GEANNULEERD (Covid-19) : SGR Dijleland (Et. 3) : Eppegem - Veltem(Geannuleerd)

Ondertussen de derde etappe over de Streek-GR Dijleland, een 120 km lange, circulaire zwerftocht door het Vlaams-Brabantse stroomgebied van de Dijle, inclusief de mooie valleien van enkele zijrivieren, zoals Voer, Ijse en Zenne. We wandelen door de twee meest bekende steden die langs de Dijle-oevers zijn ontsproten : Mechelen en Leuven, maar tussenin ontdek je een rits aan kleine natuurgebieden met onder meer het Natuurpark Groene Vallei Midden-Brabant. Vaak kunnen we er een uitzonderlijke of zeldzame flora aantreffen, zoals in Silsonbos, Torfbroek, Bertembos, Mechels Broek, Zoniënwouds of Doode Bemde. Van ‘meer geboetseerde’ natuur kunnen we onderweg genieten in de parken van Tervuren, Mechelen of Kessel-Lo. Het zullen echter de golvende landbouwplateaus rond de valleien van Ijse en Voer zijn die je misschien het langst bij blijven.

Langs de oevers van de Dijle en zijn zijrivieren liggen oude Brabantse dorpen, vaak nog met een historische kern, zoals Bertem, Leefdaal, Neerijse of Wakkerzeel. Of we kunnen er de vele watermolens, kastelen of oorlogsbunkers ontdekken.

Deze SGR Dijleland loodst ons door het met drukke wegen dooraderde Vlaams-Brabantse landschap over meestal rustige oeverpaden, veldwegen, natuurpaden en buurtpaden. We zullen meer dan eens verrast zijn van de mooie plekken die deze economisch sterk ontwikkelde streek nog te bieden heeft.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 14 maart 2021 - 09:30
Praktische info

Deze etappe is absoluut één van de mooiste van de Streek-GR Dijleland, en dit omwille van de boeiende natuurreservaten, die samen het Natuurpark De Groene Vallei vormen. Tussen de treinstations van Eppegem en Veltem is het echter ook geen aaneengeschakeld groengebied. Typisch voor Vlaanderen is de versnippering van al dat groen. De drukke driehoek Leuven - Mechelen - Brussel wordt ook doorsneden met een pak verkeersaders en boven je hoofd scheren vliegtuigen richting Zaventem. Toch zijn de stukjes natuur die je doorkruist – Hellebos, Torfbroek, Silsombos, Molenbeekvallei - stuk voor stuk bijzonder waardevolle biotopen. Als je er op het juiste moment bent, kun je hier heel wat zeldzame planten aantreffen. Ook aan historische sites is er geen gebrek : Rubenskasteel, Sint-Stefanuskerk van Nederokkerzeel, de Zwarte Madam en de Sint-Michielskerk van Beisem.

 • De lengte van de wandeling is 23,6 km
 • We spreken af op de parking van het NMBS-Station in de Stationsstraat te Veltem. Hier vertrekken we om 9h30 stipt met een beperkt aantal auto’s als carpool naar de parking aan het NMBS-station in de Houtemsestraat te Eppegem.
 • Wanneer we te voet in Veltem aankomen rijden we met z’n allen met de overgebleven voertuigen terug naar Eppegem.
 • Voorzie je van een lunchpakket en de nodige dorstlessers en van aangepaste kledij tegen regen of zon en stevig schoeisel. Verschillende tussenstops behoren tot de mogelijkheid.
 • De wandeling wordt georganiseerd volgens de dan geldende Coronamaatregelen. Mondmaskerbezit verplicht, dracht wordt ten stelligste aanbevolen.
 • Geef een seintje als je mee stapt. Het kan zijn dat een maximum aantal deelnemers opgelegd moet worden.

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Vlaams-Brabant
Lokaal of vertrekplaats
Parking NMBS
Stationsstraat
3020 Veltem-Beisem (Herent)

Deelname-informatie

Deelnemers
3 - 40
Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00
Deelnameinformatie

Deelname is voor iedereen gratis, ook voor de niet-leden. Maar enkel de leden van Pasar Nationaal zijn verzekerd.

Contactpersoon

Contactpersoon
Jan Kersemans
PasarSKW@gmail.com
0473 636 023
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!