In het spoor van de Groote Oorlog

Bijna 100 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog, ook wel de Groote Oorlog genoemd. Bij Pasar Merchtem willen we deze gebeurtenis niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Daarom trekken we op zaterdag 24 maart met de bus naar Zonnebeke, in het hart van de Westhoek. Deze streek was in de Eerste Wereldoorlog één groot slagveld. De vele soldatengraven, bunkers en gedenktekens getuigen allemaal nog van wat zich daar vier jaar lang heeft afgespeeld.
Na een ontbijt met koffiekoek in D’Oude Timmerie  in Zonnebeke, neemt een gids ons een hele dag mee op verkenning in het spoor van de Groote Oorlog. We starten  met een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele, dat het verhaal vertelt van de vreselijke slag bij Passendale, waarbij in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor een terreinwinst van amper 8 kilometer. Het museum bezit een uitzonderlijke collectie voorwerpen, authentieke brieven, uniformen, foto’s en filmbeelden. Eén van de blikvangers is de Dugout Experience. Hier ontdekken we  hoe de Britten in 1917 als mollen onder de grond leefden. Afsluiten doen we in een netwerk van waarheidsgetrouw gereconstrueerde Duitse en Britse loopgraven, waarin we het beangstigend gevoel gewaarworden, dat de soldaten overviel toen ze hier “gevangen” zaten.

De lunch nemen we in Brasserie De Oude Kaasmakerij  in  Zonnebeke. Indrukwekkend is vervolgens het bezoek aan het Tyne Cot Cemetery, met zijn bijna 12.000 graven de grootste Britse militaire begraafplaats in de wereld. Op een muur achteraan staan ook nog eens 35.000 namen van gesneuvelden zonder gekend graf. Vlakbij bevinden zich eveneens drie Duitse bunkers. We komen er te weten hoe ze gebouwd en veroverd werden.

Nadien zetten we onze tocht verder langs nog twee andere sites uit de Groote Oorlog. In de Duitse ondergrondse constructie Cryer Farm ontdekken we een unieke medische post met pompkamer, operatiekamer en wachtruimte voor vijftig soldaten. We beëindigen de dag in Zandvoorde, dat tot het einde van de oorlog in handen was van de Duitsers. Daar treffen we een Duitse commandobunker, één van de grootste resterende bunkers in de Westhoek. We bezoeken er de vier stafkamers en twee zalen voor logistiek. Meteen de laatste ervaring voor ons vertrek huiswaarts.

Praktisch            Vertrek :              07.15 u stipt aan de OLV kerk, Kerkstraat te Merchtem
Deelname :         € 55  leden,  €  60 niet- leden

Zin om mee de sporen van de Groote Oorlog te ontdekken? Deponeer dan vóór 9 maart 2018 onderstaand strookje in de bus bij Freddy en Maria, Heirbaan 17, 1785 Merchtem of mail je inschrijving naar pasar1785merchtem@gmail.com. Schrijf ook voor die datum  € 55 voor leden en €  60 voor niet-leden over op rekeningnummer BE35-7995 1659 6437 van Pasar Merchtem. De stortingsdatum geldt als inschrijvingsdatum. Voor vragen kan je terecht op 052/37 20 00.

Deelnamestrook In de sporen van de Groote Oorlog – zaterdag 24 maart 2018 Naam...................................................................Lid Pasar: Neen/Ja   Lidnummer…………..................
Adres.................................................................................................tel.nr.......................................
E-mail......................................................................   Ik wens in te schrijven :
met ..... leden x € 55  en
..... niet-leden x € 60

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zaterdag 24 maart 2018 - 07:15
Praktische info

Inschrijven voor 9 maart 2018

Vertrek : OLV kerk Kerkstraat  1785 Merchtem om 7u15. Terug rond 20u30

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Vlaams-Brabant
Lokaal of vertrekplaats
OLV ter Noodt kerk
Kerkstraat
1785 Merchtem

Deelname-informatie

Deelnemers
50 - 60
Deelnameprijs leden
€55.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 60.00
Deelnameinformatie

Deelnamebedrag storten voor 9 maart 2018 op rekening nr. BE 35-7995 1659 6437

De stortingsdatum geldt als inschrijvingsdatum

 

Contactpersoon

Contactpersoon
Freddy Bogaerts
pasar1785merchtem@gmail.com
052 37 20 00
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!