Hillenwandeling te Hillegem

Hillegem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Herzele en is gelegen in de Denderstreek, aan de Molenbeek.  Het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.

De naam van Hillegem wordt de eerste maal aangetroffen in de jaarboeken van de Gentse Sint-Pietersabdij tussen de jaren 811 en 870 als Hildenagahem, met aanduiding dat deze plaats gelegen was in de pagus Bracbantensis, "Juxta fluviola Borsitbace" of Borsbeke. In 1108, 1145 en 1201 schreef men Hillengem; in 1164 en 1198 Hillengen; in 1186 Hillenghem; in 1205 Hillegem en in een charter van 1218 terra Hillini. Met het oog op deze laatste schrijfwijze is het niet moeilijk de naam van dit dorp uit te leggen: Hille, Hillen of Hillo is een Oudgermaanse persoonsnaam, zodat Hillegem eenvoudig de woonplaats van de Hillen.

De Sint-Bartholomeuskerk in Hillegem is een neogotische kerk, die in 1877-1880 werd opgetrokken in baksteen, volgens de plannen van Edmond Serrure. Hiervoor stond er al een kerk uit 1108, maar deze werd afgebroken en vervangen door de bakstenen versie. De kerk is driebeukig. De westertoren, in zandsteen, werd gebouwd in 1890 o.l.v. Jules Goethals. De kerk wordt omringd door een kerkhof met ommuring.

Het orgel binnenin werd gemaakt door P.C. van Peteghem tussen 1823 en 1846, dit is het enige onderdeel die uit de oude naar de nieuwe kerk is verhuisd. In de kerk zijn er drie altaren. Aan het hoogaltaar prijkt een gebeeldhouwde Christus aan het kruis, tussen Maria en Sint-Jan. Aan beide kanten van het tabernakel prijken beelden van de vier evangelisten. Er zijn biechtstoelen in de kerk, die uit 1893 dateren.

Hillegem is vandaag een typische pendelgemeente. De drukke provincieweg door het centrum en de spoorweg Brussel-Kortrijk spreken wat dat betreft boekdelen. Toch kan het dorp bogen op een rijke geschiedenis. Dat merken we bijvoorbeeld aan de talrijke voet- en kerkwegels die zich vanuit Hillegem een weg zoeken door de landelijke omgeving. Ze dateren nog uit de tijd dat men zijn lief niet verder dan "één uur gaans" ging zoeken. De grote boerderijen, inmiddels beschermd als monument, hebben eeuwenlang het leven in het dorp gedomineerd. Het monumentale "Hof de Meierij", net voorbij de kerk in de Diepestraat, was tot tijdens de Franse Revolutie eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij. Ze wordt wel eens "de wieg van Hillegem" genoemd. Nog in de omgeving van de kerk, in de Ledebergstraat, is de beschermde pastorie uit 1750 beslist een ommetje waard. De voorgevel van dit elegante, landelijke huis toont een breed register van bouwmaterialen, alle in een typisch zachte kleur geschilderd.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 28 januari 2024 - 14:00
Praktische info

De wandeling vertrekt om 14 uur aan het Parochiehuis, Diepestraat 5 te 9550 Hillegem voor een tocht van 9,7 km en een verkorte van 6,5 km.  Vergeet vooral je picknick niet en aangepast schoeisel bij regenweer.

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Parochiehuis
Diepestraat 5
9550 Hillegem (Herzele)

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.00

Contactpersonen

Contactpersoon
Johan Backaert
johan.backaert@telenet.be
0496628377
Georganiseerd door

 

 

Extra contactpersonen
Contactpersoon:
Marleen Govaert
marleen.govaert1@telenet.be
+32497731594

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!