Hemels Houthalen van 7 tot 9 september 2018

Hemels Houthalen 7 tot 9 september 2018

Houthalen is vooral bekend omwille van de toeristische domeinen Kelchterhoef en Hengelhoef en de steenkoolmijn van Houthalen die er vroeger uitgebaat werd. Maar dat gaan we allemaal niet bezoeken.

Vrijdagvoormiddag en ook zondagnamiddag bezoeken we het Politie- en motormuseum in kleine groepjes. In het museum vind je een collectie van meer dan 40 jaar oude politie- en rijkswachtuniformen en alles wat hiermee te maken heeft. Oude motorfietsen horen hier ook bij. Belgische legendarische merken zoals Gillet, FN en Sarolea ontbreken niet. Maar ook zeldzame fabricaten zoals een Franse Terrot of een Hongaarse Danuvia staan er te pronken. De meeste dateren uit de eerste helft van de vorige eeuw. Met welke groep je dit museum kunt bezoeken, spreken we af bij de inschrijving.

In de namiddag gaan we naar het NAC (Nieuw Administratief Centrum). Dat futuristische en tegelijk sobere, ecologische en uiterst functionele gebouw is gelegen op het oude mijnterrein en huisvest onder meer de gemeentelijke diensten, het OCMW, de bibliotheek, team toerisme en de politie. Het uitkijkpunt op het dak van de blauwe toren van het gebouw, een kunstzinnige plek met een weids zicht over de gemeente en de regio, wordt ‘het Oog van Daubechies’ genoemd.

Zaterdag maken we er een dagprogramma van. We bezoeken eerst de Boerderij Sonnisheide. Op dat landbouwbedrijf kweken ze schapen en 9 koeien. De koeien worden gehouden voor de melkproductie. Daarvan wordt een gedeelte verwerkt op een ambachtelijke wijze tot roomijs. De schapen grazen op het militaire domein van Helchteren en zorgen zo voor de instandhouding van deze historische heideterreinen.

Na het nuttigen van onze eigen lunch verplaatsen we ons naar dat militair domein waar zich de club Pampa Modelfighters bevindt. Het is een modelvliegclub, die gesticht is in 1982. We vernemen wat ze doen en wat het allemaal inhoudt. We krijgen een demonstratie van het vliegen en kunnen onze vragen op hen afvuren. Ze zijn ook bekend voor hun ‘knuffelvliegen’. Het weer kan hier een spelbreker zijn omdat er dan geen vluchten kunnen gedaan worden. Daarvoor hebben we een alternatief bezoek bij Brouwerij ‘Ter Dolen’ gepland als back-up, dat slechts doorgaat indien de modelvliegtuigjes niet de lucht in kunnen..

Op zaterdagavond hebben we natuurlijk ons etentje in ‘Hoeve Jan’ dat op wandelafstand ligt van onze parking.

Op het menu staat: Dagsoep. Als hoofdgerecht keuze tussen: Mix brochette krokant slaatje of Duo van haasje en hoeve kip of Tongrolletjes met zalm en saus Dessert: Chocomousse (keuze hoofdgerecht: doorgeven bij inschrijving)

Zondagvoormiddag gaan we op bezoek bij Staf Timmers. Hij is naast schilder en beeldhouwer ook een gepassioneerde tuinier die van zijn tuin een waar kunstwerk heeft gemaakt. Je wandelt er van de ene verrassing naar de andere, vol 10 idyllische hoekjes, met eerst een parkje met hoge bomen, om dan onder te dompelen in een doolhof van kunst en natuur. Het is niet zomaar een beeldenpark, maar een tuin waar elk beeld zijn eigen plek heeft. Kunst en natuur vormen er een expressief en organisch geheel. We sluiten op de middag het weekend af. We vertrekken daarna terug naar het politiemuseum met diegenen die vrijdagmorgen niet zijn kunnen gaan.

Parking en coördinaten: Parking ‘De Plas’ Binnenvaartstraat 61 Houthalen-Helchteren N51°01’46,5” E5°25’37”

Aankomst: vrijdag 8 juni 2018. De mensen die het politiemuseum op vrijdagvoormiddag bezoeken kunnen reeds aankomen van donderdagavond. De eerste activiteit op vrijdagnamiddag vertrekt met de fiets om 13.45 uur.

Niet vergeten: fiets

Telefoonnummers tijdens weekend: Luc: 0494 57 09 04 / Marie-Paule: 0486 38 82 70

Deelnameprijs € 49 per persoon: bezoeken, gidsen en etentje inbegrepen

Info en inschrijvingen: vanaf 10 juli 2018 vanaf 9 uur bij Luc en Iris op telefoonnummer 015/61 33 75 Betaling: we verwachten de betaling, na vooraf ingeschreven te hebben, ten laatste op 8 augustus 2018 (latere inschrijvers betalen zo vlug mogelijk na inschrijving) op rekening: IBAN: BE35 7340 3844 3937 / BIC: KREDBEBB van Zwervers Leuven - 3000 Leuven - met de vermelding ‘Houthalen + plaatnummer motorhome’.

Iris en Luc, Marie-Paule en Julien

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
vrijdag 7 september 2018 - 10:15 tem zondag 9 september 2018 - 15:15
Waar vindt de activiteit plaats
België
Lokaal of vertrekplaats
Parking De Plas
Binnenvaartstraat 61
3530 Houthalen-Helchteren

Deelname-informatie

Deelnemers
35 - 50
Deelnameprijs leden
€49.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 49.00
Deelnameinformatie

Deelnameprijs € 49 per persoon: bezoeken, gidsen en etentje inbegrepen

Info en inschrijvingen: vanaf 10 juli 2018 vanaf 9 uur bij Luc en Iris op telefoonnummer 015/61 33 75 Betaling: we verwachten de betaling, na vooraf ingeschreven te hebben, ten laatste op 8 augustus 2018 (latere inschrijvers betalen zo vlug mogelijk na inschrijving) op rekening: IBAN: BE35 7340 3844 3937 / BIC: KREDBEBB van Zwervers Leuven - 3000 Leuven - met de vermelding ‘Houthalen + plaatnummer motorhome’.

Contactpersoon

Contactpersoon
LENAERTS LUC
luc.lenaerts50@gmail.com
+32494570904

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!