Plantijn Moretus Museum: rondleiding met gids " Christoffel Plantijn, manager van het jaar 1572 "

We waren met een tof ploegske van een tiental deelnemers die zich allemaal voorbeeldig met het openbaar vervoer zich hadden verplaatst.

Onze jonge museumgids Natascha legde zoals gevraagd de klemtoon op Plantijn als ondernemer (en een beetje als migrant) Enkele zaken bleken me zeker bij, het geit dat hij ging drukken omdat zijn hand tijdens een overval wed beschadigd en hij niet langer kon boekbinden,het belang dat hij hechtte aan een goede opleiding van zijn kinderen (ook de meisjes) het uitrollen van een netwerk (deels via huwelijkspolitiek) Het zuinig beleid en het harde werk (ook voor de arbeiders, technici) De belangstelling van China en Japan voor ons erfgoed. Ook de zzure gezichtjes van de echtgenotes viel me op, ze mochten waarschijnlijk niet lachen voor hun statieportret..

Een recent boek: Plantijn rolmodel van een vroegmoderne ondernemer schetst zijn levensloop:

Plantijn is in Frankrijk geboren. Wordt jong wees. Bouwt op een recordtempo een carrière uit als drukker-uitgever in Antwerpen, toen – op het eind van de 16e eeuw – een vroegkapitalistisch imperium uit, met de hulp van zijn handeltje in Vlaamse kant. Vlaams textiel, ook al zo’n constante in de sociaaleconomische geschiedenis van onze Lage Landen, ook een onderwerp dat een leuke insteek zou geven voor een alternatieve insteek van een ‘biografie onzer gewesten’. Enfin, ik droom luidop. Een dochter van zijn kroostrijk gezin bemoedert zich al snel – na een mislukt huwelijk – over de textielhandel. Papa kan verder groeien en investeren met en in zijn drukkerij-uitgeverij. Hij was wel begonnen als een echte boekenmaker, een boekenbinder ook, maar algauw specialiseerde hij, en liet hij het binden over aan wat we vandaag toeleveringsbedrijven zouden noemen.

Specialiseren deed hij ook binnenskamers: drukkers waren geen inkters, redacteurs geen correctoren. Hij had ze allemaal in dienst, en wist de juiste mensen op de juiste plaats te zetten of trok investeerders – shareholders – aan om zijn drukkersbedrijf de kansen te geven die het verdiende in een van de meest gealfabetiseerde steden en landen in Europa. In feite is er in het uitgeverswereldje sindsdien nog niets veranderd, behalve dat het personeelsbeleid van toen vandaag human resources management heet. Bovendien was hij een uitgever met een missie – zo zijn er vandaag nog wel – die het ontstaan van een bovenprovinciaal algemeen Nederlands een serieuze duw in de rug gaf en de meertalige Bijbelstudie met zijn Polyglot mogelijk maakte voor het brede naar het Juiste Woord snakkende publiek in West-Europa.

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 9 december 2018 - 13:45
Praktische info

De rondleiding start stipt om 14 u, dus we vragen je een kwartiertje vooraf te verzamelen voor de ingang van het museum.

Einde voorzien omstreeks 16 u, daarna sluiten we af met een drankje in een nabijgelegen drankgelegenheid.

 

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22-23
2000 Antwerpen

Deelname-informatie

Deelnemers
15 - 30
Deelnameprijs leden
€6.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 7.00
Deelnameinformatie

Bovenstaande prijzen gelden voor Antwerpenaars in bezit van een (gratis) A kaart, anders komt daar nog 8 € inkom bij (6 € voor +65)

Geliieve het totaal bedrag (inkom+deelnameprijs vor de gids) te storten voor eind september op PASAR Hoboken BE66 0688 9181 9643 met vermelding van het aantal deelnemers, zo kunnen we opvolgen of er nog een extra gids moet aangevraagd worden.

Voor verdere vragen kan u John van der Linden contacteren

Contactpersoon

Contactpersoon
John van der Linden
John.vander.Linden@skynet.be
0473 789 083
Georganiseerd door
In samenwerking met
Samenwerking met dienstencentrum Groen Zuid uit Hoboken

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!