Oudenaarde door de eeuwen heen !
Oudenaarde, een stad met een roemrijk verleden. Keizer Karel vond hier de liefde, de zeventiende-eeuwse schilder Adriaan Brouwer groeide er op tussen de tapijtwevers. En die tapijtwevers zorgden voor bekendheid over heel de wereld. Ook benieuwd naar Oudenaarde? Ga dan op zaterdag 17 november met Pasar Merchtem mee op verkenning in de stad aan de Schelde. Adriaen Brouwer en de tapijtenwevers zullen zeker ons pad kruisen.
We starten al meteen in het hartje Oudenaarde, op het indrukwekkende marktplein, voor een koffie met chocoladekoek in de brasserie “Pomme D’Or”. Vandaar is het slechts een boogscheut naar het prachtige, laatgotische stadhuis met haar belforttoren, die behoort tot het UNESCO-werelderfgoed.
In het stadhuis maken we onder begeleiding van een gids kennis met het werk van Adriaen Brouwer, een tijdgenoot van Rubens en een van de boeiendste schilders van de Lage Landen. Het is een unieke expo, want het is het eerste overzicht ooit rond het werk van deze Vlaamse meester en dat uitgerekend in zijn geboortestad. De tentoongestelde werken kreeg men in bruikleen van topmusea en privécollecties uit Europa en de Verenigde Staten. We zullen kunnen genieten van maar liefst 27 werken, waarop landschappen, portretten en taferelen uit het toenmalige dagelijkse leven,met vooral kroegtaferelen, zijn afgebeeld. Op de tentoonstelling, die overigens slechts tot half december loopt,is ook het portret te zien dat Anton Van Dyck van Adriaen Brouwer maakte, evenals portretten van Rubens en Rembrandt.
Aansluitend bezoeken we in de 14e -eeuwse Lakenhalle de enige echte Oudenaardse wandtapijten, waarmee de stad wereldfaam genoot. Het museum herbergt 15 wandtapijten met vooral prachtige landschappen, waarvan het grootste deel uit de16de en 17de eeuw dateert.
Voor de lunch keren we terug naar brasserie “Pomme D’Or”, waar een Adriaen Brouwertaart uiteraard niet mag ontbreken. In de namiddag neemt een gids ons mee langs de vele monumenten en historische gebouwen, die de rijke en bewogen geschiedenis van Oudenaarde vertellen. Zo zijn er toppers als het stadhuis, de O.L.V. van Pamelekerk en de Sint-Walburgkerk, maar ook het pittoreske begijnhof, het huis van Margaretha Van Parma en het18de-eeuwse vleeshuis. We komen eveneens langs een aantal verrassende en verscholen hoekjes, die je in de Scheldestad nog vindt. Afsluiten kunnen we in de Carillon, het oudste bruin café van Oudenaarde, waar onder meer kan geproefd worden van, jawel, een Adriaen Brouwerbiertje.
- Uitstappen en vakanties
- Cultuur