Moorsel: doorheen de Faluintjes

 

Beste wandelvrienden,

Zopas heeft de overheid ingrijpende maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Als gevolg hiervan zijn wij genoodzaakt ook onze wandeling in Moorsel van aanstaande zondag 15 maart te annuleren.

We vragen jullie begrip voor deze hoogst uitzonderlijke situatie.
vriendelijke groeten,

PASAR AAIGEM - Wandelclub De Voskens

Samen met Baardegem, Herdersem en Meldert vormt Moorsel de Faluintjesstreek, vroeger één van dé hopregio’s van Europa. Eind 19e eeuw stond hier nog 2000 ha hop, al sinds de middeleeuwen een populair ingrediënt van bier. Om deze rijke traditie van voeger in ere te herstellen wordt hier en daar terug hop geteeld. Ondermeer het graan en de hop van het pikkelingbier komen uit de plaatselijke faluintjesaarde.

De fraai gerestaureerde Sint-Gudulakapel op het dorpsplein was volgens de overlevering de vaste bidplaats van de H. Goedele. Op de 8e verdieping van een chic hotel in Osaka pronkt een replica van deze kapel. “Chapel Goedele” is een populaire trouwplek bij gehoede Japanse trouwkoppeltjes.

Tussen knooppunt 22 en 23 stap je een stukje over de Leirekensroute, een autovrij fiets- en wandelpad op de oude spoorlijn tussen Douai en Antwerpen. De naam verwijst naar één van de machinisten die Valère heette.

Eens voorbij knooppunt 19 beland je tussen de hopvelden rond de abdij van Affligem. Al bijna 1000 jaar leven hier de monniken hier volgens de regels van Sint Benedictus. Het befaamde, op de fles gegiste Affligembier wordt nog altijd gebrouwen volgens het recept van vroeger. Weliswaar niet in door de plaatselijke monniken, maar door de bouwerij Alken-Maes.

Het renaissance waterslot van Moorsel werd begin 16e eeuw gebouwd als “séjour de plaisance” of lustoord voor kardinaal-abt Karel van Croy van de abdij Affligem. Die gaf, zoals diverse bronnen verhalen, “de volle vrijheid aan zijn wereldse driften”. Het werd door de huidige eigenaar vakkundig gerestaureerd en pronkt met een neerhof, waterpartijen en een park.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 15 maart 2020 - 14:00
Praktische info

We starten aan de kerk van Moorsel. De afstand bedraagt max. 10km.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats

kerk
9310 Moorsel (Aalst)

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Gaston Van De Keer
g.vandekeer@telenet.be
+3253624905
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!