Plantijn Moretus Museum: rondleiding met gids " Christoffel Plantijn, manager van het jaar 1572 "
We waren met een tof ploegske van een tiental deelnemers die zich allemaal voorbeeldig met het openbaar vervoer zich hadden verplaatst.
Onze jonge museumgids Natascha legde zoals gevraagd de klemtoon op Plantijn als ondernemer (en een beetje als migrant) Enkele zaken bleken me zeker bij, het geit dat hij ging drukken omdat zijn hand tijdens een overval wed beschadigd en hij niet langer kon boekbinden,het belang dat hij hechtte aan een goede opleiding van zijn kinderen (ook de meisjes) het uitrollen van een netwerk (deels via huwelijkspolitiek) Het zuinig beleid en het harde werk (ook voor de arbeiders, technici) De belangstelling van China en Japan voor ons erfgoed. Ook de zzure gezichtjes van de echtgenotes viel me op, ze mochten waarschijnlijk niet lachen voor hun statieportret..
Een recent boek: Plantijn rolmodel van een vroegmoderne ondernemer schetst zijn levensloop:
Plantijn is in Frankrijk geboren. Wordt jong wees. Bouwt op een recordtempo een carrière uit als drukker-uitgever in Antwerpen, toen – op het eind van de 16e eeuw – een vroegkapitalistisch imperium uit, met de hulp van zijn handeltje in Vlaamse kant. Vlaams textiel, ook al zo’n constante in de sociaaleconomische geschiedenis van onze Lage Landen, ook een onderwerp dat een leuke insteek zou geven voor een alternatieve insteek van een ‘biografie onzer gewesten’. Enfin, ik droom luidop. Een dochter van zijn kroostrijk gezin bemoedert zich al snel – na een mislukt huwelijk – over de textielhandel. Papa kan verder groeien en investeren met en in zijn drukkerij-uitgeverij. Hij was wel begonnen als een echte boekenmaker, een boekenbinder ook, maar algauw specialiseerde hij, en liet hij het binden over aan wat we vandaag toeleveringsbedrijven zouden noemen.
Specialiseren deed hij ook binnenskamers: drukkers waren geen inkters, redacteurs geen correctoren. Hij had ze allemaal in dienst, en wist de juiste mensen op de juiste plaats te zetten of trok investeerders – shareholders – aan om zijn drukkersbedrijf de kansen te geven die het verdiende in een van de meest gealfabetiseerde steden en landen in Europa. In feite is er in het uitgeverswereldje sindsdien nog niets veranderd, behalve dat het personeelsbeleid van toen vandaag human resources management heet. Bovendien was hij een uitgever met een missie – zo zijn er vandaag nog wel – die het ontstaan van een bovenprovinciaal algemeen Nederlands een serieuze duw in de rug gaf en de meertalige Bijbelstudie met zijn Polyglot mogelijk maakte voor het brede naar het Juiste Woord snakkende publiek in West-Europa.
Praktisch
De rondleiding start stipt om 14 u, dus we vragen je een kwartiertje vooraf te verzamelen voor de ingang van het museum.
Einde voorzien omstreeks 16 u, daarna sluiten we af met een drankje in een nabijgelegen drankgelegenheid.
Vrijdagmarkt 22-23
2000 Antwerpen
Deelname-informatie
Bovenstaande prijzen gelden voor Antwerpenaars in bezit van een (gratis) A kaart, anders komt daar nog 8 € inkom bij (6 € voor +65)
Geliieve het totaal bedrag (inkom+deelnameprijs vor de gids) te storten voor eind september op PASAR Hoboken BE66 0688 9181 9643 met vermelding van het aantal deelnemers, zo kunnen we opvolgen of er nog een extra gids moet aangevraagd worden.
Voor verdere vragen kan u John van der Linden contacteren
Contactpersoon
0473 789 083

Dit kan je misschien ook interesseren