Dagwandeling Schoonaarde - Dendermonde

We trekken van Schoonaarde te voet naar Dendermonde, een wandeling van ongeveer 23 km, door en langs :

Sconarda, voor het eerst terug te vinden in een oorkonde van ca. 1019-1030, verwijst naar een goede verheven oeverwal die nooit overstroomde en dus uitstekend geschikt was voor permanente bewoning. Tot het einde van de 18de eeuw behoorde het tot het Land van Aalst en de feodale heerlijkheid an Wichelen.

Via een brug over de Schelde gaat het richting Berlare. Het gaat verder over onverharde wegen door de Kalkense Meersen waar we kunnen genieten van de rijke natuur, een prachtig landschap met weidse vergezichten, bloemrijke hooilanden, sloten en rietkragen. Meersen zijn laaggelegen, vochtige graslanden in de overstromingsvlakte van een rivier, vaak doorsneden door grachten en sloten.

Verderop werpen we een blik op het Donkmeer, het op één na grootste meer van Vlaanderen. Eeuwen geleden bevond zich hier een meander van de Schelde rond een stuifzandheuvel en was altijd onderhevig geweest aan een proces van verlanding en turfvorming. In de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw begon men turf te ontginnen als brandstof voor woningen. Na deze turfwinning liepen de ontstane putten van het zogenaamde Berlaars en Overmeers Broek geleidelijk onder water. Het gaat verder langs de oude Scheldearm door het prachtige Berlare Broek. Het 120 ha grote gebied werd in 1979 door de Vlaamse overheid aangekocht. Het grootste deel bestaat uit bos met daartussen moerassige gedeelten en meer dan 50 vijvers. De populieren werden geleidelijk vervangen door streekeigen bomen en struiken, wat meer afwisseling biedt en een veel hogere natuurwaarde heeft.

We gebruiken het veer om terug aan de andere Scheldeoever te geraken. Volgens de lokale traditie is het veer te Berlare - Appels het oudste in de streek. Graaf Gwijde van Dampierre, in zijn hoedanigheid van Heer van Dendermonde, en zijn echtgenote Machteld verkochten in 1253 het veer aan Gregorius van Appels. Dit bewijst dat de inkomsten uit de veerdienst aanzienlijk waren. Tot 28 september 1494 was het veer in het bezit van Ermine van der Scaghe uit Gent. Haar man noemde Boudin van Courtys. In 1572 pachtte Pieter Hoofman uit Berlare het veer. Toen in 1667 Koning Lodewijk XIV de stad Dendermonde belegerde, besliste men de veerpont binnen de stadsmuren te brengen. Tussen 13 mei en 18 augustus 1696 lag er een heuse veerpont of brug over de Schelde. Na de vijandelijkheden werd de brug door het wassende water vernietigd, maar het bleek dat de veerman Jan Gheeraerts en "ponteman" Joos De Gend, geholpen door Berlarenaars, het water een handje toegestoken hadden ... om zo hun broodwinning terug te krijgen. Tot de Franse bezetting in 1795 bleef het veer in eigendom van het Kanunnikkenkapittel van de O.L.Vrouwekerk in Dendermonde. In 1971 doet het veerhuis dienst als locatie voor de verfilming van het boek van Stijn Streuvels : "De teleurgang van de waterhoek" . Bij het veer hoort een veerhuis. Bij de bewaking van de Schelde in oktober 1914 heeft lansier Rommens uit Vorst plaatsgenomen achter de veerdam nabij het veerhuis. Wanneer de Duitsers doorgedrongen zijn tot Appels veer schiet hij er een paar neer. Hij wil nog een derde treffen, maar wanneer hij opduikt vanachter de veerdam, wordt hijzelf getroffen in het hoofd. De dodelijke kogel werd afgevuurd vanuit het zomerhuisje van de familie De Rijcke aan de overkant van de Schelde ... zondag 4 oktober 1914.

Via Appels naar de Dender en dan langs de spoorweglijn Dendermonde – Gent naar de Brusselse Forten. In oorsprong waren de Brusselse Forten deel van de stadswallen aan de rand van de stadskern. De indrukwekkende vijver van 5 ha straalt één en al rust uit die velen kan bekoren. Dendermonde was tot de 20ste eeuw omgeven door metershoge wallen en brede grachten, die ze in de volksmond forten noemden en die nu fungeren als visvijvers. Deze wallen verhinderden in de 19de eeuw de expansie van de stad.

En zo zijn we aan het station van Dendermonde gekomen.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 25 februari 2018 - 09:15 tem 17:00
Praktische info

Lokaal: Station Dendermonde

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameinformatie

Iedereen is van harte welkom en de deelname is voor iedereen gratis, maar enkel de leden van Pasar Nationaal zijn verzekerd.

Je staat zelf in voor je treinticket en voor je middagpicknick.

Je kan rechtstreek met de trein vanuit Sint-Katelijne-Waver of Mechelen.

Sint-Katelijne-Waver : 08h10 op spoor 2

Overstappen in Mechelen en daar de trein om 09h06 op spoor 2

Dendermonde : 09h34 op spoor 4

Aankomst Schoonaarde 09h39

Contactpersoon

Contactpersoon
KERSEMANS JAN
PasarSKW@gmail.com
04 73 63 60 23
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!