11-novemberwandeling.

We wandelen in Opgrimbie vanaf de visvijver “de Pelikaan” door de Vallei van de Kikbeekbron. De vallei maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en bevindt zich ten zuiden van de E314 in de gemeente Maasmechelen tussen Opgrimbie en Zutendaal. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied

De Kikbeekbron is gelegen in het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanaf de jaren 1960 tot 1990 werd in het gebied van de Kikbeek naast grind ook fijn zilverzand gewonnen voor de glasindustrie. Na volledige stopzetting van de ontginning in 2001 werd het stapsgewijs hersteld en teruggegeven aan de natuur. Door de aanwezigheid van bruinkool lagen (bruinkool of ligniet is een fossiele brandstof) is het Witzand in de vallei bijzonder zuiver. De zuren in de bruinkool zuiveren het zand waardoor er uiteindelijk kwartszand overblijft.

Nu kan je in het gebied van de Kikbeekbron mooie natuurwandelingen maken. Onze wandeling voert je door het mooie landschap van het oorspronkelijke Kikbeek-dal. De vegetatie van berken en dennenbossen, afgewisseld met heide en brem vormen een prachtig schouwspel. Het beheer van het natuurgebied is in handen van het agentschap voor Natuur en Bos. In de waterplas werd een stuw gebouwd waardoor het water 2,5 meter steeg. Hierdoor konden riet en andere oevergewassen zich ontwikkelen en op hun beurt vogels zoals blauwborst, kleine karekiet en fuut aantrekken. Een verrekijker is dan ook aangeraden om de watervogels te spotten. Door de stijging van de waterspiegel is er ook opnieuw aansluiting met de oorspronkelijke waterloop. Het agentschap staat ook in voor het gericht kappen van bomen zodat heideplanten zich kunnen blijven ontwikkelen. Fjordenpaarden zorgen voor de begrazing.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 11 november 2018 - 13:30
Praktische info

Voor deze mooie wandeling is aangepaste kledij vereist zoals een vaste (wandel)schoen en eventueel regenkedij

Voor verdere inlichtingen kunnen jullie bij Jos terecht via Mail of 089 792558

 

Waar vindt de activiteit plaats
België
Lokaal of vertrekplaats
de Pelikaan
Kikweg 3
3630 Maasmechelen / Opgrimbie

Deelname-informatie

Deelnemers
10 - 50
Deelnameprijs leden
€3.50
Deelnameprijs niet-leden
€ 4.00
Deelnameinformatie

Inschrijven bij Jos en betalen voor 4 november 2018

BE41 7845 7996 1410 van Pasar Dilsen-Stokkem met vermelding van het aantal personen.

Opgelet: de transacties tussen de banken kan tot en met 3 werkdagen duren.

Contactpersoon

Contactpersoon
Jos
pasar.dilsen@gmail.com
089 792558

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!