Bewegwijzerde Pasarwandeling in Kortessem

pasar
Deze activiteit is voorbij
3 minuten leestijd

Begin 2000 ontwierp Vakantiegenoegens Kortessem onder leiding van Valère Vangutschoven, Paul Wagemans en Jaak Lambrechts de 9,83 km wandelroute. Heden is dit de Pasarwandeling, die je ook met de fiets of rolstoel kan doen. 20% zijn vlakke onverharde wegen door bossen en velden. De rest zijn wegen waar er beperkt verkeer is. In het huidige coronatijdperk ideaal om rond je eigen kot te genieten van een prachtige wandeling of fietstocht.

Deze wandeling start nabij het Sportpark de Weyer aan het tennisveld. Via de Pieter Geert Buckingsstraat wandelen we naast de oude pastorij, momenteel dienstdoende als Gemeentehuis. Rechts ligt de bibliotheek en vóór ons de Romaanse Sint-Pieterskerk uit de 11de eeuw. Aan de overkant van het kerkplein zien we het oude Raedthuijs uit 1835. We passeren d’oudeschool uit 1919 tot aan het oude klooster anno 1875 van de zusters van Maria. Aan de overzijde ligt het 19de eeuwse neoclassicistisch kasteel Fauconval met links de bijhorende grafkapel en rechts hiervan de dorpshoeve en stallingen. We wandelen door het kasteelpark en het prachtige kasteelbos tot aan het kerkhof. We stappen verder en vlak voor hoeve Wanten uit 1633 nemen we links de onverharde veldweg ‘Staakkapel’. We bewonderen hier we hoogstam- en laagstamfruitbomen van voornamelijk appelen en peren die in april mooi wit kleuren. Ook open velden en de immense serres van Timco Berries aan Bedborn. Ondertussen kunnen we wat verder genieten van grote weilanden waar tientallen paarden sierlijk lopen te paraderen.

Op de Reeweg merken we meerdere mooi gerenoveerde hoeves en horen wellicht het loeien van de koeien van de plaatselijke veehouder. Vervolgens begeven we ons naar de kasseiweg in de Luimertingenstraat. We zien een oude onderslagmolen uit 1293 die werd aangedreven door de Mombeek. Deze heeft gewerkt tot 1969. Wellicht een van de oudste gebouwen van Kortessem. Het bijhuis is prachtig gerestaureerd. Dit erf grenst aan het natuurgebied Nietelbroeken, op een boogscheut van het klein cafeetje. Tussen de Mombeek en de Winterbeek is een bankstel voorzien waar je in deze prachtige natuur kan verpozen. Langs de Diepenbeekse straten van Netelbroekstraat naar de Houbrichtsstraat kunnen we genieten van open weilanden en hoge canadabomen en slenteren we verder de naast Winterbeek tot aan de Verbindingslaan. Hier steken we over en via het brugje wandelen we verder langs kronkelende wegen en kruisen we opnieuw de Mombeek. Hiernaast bevindt zich visvijver ‘De Karper’. Wellicht maakte deze deel uit van de vroegere omgrachting van het Bombroekkasteel uit de 17de eeuw. Dit kasteel is ondertussen verdwenen. Aan de overzijde zien we de Bombroekmolen die dateert van de 16de eeuw. Sinds 1955 is deze niet meer in gebruik. Deze molen werd gevoed door de bron die ontspringt in de grote vijver voor het mooie recent gerestaureerde herenhuis. Vanaf hier vervolgen we onze weg langs de Finse Piste en de Winterbeek tot in het Centrum.   

Ondertussen werd  de bewegwijzering volledig opgefrist. Het is een prachtige wandeling of fietstocht met een vleugje Cultuurhistoriek waar rust en natuur elkaar aanvullen. Hoe pittoresk en adembenemend een klein dorpje als Kortessem kan zijn. Pasarachtig!

  • Wandelen
  • In de natuur
Kortessem

Praktische info

-
Deze activiteit is voorbij.
locatie

Sportpark de Weyer
Oud Mersenhoven 15C
3720 Kortessem
België

beginuur
00h00

deel Activiteit

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer