Ten Aardige fietstocht

Langs landelijke en rustige wegen fietsen we vandaag richting Ten Aard. Ten Aard is een kerkdorp in Geel. De plaats Aard is gegroeid ten noorden van het Kempens Kanaal en werd in 1870 een zelfstandige parochie. In het kanaal is hier een schutsluis aanwezig, Sas 8 genaamd. Aard is weer vernoemd naar het oudere gehucht Tenaard, dat er ten oosten van ligt, nabij Sas 7.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden in Ten Aard bijzonder hevige gevechten plaats tussen Britse en Duitse troepen. Dit was een belangrijk onderdeel van de Slag om Geel. Sinds 1993 bevindt zich ten westen van Ten Aard een standerdmolen, de Molen van 't Veld genaamd. Deze stond voordien in Elsum maar werd verplaatst. Daarbij bevindt zich een bakkerijmuseum en het natuurgebied De Zegge, een overblijfsel van het Geels Gebroekt.

Ook de bloemmolens zijn kenmerkend voor het beeld van Ten Aard. De Bloemmolens van Geel N.V werden opgericht in 1929. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ze volledig vernield. Ze zijn heropgebouwd in 1952-1953. In de jaren ’60 werden ze uitgebreid onder meer met graansilo's. Eind februari 2016 zag de laatste eigenaar, maalderij Dossche Mills zich verplicht om de bloemmolens definitief te sluiten om economische redenen. Zij waren nog maar 2 jaar de nieuwe eigenaars.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 12 mei 2019 - 13:30
Praktische info

40 km

vertrekplaats: parking Sporthal – Steenweg op Zevendonk 18 - Turnhout
gps: 51°18'30" N        4°56'56" E

geen voorafgaande inschrijving

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Turnhout Sporthal
Steenweg op Zevendonk 18
2300 Turnhout

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Ronny Willems
ronny-willems@belgacom.net
0479 51 45 35
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!