Oudenaarde door de eeuwen heen !

Oudenaarde, een stad met een roemrijk verleden. Keizer Karel vond hier de liefde, de zeventiende-eeuwse schilder Adriaan Brouwer groeide er op tussen de tapijtwevers. En die tapijtwevers zorgden voor bekendheid over heel de wereld. Ook benieuwd naar Oudenaarde? Ga dan op zaterdag  17 november met Pasar Merchtem mee op verkenning in de stad aan de Schelde. Adriaen Brouwer en de tapijtenwevers zullen zeker ons pad kruisen. 

We starten al meteen in het hartje Oudenaarde, op het indrukwekkende marktplein, voor een koffie met chocoladekoek in de brasserie “Pomme D’Or”. Vandaar is het slechts een boogscheut naar het prachtige, laatgotische stadhuis met haar belforttoren, die behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. 

In het stadhuis maken we onder begeleiding van een gids kennis met het werk van Adriaen Brouwer, een tijdgenoot van Rubens en een van de boeiendste schilders van de Lage Landen. Het is een unieke expo, want het is het eerste overzicht ooit rond het werk van deze Vlaamse meester en dat uitgerekend in zijn geboortestad. De tentoongestelde werken kreeg men in bruikleen van topmusea en privécollecties uit Europa en de Verenigde Staten. We zullen kunnen genieten van maar liefst 27 werken, waarop landschappen, portretten en taferelen uit het toenmalige dagelijkse leven,met vooral kroegtaferelen, zijn afgebeeld. Op de tentoonstelling, die overigens slechts tot half december loopt,is ook het portret te zien dat Anton Van Dyck van Adriaen Brouwer maakte, evenals portretten van Rubens en Rembrandt. 

Aansluitend bezoeken we in de 14e -eeuwse Lakenhalle de enige echte Oudenaardse wandtapijten, waarmee de stad wereldfaam genoot. Het museum herbergt 15 wandtapijten met vooral prachtige landschappen, waarvan het grootste deel uit de16de en 17de eeuw dateert.

 Voor de lunch keren we terug naar brasserie “Pomme D’Or”, waar een Adriaen Brouwertaart uiteraard niet mag ontbreken. In de namiddag neemt een gids ons mee langs de vele monumenten en historische gebouwen, die de rijke en bewogen geschiedenis van Oudenaarde vertellen. Zo zijn er toppers als het stadhuis, de O.L.V. van Pamelekerk en de Sint-Walburgkerk, maar ook het pittoreske begijnhof, het huis van Margaretha Van Parma en het18de-eeuwse vleeshuis. We komen eveneens langs een aantal verrassende en  verscholen hoekjes, die je in de Scheldestad nog vindt. Afsluiten kunnen we in de Carillon, het oudste bruin café van Oudenaarde, waar onder meer kan geproefd worden van, jawel, een Adriaen Brouwerbiertje.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zaterdag 17 november 2018 - 08:00
Praktische info

Vertrek : 08.00 u stipt aan de OLV kerk, Kerkstraat Merchtem 

Deelname :  € 54 leden,  €  59 niet- leden. 

Zin om mee Oudenaarde door de eeuwen heen te verkennen?  mail dan je inschrijving voor 1 november 2018 naar pasar1785merchtem@gmail.com. Schrijf ook voor die datum het bedrag  van € 54 voor leden en € 59 voor niet-leden over op rekeningnummer   BE35-7995 1659 6437 van Pasar Merchtem. De stortingsdatum geldt als inschrijvingsdatum. Voor vragen kan je terecht op 052/37 29 05

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
OLV ter Noodt kerk
Kerkstraat
1785 Merchtem

Deelname-informatie

Deelnemers
20 - 60
Deelnameprijs leden
€54.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 59.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Roel Lombaert
pasar1785merchtem@gmail.com
052/37 29 05
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!