Dagwandeling door het Scheldeland

Deze dagwandeling van ongeveer 23 km voert je stroomopwaarts langs de Schelde en z'n overstromingsgebieden. Je vertrekt van Hemiksem met de Waterbus naar Antwerpen. De Waterbus is een nieuw ingericht openbaar vervoer, en dit over het water om de files richting Antwerpen te ontlasten. En dit sids de zomer van 2017.

Buiten de veelvuldige prachtige natuur maak je op deze wandeling ook kennis maken met verschillende historische plekjes, zoals de Grote Markt van Antwerpen en zijn middeleeuwse resten, de St.-Annatunnel met de nog steeds originele roltrappen uit 1933. Ook kan je genieten van de prachtige skyline van de koekenstad.

In Antwerpen kom je met het sinds de zomer van 2017 nieuwe openbare vervoer over het water: de Waterbus. Dit is een nieuw initiatief van Het Havenbedrijf Antwerpen om de files naar Antwerpen mee te bevechten.

Je wandelt langs het grootste (semi-natuurlijke) brakwatermeer van Vlaanderen, het 40 ha grote Galgenweel. Je trekt de natuur in waar je kennis maakt met het gebied Calberg, het Neuzenbergbos en de Burchtse Weel. Tezamen vormen ze een groene buffer tussen de grootstad en Burcht, een deelgemeente van Zwijndrecht. Je wandelt langs kleine, oneffen bospaadjes en een mooi aangelegd fietspad met prachtige uitzichten over de waterplassen met de talrijke watervogels, en op de achtergrond de skyline van Antwerpen. Jammer genoeg wordt het geraas van de E17 luider en moeilijker te negeren.

Langs Burcht gaat het richting Kruibeke en hier, langs de Schelde ligt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Het zoete water van de Schelde en het zoute Noordzeewater ontmoeten elkaar in de polders van Kruibeke. Door de vloed van de zee komt dit gebied onder water te staan. Door de voortdurende aan- en afvoer van water, ontstaan slikken en schorren. Slikken zijn de lager gelegen delen die bij elke vloed overstromen, schorren zijn de delen die wat hoger liggen door het slib dat wordt afgezet bij elke vloed. De typische planten in dit gebied, zoals de pinksterbloemen en spindotterbloemen in het vroege voorjaar en later de kattenstaart en het harig wilgenroosje zorgen voor prachtige kleurschakeringen. Vogels en vissen voelen zich hier thuis. Door inpolderingen werd plaats gemaakt voor huizen en industrie waardoor grote stukken getijdennatuur verdwenen. Gelukkig heeft men op tijd begrepen dat de natuur belangrijk is voor de leefbaarheid van onze planeet. Via een sluizensysteem probeert men terug kunstmatige tijden te creëren, waardoor dit slikken en schorrengebied terug de kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Rest je nog aan de andere kant van de Schelde te geraken, daar waar je 's morgens de auto hebt achtergelaten.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 19 mei 2019 - 09:45
Praktische info

We spreken af aan het ponton van het Scheldeveer Hemiksem - Bazel, ten laatste om 9h45.

Parking is voorzien in Scheldeboord en Callebeekstraat in 2620 Hemiksem.

Voorzie je van een lunchpakket en de nodige dorstlessers en ook van aangepaste kledij en schoeisel. Een sanitaire stop is voorzien.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Veer Hemiksem Basel
Callebeekstraat
2620 Hemiksem

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€3.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 3.00
Deelnameinformatie

Iedereen is van harte welkom, lid of geen lid, alsook kinderen en viervoeters o,doe, deze op generlei wijze lastig of hinderlijk kunnen zijn. Deelname is voor iedereen dan ook gratis maar enkel de leden van Pasar Nationaal zijn verzekerd.

Een ticket voor de waterbus is 3 € en voor 65+ 2,50 €. Er kan contant betaald worden aan boord maar liefst zo veel mogelijk gepast. (tarief 11/'18)

Gelieve op voorhand via een mailtje je deelname te melden.

Contactpersoon

Contactpersoon
Jan Kersemans
PasarSKW@gmail.com
0473 636 023
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!