Met Pasar op verkenning naar Frans - Vlaanderen

Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 MEI trekken we erop uit naar Frans-Vlaanderen.

Een gekende streek maar zoveel te bewonderen en te ontdekken dat deze 3-daagse weerom te kort zal zijn. De hotels hebben
we alvast gereserveerd zodat we verder kunnen werken aan het programma.

Korte schets: een dag rond Sint-Omaars, de oude vestigstadjes Sint-Winoksbergen en Grevelingen, een dagje langs de kust (kuststrook van de Vlaamse duinen) tussen Duinkerke en de Belgische grens. Meer vertellen we nu niet.

Het komt erop aan dat onze leden die mee willen op driedaagse nu al een voorschot storten van 50 euro/pp en de anderen een voorschot storten van 60 euro/pp.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
vrijdag 25 mei 2018 - 10:00 tem zondag 27 mei 2018 - 18:00
Praktische info

VRIJDAG 25 MEI
Met twaalven waren we op de afspraak. De ochtendkoffie in de aangegeven gelegenheid die iets vroeger de deuren voor ons openden. Ze kenden er ons ten goede nog. Vriendelijk en dienstvaardig maar dat kon niet blijven duren … dus op stap om Sint-Omaars te verkennen. Het begin leidde ons naar de O.L. Vrouw Kathedraal. Gepland: even binnen en buiten, ja man … een vol uur om alles eens netjes te bekijken en dan nog ogen te kort om alles te kunnen nazien. Dat hield in dat de geplande stadswandeling wel wat korter werd maar we hebben toch nog interessante dingen onderweg mogen aanschouwen met treffelijke uitleg van onze John. Om het tijdschema aan te houden, keerden we in een sneller tempo terug naar de auto’s voor afspraak in Clairmarais. Daar aangekomen, hielden we ons bij de steiger, met reddingsvest aan, klaar voor inscheping en een rondvaart op de wateren van het moerasgebied. Een tocht om niet meer te vergeten en een volledig andere vaarroute dan de traditioneel gekende.

Na de rondvaart werd aansluitend het middagmaal gebruikt in het restaurant bij de oever. We lieten het ons smaken en leerden er ook het bier “CH’TI” kennen. Na de maaltijd verplaatsing naar de ruïnes van Sant-Bertin in de rand van Sint-Omaars waar het voor de stad allemaal is begonnen. Na de verklarende uitleggen en kennismaking met de grootte van de gewezen zijn gezelschap niet aangekomen wegens een lichte aanrijding. Maar gelukkig, we zagen elkaar weer aan het hotel ‘Good Night’. Aanmelding, kamers opzoeken, verfrissen en op weg naar het restaurant ‘Groët de Marie’. Het duurde er wat langer dan verwacht, maar we hadden ook niets meer te verletten dan terugkeer naar het hotel voor een nachtrust.

ZATERDAG 26 MEI
We zagen elkaar terug bij het ontbijt, sober maar goed. Dan afspraak in Sint-Winoksbergen voor een stadsbezoek.Weinig parkeerplaats, dus even rondtoeren om de auto kwijt te geraken. Dan van aan het belfort naar de plaats waar het in de 7de eeuw allemaal is gestart voor deze streek. Op de heuvel met houten kapel en later een abdij waarvan niets is overgebleven buiten een kloeke toren. Van daaruit terug richting centrum om alles op onze weg beter te leren interpreteren en begrijpen van de omwalling, stadhuis, belfort, enz. Tafels waren gereserveerd in ‘Bistrot du Groenberg’. Vlotte bediening (beetje Nederlands) en vriendelijk. Na de afrekening stond een wandeling langs de vesten op het programma. Kennismaking met Vauban in een groene omgeving. We keerden terug naar het centrum langs de Carnot- en de Nationalestraat met prachtige herenhuizen als aanschijn van de glorietijden tijdens de lakenhandel en –nijverheid. Aan het belfort maakten we de afspraak voor het bezoek aan Gravelines. Wij op weg voor een rondvaart op het vestingwater, een unicum in Frankrijk, waar je nog volledig rond het stadje de versterkingen kunt waarnemen vanop het water. Met
degelijke uitleg en illustraties werd het bijna een didactisch verantwoorde boottocht. Na het aanmeren met enkelen nog de stadspoorten en de bijzonderheden van Gravelines gaan exploreren. Terug op de plek van inscheping nog een drankje nuttigen en dan op weg voor bezoek aan Petit Fort Philippe. We beklommen er de vuurtoren en zagen de zee eens vanop een hoogte. Na het bezoek nog een verplaatsing naar het hotel in Loon-Plage, eten in de grill en terug een nachtrust, in een ander hotel, voor recup.

ZONDAG 27 MEI
Na het ontbijt wachtte een korte verplaatsing naar Zuydcoote. We ontvingen er een duidelijke uitleg over het sanatorium Georges Vancauwenberghe en de operatie Dynamo. Een kort stuk door de duinen dat door Greet goed werd overwonnen om een bezoek te brengen aan de Noordhoeve die bij het complex hoort. Terug om te middagmalen in “l’ Horizon”. Mooi en goed tafelen. Wat keuvelen, afrekenen en dan op weg naar Leffrinkhoeke voor bezoek aan het ‘Fort des dûnes’ waar een gids ons stond op te wachten. Een uitgebreid bezoek tot de catacomben toe. Voor de moedigen stond nog een bezoek aan de kustbatterij op het programma. We deden dat voor de relatie met het fort. Terug samen, spraken we af in de taverne van Mannekensvere om de 3-daagse te beëindigen. De deelnemers werden nog bedankt en vergast op een traktatie.

 

Waar vindt de activiteit plaats
Frankrijk

Deelname-informatie

Deelnemers
10 - 20
Deelnameprijs leden
€50.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 60.00

Contactpersoon

Contactpersoon
John van der Linden
john.vander.linden@skynet.be
0473 789 083
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!