8 december 2023: Reisreportage over de Via Francigena naar Rome en over Portugal

Vanavond komen 2 reportages aan bod.:

1. De Via Francigena

Karel De Meulemeester komt ons vertellen over de Via Francigena (de weg naar Rome) die hij afstapte. De Via Francigena of Iter Francorum betekent letterlijk "de weg van de Franken". Het is een eeuwenoude pelgrimsroute die begint in Canterbury, de stad van waaruit bisschop Sigeric in het jaar 990 naar Rome trok.

De route loopt achtereenvolgens door Engeland, Frankrijk, Zwitserland om uiteindelijk in Italië te eindigen. De tocht loopt langs vele interessante steden en dorpen en onvermijdelijk moet je daarbij 3 bergruggen over: de Jura, de Alpen en de Apennijnen. Ontelbare heuvels, dalen en rivieren kom je langs je weg tegen.

De weg naar Rome boeide Karel De Meulemeester omwille van de authenticiteit, het concept, de vele ontmoetingen en de prachtige landschappen.
Hij deed de tocht in verschillende etappes en komt ons vanavond vertellen over zijn belevenissen.

2. Portugal

Als reisleider heeft Patrick Luyckx reeds in vele landen de meest verscheidene groepen begeleid. Hij komt al een aantal jaren in Portugal en wordt telkens weer gecharmeerd door zijn vriendelijke bevolking en de eenvoudige maar eerlijke gerechten. Portugal is een land met een zeer rijke cultuur en geschiedenis en was ooit het rijkste land van het Europese continent, ooit ...

Wellicht herinner je je nog Vasco da Gama of Hendrik de Zeevaarder uit de geschiedenislessen op school. Of uit de recente geschiedenis het autoritaire, dictatoriale bewind van president Salazar. Dit leidde uiteindelijk tot de Anjerrevolutie in 1974.

Portugal is natuurlijk ook het land van de immens populaire vakanties in de Algarve, maar met zijn reisgenoten gaat hij vaak op zoek naar de authentieke Algarve, ver weg van Lagos, Albufeira of Faro, diep in het achterliggende binnenland.

In een fotoreisverslag neemt Patrick Luyckx ons mee naar dit mooie land met als 'proloog' een korte passage in Santiago de Compostella.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
vrijdag 8 december 2023 - 19:30
Praktische info

De voorstelling gaat door in de Gaston Martenszaal te Zulte.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Gaston Martenszaal
Staatsbaan 148
9870 Zulte

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€10.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 10.00
Deelnameinformatie

geen voorinschrijving, betaling aan de kassa

De inkomgelden van deze avond schenken we aan Villa Rozenrood in De Panne en aan het Kinderkankerfonds.

Villa Rozenrood is een voorziening waar families met een zwaar ziek kind begeleid worden en terecht kunnen voor een rust- en ontspanningsverblijf aan zee.

Contactpersoon

Contactpersoon
Bart Dewilde
brtdew@gmail.com
0493/61 62 96
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!