Dadizele:In de Dadizeelse kouters: 10 km
Dadizele is een deelgemeente van Moorslede. Dadizele werd reeds in de vijftiende eeuw omgevomd tot bedevaartsoord en is vandaag nog altijd en vooral als bedevaartsoord bekend. De monumentale neogotische kerk werd in 1867 gebouwd na de dogmaverklaring van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, waarna paus Leo XII deze Mariakerk in 1889 tot basiliek verhief.
Dadipark werd in 1950 geopend onder invloed van de lokale pastoor Gaston Deweer. Dadizele was op dat moment reeds een toeristische bestemming; veel mensen kwamen er op bedevaart. Het park evolueerde van een speelplein voor de kinderen van de bezoekers van de basiliek tot een zelfstandig pretpark. Het was niet gericht op grote moderne attracties, maar was eerder een laagdrempelig en betaalbaar park voor kleine kinderen. Uithangbord was een 800 meter lange hangbrug aan de randen van het domein, de langste van Europa. In 2002 werd het park gesloten. Het verloederde compleet. In 2012 ging de sloophamer door het park, maar de ruimte bleef een kankervlek en een oplossing liet op zich wachten. Daar is nu verandering in gekomen. De deputatie stelde "LINT landscape interventions & Ziegler/Brandenhorst stedenbouw en architectuur" aan als ontwerpers voor de opmaak van een masterplan.De gemeente Moorslede, Dadipark NV en de provincie leggen de ontwerpers enkele regels op: er moet een woonprogramma komen met maximaal 57 wooneenheden, er moet ruimte zijn voor groen en er moet voorzien worden in een overstromingsgebied.Ook de bedevaarders moeten er een plekje krijgen. Een soort attractiepark of een overdekte plaza behoort tot de mogelijkheden.
De wandeling
We starten de wandeling aan de kruising van de Kleine Moorsledstraat/Schouthoek met de Bruelstraat/Moorsledestraat. We volgen de steenweg richting Moorslede, kruisen de Papelandbeek en nemen vervolgens de eerste straat links. We wandelen nu in de Bloemhoekstraat. We negeren de doodlopend sraat links en komen op een kruispunt, waar we rechtdoor stappen in de Slypsstraat. Aan de T-splitsing naar links. Weldra zien we voor ons de kerk van Slypskapelle. Op het einde van de Slypsstraat gaan we links de Hovingstraat in en 200 m verder nemen we rechts de Waterstraat. Deze brengt ons voorbij de neoromaanse kerk Sint-Theresia van het kind Jezus (1930). We wandelen verder in de Waterstraat en negeren achtereenvolgens de Sprietstraat en de Dadizelehoekstraat. We blijven de asfaltweg volgen en 150 m voorbij een kapelletje gaan we naar rechts en aan de steenweg naar links, recht naar de indrukwekkende basiliek Onze-Lieve-vrouw Onbevlekt Ontvangen. Links was het Dadipark, ooit het oudste pretpark van België. Rond de basiliek loopt nog een rustig wandelpad en rechts naast de basiliek ligt het Rosarium. We vinden er een ommegang met vijftien kleine kapellen en een grote altaarkapel met crypte.
Hier voorzien we onze tussenstop in één van de zaken aan de basiliek; Aan de basiliek gaan we naar links richting Ledegem. Al na een paar meter ligt rechts het gemeentelijk domein “Het Torreke”, met o.a. het beeld van de Pompeschitter en Mariënstede, het vroegere kasteel, later retraitehuis en nu tehuis voor gehandicapten. De inwoners van Dadizele danken hun naam Pompeschitters aan een voorouder die na het nuttigen van te veel bier en pruimentaart de gemeentelijke “pompebak” als toilet gebruikte. Wandelen rechtdoor langs de Plaats en verder in de Ledegemstraat en we negeren alle zijstraten. Na 600 m komen we opnieuw aan de Papelandbeek (naambord Ledegem) en de Ledegemstraat heet nu Dadizelestraat. Na nog eens 400 m, vlak na een grote bocht, gaan we links een asfaltwegje in. Weldra lopen we in een rustige groene kouter. Het asfalt wordt verharde aardeweg en brengt ons rechtdoor aan een brede asfaltweg. Hier gaan we naar links en we laten 400 m verder aan de splitsing de Slijpsmolenweg links liggen en wandelen rechtdoor. Aan de T-splitsing wandelen we naar rechts in de Kleine Moorsledestraat. Deze brengt ons, via een duidelijke bocht naar links en naar rechts, na een kleine kilometer aan de Heerweg.naar links tot op de steenweg bij het vertrekpunt.
- Wandelen
- Natuur
Praktische info
gezinsprijs leden: 2,00 euro
gezinsprijs niet leden 3,00 euro