Houtem/het Ringslot-wandelpad 9 km

Water is een centraal thema in deze wandeling. Nu zien we er nog een beetje, in het Ringslot en de Bergenvaart, maar ooit lag Houtem aan de rand van een groot meer. Dat meer is nu drooggelegd als De Moeren, maar nog steeds zorgen talrijke rechte kanaaltjes en wateringetjes voor de afvoer van het opgepompte water in dit gebied onder de zeespiegel. Ze bepalen ook mee het landschap in het vlakke waterland, waar je mijlenver niets anders ziet dan natuur.

 

De wandeling:

 

We starten de wandeling op het kruispunt van de W.Cobergherstraat met de Moeresteenweg. We nemen de Moersteenweg om even verder links de Sashoekstraat  te nemen.

We komen in de Buitenmoeren, een gebied waaarin tijdens de vroege Middeleeuwen al aan turfwinning werd gedaan. De drooglegging gebeurde hier al veel vroeger dan in de Moeren zelf, door het overpompen van het overtollige water in.. de Moeren! Verscholen tussen de uitgestrekte rietkragen leefden hier in de Middeleeuwen de Moerduivels, in huisjes van takken, leem en riet. Dit volk van messentrekkers en dieven stelde zich boven God en gebod. Om te overleven, waren ze aangewezen op de weinige opbrengsten van de sompige moergronden, zodat ze regelmatig rooftochten ondernamen naar de polderhoeven om niet te verhongeren. De drooglegging van de Moeren betekende het einde van hun avontuurlijk bestaan. In ruil voor kwijtschelding van al hun straffen, werden ze ingezet als werkkracht bij de drooglegging.

We nemen nu een halfverharde weg aan onze rechterzijde, die overgaat in een aardeweg.Bij het Baeldenbrugje bereiken de Bergenvaart die we naar rechts volgen.

De Bergenvaart is ruim 22 km lang en verbindt het Noord-Franse Sint-Winoksberge (Bergues) met Veurne en de haven van Nieuwpoort en Duinkerke. Hij werd in 1293 al gegraven. Vele eeuwen lang was de vaart druk bevaren met platbodems. Het zuivere water en de rijke natuur langs de oevers maken de vaart zeer geliefd bij hengelaars en natuurliefhebbers.

We blijven een heel eind het jaagpad volgen en zien voor ons de imposante toren van de kerk van Hondschoote. Via de Schipperiestraat, de Oostmoerstraat naar links en de Sacramentstraat naar rechts bereiken we via de kerkhoek de kerk van Hout Bij de kerk even naar links en vervolgens rechts de Dorpsstraat in tot aan de tussenstop in café “Klein Plezier” na 4,20 km. We keren op onze stappen terug tot aan de kerk.

De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Houtem, die enige befaamdheid geniet als bedevaartsoord bevat een paar kunstschatten die een bezoek eraan de moeite waard maken. We passeren zo dadelijk de charmante pastorie. De pastorie met het elegante torentje werd gebouwd door de monniken van de Veurnse  Sint-Niklaasabdij. In 1588 werd het gebouw door de Fransen met de grond gelijk gemaakt. Een kleine 30 jaar later werd de pastorie wederopgebouwd en werd er zelfs nog een westelijke vleugel aan toegevoegd. Het nog deels omwalde gebouw werd in 1975 grondig gerestaureerd. Op 2  bronzen platen naast het bruggetje over de wal kunnen we lezen dat zich hier tijdens de eerste wereldoorlog het hoofdkwartier bevond van het Belgisch leger. 

Koning Albert I verbleef er vaak en pleegde er overleg met talrijke vreemde staatshoofden.

Via de kerkhoek komen we op de Shipperiestraat die we naar rechts volgen om vervolgens links de Oostmoerstraat te nemen. We komen bij de Bergenvaart waar naar links en via de Middenweg en links de Honderdgemetestraat komen we op de Westmoerstraat. Hier naar rechts en komen aan het bruggetje over het Ringslot.

We volgen nu het Ringslot over een flinke afstand aan de binnenzijde. We passeren de Seinemolen, of wat er nog van overschiet. We komen zo terug op de Moeresteenweg, de startplaats na 5,10 km.

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 16 september 2018 - 14:00
Praktische info

We verzamelen om 13.00 uur aan de kerk van Kortemark voor carpooling. We rijden via Koekelare en Zande naar de oprit Middelkerke van de E40. De E40 volgen richting Duinkerke en de afrit Adinkerke nemen. Hier naar rechts en op het rond punt de derde afslag op de N39. Iets verder links de Moeresteenweg nemen en volgen tot op het kruispunt met de W. Cobergherstraat.

 

Daar wordt ingeschreven : 1 euro p.p. of 2 euro per gezin voor leden Pasar en 1,50 euro p.p. of 3 euro per gezin voor niet leden.

 

We verwachten u talrijk.

Het bestuur van Pasar Kortemark

Vandenweghe Luc:     GSM 0475 35 45 50

Ryckx Jaen Claude:     GSM 0474 95 53 34 

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie West-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Houtem
Moeresteenweg met het kruispunt met de W. Cobergherstraat.
8630 Houtem

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.50
Deelnameinformatie

1 euro p.p. of 2 euro per gezin voor leden Pasar en 1,50 euro p.p. of 3 euro per gezin voor niet leden

Contactpersoon

Contactpersoon
Vandenweghe Luc
luc.vandenweghe@skynet.be
0475/35 45 50

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!