Nieuwpoort: de Ijzermonding 10 km

Tijdens Eerste Wereldoorlog was Lombardsijde het toneel van zware gevechten.  Op 20 oktober 1914 was de overmacht te groot en werd het dorp door de Duitsers ingenomen. Ondanks de numerieke meerderheid van de Duitsers, slaagde het 9de-Linieregiment er twee dagen later in, op 22 oktober, om Lombardsijde te heroveren. Het regiment kreeg hiervoor na de oorlog een herdenkingsteken op het Dorpsplein.In 1971 werd de gemeente Lombardsijde opgeheven en bij Westende gevoegd. In 1977 werden beide een deelgemeente van Middelkerke. Bij de Slag om de IJzer raakte Nieuwpoort zwaar beschadigd. Het was een steunpunt voor de verdediging van het Belgisch leger dat zich kon handhaven na de inundatie van een gebied gelegen tussen de IJzer en de spoorwegbedding van de spoorweglijn Nieuwpoort-Diksmuide.Een detachement van de Belgische genie, geholpen door schipper Hendrik Geeraert, opende in de nacht van 29 op 30 oktober 1914 de uitlaatsluizen van Veurne-Ambacht (ook genoemd Overlaat van de Noordvaart) en zette zo het terrein ten zuidwesten van de IJzer onder water. Een eerste poging tot inunderen, op 26 oktober aan de kleine, Spaanse sluis op de Oude Veurnevaart (ook Oud-Veurnesas of Kattesas genoemd), onder leiding van geniekapitein Robert Thys en met de hulp van Karel Cogge, had niet de verhoopte resultaten opgeleverd. Na de Tweede Wereldoorlog werden de haven en het kusttoerisme te Nieuwpoort verder uitgebreid. Om dit te realiseren nam de stad in 1949 uitbreiding langs de IJzermonding via annexaties van gebieden ten koste van Lombardsijde, Westende en Ramskapelle. In het westen werd Nieuwpoort-Bad, dat volledig op het grondgebied van de gemeente Oostduinkerke lag, aangehecht. Het grondgebied van de stad verviervoudigde meteen in oppervlakte: van 2,05 km² naar 8,11 km². In 1971 werden de gemeenten Ramskapelle en Sint-Joris volledig bij Nieuwpoort aangehecht samen met een gebiedsdeel van Westende zodat de oppervlakte nogmaals bijna verviervoudigde naar 29,67 km². In 1977 werd dan nog het gedeelte van Lombardsijde met het militaire kamp ten westen van de Kustlaan bij de stad Nieuwpoort gevoegd.

 

 

 

De wandeling

 

We starten de wandeling op de parking op het einde van de Idyllelaan en wandelen terug naar de N34 die we oversteken. Via de Strandjuttersdreef komen we op het einde  op de Bassevillestraat die we naar links volgen en vervolgens naar rechts de Olmenstraat in. Bij de Joseph Matthieulaan naar rechts Vervolgens het Brempad naar links. Kruisen de Lombardsijdelaan en komen in de Steenstraat die we volgen tot op een vijfsprong, hier rechtdoor.

            Links ligt het natuurreservaat De Schuddebeurze.

Rechts ligt het Solar Park Electrawind waar  met 3 windmolens en bijna 8000

            zonnepanelen groene energie wordt gemaakt.

We wandelen nu op de Boterdijk richting Plassendalevaart waar naar rechts. Op het einde wandelen we naar links met het sluizencomplex Ganzepoot aan onze rechter zijde. We wandelen de N34 onderdoor. We volgen de N34 naar links, met het Koning Albert 1-monument aan de rechter zijde en nemen naar links de Redamweg en wandelen vervolgens parallel met de N34. We komen op de Halvemaanstraat die we rechtdoor volgen. Links aanhouden. Hier voorzien we onze tussenstop in “De Vierboete”. Nu vervolgen we de Halvemaanstraat en nemen het wandelpad richting knooppunt 77, Ijzermonding en strand.

Nieuwpoort heeft op zijn grondgebied de grootste jachthaven van Noord-Europa met om en bij de 2000 ligplaatsen.

Links kan je in een kijkhut de talrijke watervogels en zelfs zeehonden observeren.

            Rechts ligt het Militair Domein en  en links het natuurreservaat Ijzermonding

Hier naar rechts voor een strandwandeling van 2 km. We verlaten het strand voorbij het militair domein. Via duinen en een zandpad  komen we terug in de Idyllelaan.

 

 

 

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 18 maart 2018 - 13:00 tem 17:30
Praktische info

We verzamelen om 13.00 uur aan de kerk van Kortemark voor carpooling. We rijden naar Koekelare en via Zande  en in Zevekote nemen we links op de de N367 richting Mannekensvere en verder naar Nieuwpoort. Bij het sluizen complex nemen we links en rijden richting Albert1 monument. We blijven de Koninklijke Baan N34 gedurende ongeveer 2 km volgen. Voorbij de verkeerslichten waar de tram van rechts op de middenberm van de N34 komt en een lange bocht naar rechts  slaan we links af bij de tramovergang t.h.v. de Idyllelaan (geen naambord aanwezig maar wel is aangegeven dat er een parking is en is er een beperking van hoogte zodat geen vrachtwagens kunnen parkeren.

We starten de wandeling om 14.00 uur op de parking van de Idyllelaan. Stevige wandelschoenen voor strand en duinenwandeling. Niet geschkt voor kinderwagens.

Daar wordt ingeschreven : 1 euro p.p. of 2 euro per gezin voor leden Pasar en 1,50 euro p.p. of 3 euro per gezin voor niet leden.

 

We verwachten u talrijk.

Het bestuur van Pasar Kortemark

Vandenweghe Luc:     GSM 0475 35 45 50

Ryckx Jaen Claude:     GSM 0474 95 53 34 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie West-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Markt
Markt
8610 Kortemarkt

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.50
Deelnameinformatie

gezinsprijs leden 2,00 euro

gezinsprijs niet leden 3,00 euro

Contactpersoon

Contactpersoon
VANDENWEGHE LUC
luc.vandenweghe@skynet.be
O51/567954

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!