Laermanswandeling. Afgepijld en individueel te wandelen.Gans het jaar door.

Deze door meters en peters onderhouden wandeling is regelmatig nagezien op zijn volledige en juiste afpijling.  Dus gemakkelijk te volgen.
Een nieuw en in  2014 door Marcel Vandendriessche aangepast boekje , met beschrijving van de wandeling  en aandachtspunten is te bekomen bij  

  Roger Rademaekers     Sint Martinuslaan 91   1860          Meise     Prijs 2.5€ plus verzendkosten.,             Tel 02/460.08.75

Leven en werk Eugène Laermans

Wie was Laermans?

De Brusselse kunstschilder Eugène Laermans leefde van 1864 tot 1940.

Hij was doof en stom, en wellicht mede hierdoor werden zijn schilderijen,  uitingen van

zijn sociale bekommernis voor de ruwe typen en de last van hun bestaan.

Hij werd gewaardeerd o.m. door Koning Albert 1 die hem in de adelstand  verhief.

Zo werd hij ” Baron  Eugène Laermans”.

 De muur met steunberen , rechts van de straat naar de kerk toe, werd naar hem genoemd.

Deze was voor twee derden ingestort , maar begin 2004, samen met de oude pastotij gerestaureerd.

Het is een stuk identiteit van Wemmel, en zo kozen we ook deze naam voor onze wandeling.

En wat is er met die muur?

Toen Laermans als student op bezoek was te Wemmel, had hij voor die muur een drenkeling naar het gemeentehuis zien dragen.

 Deze muur werd voor hem het symbool van pijn en eenzaamheid.

 Het zijn de meest karakteristieke elementen in de verschillende schilderijen van zijn hand

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
woensdag 14 maart 2018 - 00:00 tem maandag 31 december 2018 - 23:45
Praktische info

Ingekorte versie van de "LAERMANSWANDELING” (enkel tekst)

Bij de cursief gedrukte delen volgen we de "echte Laermanswandeling”

STARTPLAATS: De parkeerplaats in de Folletlaan tegenover het kasteel (gemeentehuis)

We vertrekken  langs de Laermansmuur naar de St Servaaskerk. Hier steken we over

en gaan achter de kerk door om dan links de kerkhofweg te nemen.                                                                               We kruisen de Robberechtsstraat en gaan de Schuyffeleerdreef op tot tegenover het kerkhof.                                                                                           We nemen hier rechts de Van Campenhoutstraat en op het einde hiervan gaan we links de holle weg in, Holland genoemd. Wat verder nemen de eerste veldweg rechts omhoog en onmiddellijk daarna nog eens rechts houden en na een eindje lopen bereiken we de Neerhoflaan.  Deze gaan we links nemen dalend over ongeveer 800 m.

Beneden gekomen kiezen we recht voor ons een smal buurtwegeltje dat ons over de Amelvonnebeek op grondgebied Meise brengt. Bij het einde van dit wegeltje hebben we links van ons de hoeve "Klein Amelgem”. Rechts hoger gelegen zien we een oude schuur met speklagen in de zijgevel.                                                                              Deze schuur wordt "de Duivelsschuur” genoemd, aan de hand van een oude legende.

Hier gaan we rechts omhoog en 100 m voorbij de top zien we de hoeve "Groot Amelgem” rechts van ons. Daar achterin vinden we de kapel van Amelgem. Het hele gebied "Amelgem” behoorde vroeger bij de abdij van Grimbergen.

Let wel! We gaan hier niet rechtdoor maar nemen rechts de Amelgemweg en blijven deze volgen tot wanneer we de Boschstraat bereiken. Deze gaan we rechts nemen en we volgen deze tot wanneer we het café " ‘t Hoekske” treffen.                                                                                        Dit cafeetje is meer dan honderd jaar oud en verdient dus een bezoek.

 Wanneer we ’t café " ’t Hoekske " verlaten kunnen we best direct de baan oversteken. We gaan naar rechts en na +/- 150 m nemen we links de veldweg voor huisnummer 283.

Na +/- 270 m draait de weg naar rechts en op een verhoogde berm lopen we wat verder langs een haag. Waar deze stopt, bij een paar paaltjes, volgen we links het smalle veldwegeltje. Na een poos  lopen we tussen afsluitingen en komen bij een poortje vlakbij het bos.

We draaien mee naar rechts en na +/- 50 m, op een T gaan we links lichtjes dalend om zo de beek te bereiken. We gaan niet over het bruggetje maar rechts om stroomopwaarts de beek te volgen.

We zijn nu in Beverbos, een heel eind en waarschijnlijk is dit het mooiste deel van onze wandeling.

Links van onze weg zien we een wit gebouwtje (een pompstation) en een beetje verder gaan we links over een bruggetje en we lopen zo over en rond een vijver. Deze is in feite een  opvangbekken voor in geval van wateroverlast.

Bij de splitsing houden we rechts aan om zo bij de straat te komen. Hier gaan we links maar wel langs het wandelpad naast de beek.

Vanaf nu volgen we de bewegwijzering van de Laermanswandeling tot het eindpunt.

 

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Vlaams-Brabant
Lokaal of vertrekplaats
Parking gemeentehuis Wemmel
Folletlaan -
1780 Wemmel

Deelname-informatie

Contactpersoon

Contactpersoon
Frans en Christine Vansteenkiste
mei8@skynet.be
024602127 0477332269
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!