Merksplas: Landlopers worden werelderfgoed van 8 tot 10 juni 2018

De naam Merksplas herinnert er ons aan dat het dorp gelegen is aan de Mark en gekend is om zijn plassen, poelen en vennetjes. Het zou in 1148 voor het eerst vernoemd zijn. Tijdens de periode van de Verenigde Nederlanden (1815 – 1830) werd er gestart met de beruchte landloperskolonie. Heidegebied werd door de Hollanders omgevormd tot een domein in dambordstructuur en statige dreven, voor de opvang van vagebondjes, dronkaards en bedelaars. Tijdens de Eerste Wereldoorlog passeerden veel vluchtelingen langs Merksplas, om via de Belgische enclave achter de elektrische draad (ook wel de Dodendraad genoemd) het neutrale Nederland te bereiken. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er bij de bevrijding van Merksplas verwoede gevechten. Zo kan men dan ook spreken van de Slag van Merksplas.

Op vrijdag 8 juni verwachten we jullie vanaf 11 uur aan het eetcafé 'In 't Hofke', Hoekeinde 28, Merksplas. Vrijdagnamiddag starten we met een bezoek aan 'Den Berk Délice'. Op een oppervlakte van 44 ha worden tomaten geteeld in serres en vermarkt. Het hele jaar door, 365 dagen (!), wordt er gewerkt om smaakvolle kwaliteitstomaten te produceren en te verdelen in binnen- en buitenland. Miss Perfect, Partymix, Bellino of Kumato zijn te vinden in het assortiment van onze supermarkten. De verplaatsing gebeurt bij voorkeur met de fiets. Naar goede gewoonte hebben we 's avonds ruim de tijd om bij te praten en een pintje te drinken met vrienden. We hoeven slechts enkele meters terug naar huis te gaan. Je kan hier 's avonds ook nog een of andere warme maaltijd bestellen.

Op zaterdag zullen we ons onderdompelen in een wereld die voor de meesten onder ons helemaal vreemd is: gevangenissen,landlopers, cipiers …Het gevangenismuseum bezoeken we met een gids. Daar wordt het verhaal verteld van 'Straffen en misdrijven doorheen de eeuwen', alsook 'het leven zoals het was' in de landloperskoloniën van de Noorderkempen. Dat verhaal geeft het ontstaan en de evolutieweer van het Belgisch gevangeniswezen, met aandacht voor de opvang van de landlopers en van de evolutie van mensenrechten in gevangenissen. Je krijgt een beklijvend beeld van het leven achter de tralies, zowel vroeger als nu. Bovendien komt een ex-cipier vertellen en een vergelijking maken tussen de landlopers van vroeger en gewone gedetineerden nu. Ongetwijfeld een boeiend bezoek. In de namiddag gaan we te voet verder en maken we een wandeling door het domein, met speciale aandacht voor de geklasseerde huizen van de vroeger bewakers, het schooltje van de kolonie, het zwembad voor het personeel, het kerkhof met de zwevende kruisjes …De wandeling eindigt in het gloednieuwe Bezoekerscentrum. De hele site staat te wachten om erkend te worden als Unesco-werelderfgoed! De verplaatsing naar de Kolonie gebeurt met de fiets.'s Middags mogen we onze boterhammen eten in het museum. Zaterdagavond eten we in 't Hofke: je hoeft geen keuze te maken tussen vis of vlees, maar je kiest à la carte! 

Zondag maken we een verplaatsing met de camper naar Loenhout om er de Amarylliskwekerij Romberama te bezoeken. Zij hebben de voorbije jaren meerdere awards en prijzen behaald. We krijgen een rondgang doorheen het bedrijf met uitgebreide uitleg ter plaatse over geschiedenis, teelt, machines ... Je kan er meer dan een voormiddag vullen. En het weekend afsluiten doen we met een drankje, zoals het al jaren de gewoonte is!

Marina, Marc, Iris en Luc

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
vrijdag 8 juni 2018 - 10:30 tem zondag 10 juni 2018 - 15:30
Praktische info

Parking en coördinaten: Eetcafé 't Hofke, Hoekeinde 28 te Merksplas.     N51°22’04” E4°51’39”

Voor zondag: Romberama, Leiweg 20 te Loenhout   N51°22’55” E4°41’55”

Aankomst: vrijdag 8 juni vanaf 11 uur. De eerste activiteit vertrekt met de fiets om 13.15 u.

Niet vergeten: fiets en wandelschoenen

Telefoonnummers tijdens weekend: Luc: 0494 57 09 04 / Marina: 0477 89 42 18

Deelnameprijs: € 55 per persoon: bezoeken, gidsen en etentje inbegrepen. (Eten is vrij te kiezen en iedereen krijgt een voucher van € 23 die hij zelf kan besteden.)

Info en inschrijvingen: vanaf 30 maart 2018 bij Luc en Iris op telefoonnummer 015/61 33 75 vanaf 9 uur

Betaling: we verwachten de betaling, na vooraf ingeschreven te hebben, ten laatste op 8 mei 2018 (latere inschrijvers betalen zo vlug mogelijk na inschrijving) op rekening: IBAN: BE35 7340 3844 3937 /BIC: KREDBEBB van Zwervers Leuven - 3000 Leuven - met de vermelding 'Merksplas + plaatnummer motorhome'.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen

Deelname-informatie

Deelnemers
0 - 50
Deelnameprijs leden
€55.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 55.00
Deelnameinformatie

Deelnameprijs: € 55 per persoon: bezoeken, gidsen en etentje inbegrepen. (Eten is vrij te kiezen en iedereen krijgt een voucher van € 23 diehij zelf kan besteden.)

Info en inschrijvingen: vanaf 30 maart 2018 bij Luc en Iris op telefoonnummer 015/61 33 75 vanaf 9 uur

Betaling: we verwachten de betaling, na vooraf ingeschreven te hebben, ten laatste op 8 mei 2018 (latere inschrijvers betalen zo vlug mogelijk na inschrijving) op rekening: IBAN: BE35 7340 3844 3937 /BIC: KREDBEBB van Zwervers Leuven - 3000 Leuven - met de vermelding 'Merksplas + plaatnummer motorhome'.

Contactpersoon

Contactpersoon
LENAERTS LUC

015/ 61 33 75

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!