Nieuwjaarswandeling 2021 – Giels Bos

Nieuwjaars wandeling in het Giels bos

GAAT DOOR
helemaal Corona-proof

Omwille van corona is het niet mogelijk om in groep te wandelen. Daarom zal Pasar Turnhout de nieuwjaars-wandeling helemaal afpijlen. 
Vrij vertrek tussen 10u en 15u. 
Onderweg hebben wij nog een verrassing voorzien. 

Klik hier voor foto's en het te volgen traject

GPX-BESTAND

Giels Bos

De afwisseling aan ecosystemen is ongetwijfeld de grootste troef van het Giels Bos(300 hectare).  Er komen heel wat zoogdieren voor: acht verschillende vleermuissoorten, ree, haas, vos en hermelijn.  De vijver is dan weer een geliefde plek voor dagvlinders, libellen, kikkers en padden. Broedvogels zijn onder andere wespendief, fluiter, middelste bonte specht en zwarte specht. Ook het plantenlijstje is indrukwekkend met meer dan 360 ontdekte soorten. Geef je ogen en oren dus goed de kost tijdens je wandel- of fietstocht door deze wondermooie leefwereld.

Troeven

 • Een van de oudste bossen van de Kempen
 • Ideaal wandel- en fietsgebied
 • Indrukwekkende biodiversiteit waaronder 8 verschillende vleermuissoorten
 • Voorjaarsbloeiers zoals muskuskruid, bosanemoon, goudveil en slanke sleutelbloem
 • Grotenhout, ook wel het Gierlese bos genoemd, ligt ten zuidwesten van Turnhout op de grens van de gemeenten Lille en Vosselaar. Met zijn 300 hectare behoort het tot de grootste en oudste bossen in de Kempen. Het gebied bevat ongeveer 100 hectare eikenbos van meer dan honderd jaar oud en ook beuken-, essen- en elzenbossen.
 • De afwisseling van een rijke ondergrond met schrale graslanden zorgt voor een ruim aanbod aan planten. Muskuskruid, bosanemoon, verspreidbladig goudveil, slanke sleutelbloem, blauwe knoop en grondster zijn slechts enkele voorbeelden van de meer dan 360 voorkomende soorten.

Eén van de oudste bossen van de Kempen

Grotenhout, ook wel het Gierlese bos genoemd, ligt ten zuidwesten van Turnhout op de grens van de gemeenten Lille en Vosselaar. Met zijn 300 hectare behoort het tot de grootste en oudste bossen in de Kempen. Het gebied bevat ongeveer 100 hectare eikenbos van meer dan honderd jaar oud en ook beuken-, essen- en elzenbossen.

De afwisseling van een rijke ondergrond met schrale graslanden zorgt voor een ruim aanbod aan planten. Muskuskruid, bosanemoon, verspreidbladig goudveil, slanke sleutelbloem, blauwe knoop en grondster zijn slechts enkele voorbeelden van de meer dan 360 voorkomende soorten.

Terug in de tijd

Het Grotenhoutbos of Giels Bos kent een rijk verleden dat (op papier) teruggaat tot 1320. Eeuwenlang gebruikten adellijke families het bos als jachtdomein. Zo zwaaiden de hertogen van Brabant, Bourgondië, Habsburg, Nassau en Pruisen de plak in het Grotenhout. Het belang van het Grotenhout blijkt ook uit de toevoeging ervan aan de lijst met vrijwouden, de belangrijkste jachtdomeinen voor de landheer Filips de Goede (1430). Vanaf de 18e eeuw richtten de beheerders de aandacht op houtproductie, al joeg de adel er nog lange tijd op klein en groot wild.

Natuur en Bos nam het beheer van het Grotenhout (Giels Bos) op zich in 2000. Via een slim beheer willen we het landschap en de natuurwaarden veilig stellen. Oude bosplanten krijgen weer alle kansen en zeldzame dieren komen er thuis. Delen van het Grotenhout zijn beschermd als bosreservaat en zijn niet toegankelijk voor bezoekers.

bron

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 10 januari 2021 - 10:00 tem 15:00
Praktische info

Vertrekpunt = parking Renier Sniederspad (kruispunt met Kardinaal Cardijnlaan) in Vosselaar -  gps: N 51° 18' 8"       E 4° 52'15"
afstand: 8 km 
vrij vertrek tussen 10u en 15u. 
Gratis deelname
Wandeling is niet verlicht. 
Alle deelnemers dienen zich aan de bestaande corona-maatregelen te houden. 

Voorafgaande inschrijving is aangeraden (niet verplicht) omwille van corona-maatregelen. 

aanmeldingsformulier

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Giels Bos
Renier Sniederspad
2350 Vosselaar

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Rudy Cnaeps
rudy.cnaeps@scarlet.be
0494 57 08 90
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!