Tournai, oudste stad van Wallonië van 19 tot 22 april 2018

Tournai of Doornik is met zijn 2000 jaar geschiedenis de oudste stad van Wallonië. Het is altijd al een belangrijke stad geweest. We gaan er een weekend samen op verkenning. De Notre-Dame kathedraal met schatkamer is een architecturaal meesterwerk van het Middeleeuwse Westen. Sinds 2000 is het de enige kathedraal die opgenomen is in de lijst van UNESCO werelderfgoed. De combinatie van Romaanse en Gotische stijl en de vijf massieve torens die de skyline van de stad bepalen, maken de kathedraal uniek. Ook al staat het gebouw in de steigers, er is nog genoeg te zien en te bewonderen en de gidsen zullen er volop over vertellen. Het belfort van Doornik is ook een UNESCO monument. Het werd gebouwd in de 12de eeuw en is daardoor het oudste van België. Het gebouw is 72 meter hoog en heeft nu een beiaard met 55 klokken. Via een trap met 257 treden 'klimmen' we naar boven. De top biedt een adembenemend zicht op Doornik en haar omgeving. In het CRECIT maken we kennis met de tapijtweefkunst. Reeds sedert de 15de eeuw is deze erg belangrijk geweest voor de economische en artistieke ontwikkeling. In de Doornikse ateliers ontdekken we de verschillende ambachten.We zien er onder andere hoe zijden en wollen garen worden gekleurd en hoe oude tapijten worden gerestaureerd. Het Natuurhistorisch Museum in ondergebracht in de oude brouwerij van de Sint-Maartensabdij. Dit museum is bijzonder door haar sfeer van 'kunst en rariteitenkabinet' en boeit jong en oud met de gevarieerde collectie van opgezette dieren. Zo is er de oudste olifant die in België binnen kwam in 1839. In het vivarium zijn vissen, vogelspinnen, amfibieën en levende reptielen in een nagebootst habitat te bezichtigen. Op zondagnamiddag fietsen we met de degene die nog geen zin hebben om naar huis te gaan, naar de kalkovens. Als getuigen van de industriële architectuur herinneren deze ovens aan het prestigieuze verleden van het steengroevenbekken van Doornik-Antoing. Het is ons spijtig genoeg niet meer gelukt om een bezoek aan de cementfabriek CCB geregeld te krijgen. We verplaatsen ons tijdens het weekend wandelend of fietsend. De parking ligt op ongeveer 500 meter van het centrum verwijderd. Op vrijdagavond gaan we gezellig samen iets drinken in een typisch Doornikse brasserie. Op zaterdagavond gaan we er ook eten. Er is een keuze voor het hoofdgerecht. Voorgerecht: Pâté Tournaisien met uienconfituur. Hoofdgerecht: gerookt hammetje of gebakken kippenfilet met champignonsaus. Dessert: chocoladetaart met crème anglaise.

Parking en coördinaten voor donderdagavond 19 april  Esplanade de l'Europe, Avenue des Frères Rimbaut.   N 50°36'14.44'' E 3°22'50.41'' 

Parking en coördinaten vanaf vrijdag 20 april  Hall des Sports, Avenue de Gaulle 2, 7500 Tournai.  N 50°36'19.7'' E 3°22'37.2''

Er zijn waarschijnlijk GEEN lozingsfaciliteiten voorzien! Neem uw voorzorgen!!

Aankomst: we verwachten jullie op donderdagavond 19 april of vrijdagmorgen20 april. De eerste activiteit start op vrijdagmorgen om 9u30. Bezoek om 10 uur CRECIT - Rue Paul Pastur 2, 7500Tournai .GPS: N 50°36'33.7'' E 3°24'14.0''

Niet vergeten: fiets voor de verplaatsingen tijdens het weekend en gemakkelijke stapschoenen. Er is bij enkele bezoeken parkeermogelijkheid voor enkele motorhomes.

Telefoonnummers tijdens het weekend: Luc: 0494 57 09 04 / Lieve: 0477 52 81 89

Deelnameprijs: € 45,00 per persoon, etentje en bezoeken inbegrepen.

Info en inschrijvingen: bij Luc en Iris vanaf 18 december 2017, telkens na 9 uur op het nummer 015/61 33 75 en vanaf 26 december op het gsm nummer +32 494/57 09 04.

Betaling: we verwachten de betaling, na vooraf ingeschreven te hebben, ten laatste op 19 maart 2018 (latere inschrijvers betalen zo vlug mogelijk na inschrijving) op rekening:IBAN: BE35 7340 3844 3937 / BIC: KREDBEBB van Zwervers Leuven- 3000 Leuven - met de vermelding 'Tournai, oudste stad van Wallonië'+ plaatnummer motorhome'.

Tot in Doornik, we kijken uit naarjullie komst.Lieve, Iris, Paul en Luc.

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
donderdag 19 april 2018 - 17:00 tem zondag 22 april 2018 - 17:00
Praktische info

Lokaal: Hall des Sports

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Henegouwen

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€45.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 45.00

Contactpersoon

Contactpersoon
LENAERTS LUC

015/ 61 33 75
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!