Herfstwandeling in Sint-Truiden

Groot-Gelmen : Grande-Jamine is een dorp in onze provincie Limburg en een deelgemeente van Sint-Truiden, heeft een oppervlakte van 4,92 vierkante kilometer. Groot-Gelmen is een Haspengouws landbouw en woondorp aan de Herk die de oostgrens vormt. De Romeinse heerweg Tongeren- Bavay vormt de grens van het dorp dat op 8 kilometer ten zuidoosten van Sint-Truiden ligt. Het dorp was in leen van het graafschap Loon. In 966 werd  door Graaf Immo geschonken aan de Dom van Aken. Daarna werd Groot-Gelmen een deel van de heerlijkheid Gelinden en rechtstreeks bezit van het prinsbisdom Luik. Op het grondgebied bevond zich nog een tweede leen, namelijk Ten Motten dat afhing van het hof van Luik. In 1795 bij het onstaan van de gemeente Groot-Gelmen werd ze ook een zelfstandige gemeente. Het bleef lange tijd een landbouwdorp en evalueerde  langzaam naar een woondorp. In 1971 werd de gemeente opgeheven en ging Groot-Gelmen samen met Engelmanshoven, Gelingen en Klein-Gelmen deel uitmaken van de nieuwe fusiegemeente Gelmen. In 1977 werd Gelmen reeds opgeheven en werd Groot-Gelmen een deelgemeente van Sint-Truiden. Groot-Gelmen ligt op de grens van droog en vochtig Haspengouw. De oostgrens wordt gevormd door de vallei van de Herk. De Romeinse heerweg Tongeren - Bavay vormt de noordgrens van de deelgemeente. Landbouw en met name fruitteelt vormen de bestaansmiddelen.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 24 november 2019 - 14:00
Praktische info

Geen inschrijving op voor hand.   Afstand 6 à 7 Km    Vertrek 14 uur aan de kerk Kloosterstraat 3 3800 Sint-Truiden

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Limburg
Lokaal of vertrekplaats
Kerk van Groot-Gelmen
Kloosterstraat 3 3800 Sint-Truiden
3800 Sint-Truiden

Deelname-informatie

Deelnemers
5 - 50
Deelnameprijs leden
€1.50
Deelnameprijs niet-leden
€ 2.00
Deelnameinformatie

Iedereen van harte welkom. Half weg is er koffie en wafel voorzien.

Contactpersoon

Contactpersoon
Put Danny
dannyput57@gmail.com
0476/315307
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!