Bezoek Microbrouwerij - Abdijtuin - Basiliek van Grimbergen

Sinds vorig jaar heeft de abdij van Grimbergen een brouwerij binnen de eigen kloostermuren. Hiermee sluit zij terug aan bij een traditie die door toedoen van de Franse overheersing in 1795 verloren ging. Pater Karel Stautemas behaalde met brio het diploma van bierbrouwer. Vol geestdrift heeft hij een aantal bieren ontwikkeld die qua receptuur aansluiten bij de tradities van de abdij. Een resultaat van geduldig opzoekwerk in het uitgebreide abdijarchief van Grimbergen. Hier vond hij heel wat bruikbare sporen van de eeuwenoude brouwactiviteit.
Een gloednieuw bezoekerscentrum geeft ons inzicht in de historiek van het brouwen van abdijbieren, waaronder ook deze van Grimbergen.

Wij bezoeken het belevingscentrum van de microbrouwerij en de kruidentuin met eigen hoppeveld. Er worden ons ook 2 biertjes (15 cl) aangeboden, want een proeverij mag hier uiteraard niet ontbreken om alles “tastbaar & verteerbaar” te maken.

Maar ook de Basiliek met de Norbertijnenabdij mogen we op deze dag niet vergeten ; want ooit in “the middle of nowhere” lag, staat vandaag de oudste Norbertijnenabdij ter wereld.
Op een ‘grintberg’ ergens tussen Brussel en Mechelen, stichtte zowat 895 jaar geleden de Heilige Norbertus zelve een abdij die tijden kende van voor- en tegenspoed.
De abdijkerk, sinds december 1999 verheven tot de rang van basiliek, weerspiegelt die dubbele lotsbestemming. Het is één van de mooiste barokgebouwen van ons land, maar zij bleef onafgewerkt. De onesthetische voorgevel en de toren zonder bekroning leggen hiervan getuigenis af.
Het interieur is een mooi voorbeeld van de triomfantelijke kunst van de contrareformatie. Je kan die als esthetisch oogstrelend bekijken, maar met het nodige inzicht ook de trukendoos van de propaganda blootleggen, met vernuftige lichteffecten en hier en daar een leugentje om bestwil. Tussen virtuoos gebeeldhouwde biechtstoelen, theatrale altaarstukken, verrassende praalgraven, een uniek koorgestoelte en metershoge schilderijen waart de geest van Rubens.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zaterdag 1 april 2023 - 12:30
Praktische info

Vertrek wandeling : 12u30 aan de Sporthal E. Soens, Singel richting Basiliek Grimbergen
OPGELET : wie wandelt moet op eigen houtje na het bezoek huiswaarts !

Afspraak & samenkomst : 14u00 aan de ingang van de Basiliek te Grimbergen

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Vlaams-Brabant
Lokaal of vertrekplaats
Singel - Strombeek-Bever thv de Sporthal
Singel 65
1853 Strombeek-Bever (Grimbergen)

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€22.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 25.00
Deelnameinformatie

Inbegrepen :
- Gegidst bezoek aan de Microbrouwerij, Abdijtuin en Basiliek
- Toegang belevingscentrum en proeverij van 2 biertjes (15 cl)

Contactpersoon

Contactpersoon
Martine De Coppel
martine.decoppel@gmail.com
0479683601
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!