9 december: voordracht "Van Eyck tot Einstein"

Deze activiteit is voorbij
2 minuten leestijd

Zultenaar en rasverteller Willy Nachtergaele brengt ons in première zijn nieuwe voordracht "Van Eyck tot Einstein". Willy wordt bijgestaan door zijn 'compagnon de route' Alex Colpaert die instaat voor de techniek.

Onze reis in de tijd begint in Brugge in het atelier van Jan Van Eyck, en brengt ons via het Italiaanse Firenze en Engelse Lincolnshire tot bij Einstein in het Amerikaanse Princeton.

Op het eerste zicht lijken kunst en wetenschap twee totaal verschillende en moeilijk te rijmen diciplines. De geschiedenis leert echter dat deze stelling niet klopt.
De wetenschap die zich vanaf de renaissance in West-Europa met sneltreinvaart ontwikkelde, had aanvankelijk nauwe banden met de kunstwereld. Kunst werd in de middeleeuwen eerder als ambacht beschouwd waarin wetenschap en techniek een belangrijke rol speelden.

In de voordracht wordt het werk van Jan Van Eyck vanuit wetenschappelijk standpunt benaderd en wordt een antwoord gegeven op de vraag: "waren de gebroeders Van Eyck alchemisten?"

Vertrekkend vanuit het schilderij "Madonna met kanunnik Joris Van der Paele" tonen we hoe vooral de natuurkunde zich in de voorbije 600 jaar ontwikkelde. We besteden daarbij aandacht aan enkele uitzonderlijke wetenschappelijke geesten zoals Galilei, Newton en uiteraard Albert Einstein. Aan de hand van boeiende anekdotes en enkele eenvoudige experimenten wordt in mensentaal uitgelegd hoe wetenschap eigenlijk werkt.

En wat betekent Einsteins uitspraak "tijd is een relatief begrip" in de praktijk? Tevens staan we stil bij het belang van de wetenschap voor de maatschappij: wat zouden we missen in ons dagelijks bestaan als Einstein er niet was geweest?

Geïnteresseerd in kunst en wetenschap? Of hou je gewoon van een goed verhaal? Dan mag je deze voordracht zeker niet missen!

 

  • Theatervoorstelling
  • Cultuur
Zulte

Praktische info

Deze activiteit is voorbij.
locatie

Gaston Martenszaal
Staatsbaan 148
9870 Zulte
België

beginuur
20h00
leden: €8.00 niet-leden: €10.00
nuttige informatie voor deelnemers

Ingangskaarten verkrijgbaar bij de bestuursleden van Pasar vanaf begin november.

Er kunnen ook ingangskaarten aangekocht worden tijdens 'Zulte Wandelt' op 11 november in de Gaston Martenszaal.

Contactpersoon

Philippe Van Steenberghe

deel Activiteit

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer