In het spoor van Julius Caesar wandeling

Velzeke is een dorp, samen met Ruddershove vormt het Velzeke-Ruddershove, een deelgemeente van Zottegem.  Het dorp ligt in de Vlaamse Ardennen en is één van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.  Het heeft een oppervlakte van 13 km² en heeft 3400 inwoners.  De dorpskern ligt in het zuiden van het grondgebied.  In het landelijke noordelijke deel liggen een aantal lintvormige gehuchten en verschillende grote hoeven.

Opgravingen wijzen op oude  bewoning in de streek.  Zo werden sporen van begraafplaatsen uit de Hallstat-periode terug gevonden.  Later zou hier een Romeins Vicus geweest zijn en verschillende sporten uit die tijd werden teruggevonden.

Sinds 1255 zijn de Grauwerzusters Penitenten actief in het Grauwzusterklooster.  In 1344 richten de Grauwzusters Penitenten hier een godshuis, later een hospitaal op,  wat nu het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Franciscus is.  In de 16de eeuw werd het door de Geuzen verwoest, maar opnieuw opgericht en er kwam ook een onderwijsafdeling.

De omgeving van het Grauwzusterskloostersen en het Schaliënhof, wat met een groot stuk van de dorpskern overeenkomt, is als dorpsgezicht beschermd.  Ook de watermolen Driesmolen is beschermd.  

Volgens de geschiedenis is de bendeleider Jan De Lichte, geboren in de omgeving van de Driesmolen.  Zijn daden waren zeker niet fraai te noemen, het begon met stelen (uit armoede) en eindigde met moorden.  En dan is er ook Julius Caesar. In het centrum kom je op het Romeinsplein oog in oog te staan met het standbeeld.  Namen van straten, pleinen, herbergen, alles legt een link met de Romeinse aanwezigheid.  Naast het Gallo-Romeins museum zijn nog de funderingsresten van een Romeins gebouw zichtbaar.

Het wachtspaarbekken op de Bettelhoevebeek is een natuurgebied dat ligt aan het Jan De Lichte pad op de grens met Strijpen.
De Paddestraat en de Lippenhovestraat zijn kasseistroken die opgenomen worden in de verschillende voorjaarsklassiekers.

De wandeling vertrekt aan de Basisschool "De Vlinder", Penitentenlaan 18 te 9620 Velzeke - Zottegem voor een tocht van 10 km en een verkorte van 6,9 km. Vergeet vooral je picknick niet en aangepast schoeisel bij regenweer.
Voor verdere inlichtingen kan je terecht bij Luc Backaert   0495/85.18.70  of  Conny Van Vijle   0496/83.72.09.    lucbackaert@msn.com of op www.pasar.be/herzele .

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 28 april 2019 - 14:30
Praktische info

De wandeling vertrekt aan de Basisschool "De Vlinder", Penitentenlaan 18 te 9620 Velzeke - Zottegem.

De afstand bedraagt 10 km en een verkorte van 6,9 km.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Basisschool De Vlinder
Penitentenlaan 18
9620 Velzeke - Zottegem

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Backaert Luc - Van Vijle Conny
lucbackaert@msn.com
0495/851870 of 0496/837209
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!