9 december: voordracht "Van Eyck tot Einstein"

Zultenaar en rasverteller Willy Nachtergaele brengt ons in première zijn nieuwe voordracht "Van Eyck tot Einstein". Willy wordt bijgestaan door zijn 'compagnon de route' Alex Colpaert die instaat voor de techniek.

Onze reis in de tijd begint in Brugge in het atelier van Jan Van Eyck, en brengt ons via het Italiaanse Firenze en Engelse Lincolnshire tot bij Einstein in het Amerikaanse Princeton.

Op het eerste zicht lijken kunst en wetenschap twee totaal verschillende en moeilijk te rijmen diciplines. De geschiedenis leert echter dat deze stelling niet klopt.
De wetenschap die zich vanaf de renaissance in West-Europa met sneltreinvaart ontwikkelde, had aanvankelijk nauwe banden met de kunstwereld. Kunst werd in de middeleeuwen eerder als ambacht beschouwd waarin wetenschap en techniek een belangrijke rol speelden.

In de voordracht wordt het werk van Jan Van Eyck vanuit wetenschappelijk standpunt benaderd en wordt een antwoord gegeven op de vraag: "waren de gebroeders Van Eyck alchemisten?"

Vertrekkend vanuit het schilderij "Madonna met kanunnik Joris Van der Paele" tonen we hoe vooral de natuurkunde zich in de voorbije 600 jaar ontwikkelde. We besteden daarbij aandacht aan enkele uitzonderlijke wetenschappelijke geesten zoals Galilei, Newton en uiteraard Albert Einstein. Aan de hand van boeiende anekdotes en enkele eenvoudige experimenten wordt in mensentaal uitgelegd hoe wetenschap eigenlijk werkt.

En wat betekent Einsteins uitspraak "tijd is een relatief begrip" in de praktijk? Tevens staan we stil bij het belang van de wetenschap voor de maatschappij: wat zouden we missen in ons dagelijks bestaan als Einstein er niet was geweest?

Geïnteresseerd in kunst en wetenschap? Of hou je gewoon van een goed verhaal? Dan mag je deze voordracht zeker niet missen!

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
vrijdag 9 december 2022 - 20:00
Praktische info

Geen voorinschrijving nodig.

Deelname via kaartenverkoop of op 9 december aan de ingang.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Gaston Martenszaal
Staatsbaan 148
9870 Zulte

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€8.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 10.00
Deelnameinformatie

Ingangskaarten verkrijgbaar bij de bestuursleden van Pasar vanaf begin november.

Er kunnen ook ingangskaarten aangekocht worden tijdens 'Zulte Wandelt' op 11 november in de Gaston Martenszaal.

Contactpersoon

Contactpersoon
Philippe Van Steenberghe
vansteenberghephilippe@gmail.com
0484/53 98 40
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!