25 augustus 2024: Neerhoekwandeling in Oeselgem

Pasar activiteit

Over de oorlogsgruwel die zich in Vinkt heeft afgespeeld is reeds heel wat inkt gevloeid.
Minder gekend zijn de menselijke drama’s die zich in onze contreien, op de grens van Oeselgem en Zulte,  hebben afgespeeld bij het begin van Wereldoorlog 2.

In de Neerhoek, ingesloten tussen de Oude en de Nieuwe Leie, waarvan de oude meander tevens de gemeentegrens vormt, richtte de duitse bezetter in 1940 een bloedbad aan onder de lokale bevolking. 

De aanvallers wisten niet dat de Leie in 1938 verlegd was waardoor ze als ratten in de val zaten op dit eiland. Ze werden door de Belgische artillerie, die zich achter de nieuwe Leie had opgesteld, zwaar onder vuur genomen waardoor veel Duitse soldaten sneuvelden.
Ze koelden hun woede op de lokale bevolking; talrijke burgers werden meedogenloos afgemaakt.

In 2010 werd het wandelpad “Neerhoek – mei 1940” ingehuldigd. Er werden 16 ‘gedenkpunten’ opgesteld die ons herinneren aan de tragische gebeurtenissen van toen.

Wij maken een 8 km-lange wandeling en laten ons begeleiden door Geert Desmet, een ervaren gids die de oorlogsgeschiedenis door en door kent.

Na deze Pasaractiviteit zal wandelen door de Neerhoek nooit meer hetzelfde zijn… 

  • Wandelen
  • Cultuur
Oeselgem (Dentergem)

Praktische info

locatie

Rosalie 't Feltplein 2
8720 Oeselgem (Dentergem)
België

beginuur
14h00
nuttige informatie voor deelnemers

info volgt

deel Activiteit

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer