PASAR ZOMERT: Natuurgebied Grote Beemd te Wellen

Het grondgebied Wellen bevindt zich in het Vochtig-Haspengouw. De hoogte varieert van 40 tot 81 meter. De gemeente is gelegen in de vallei van de Herk, die hier, vanuit het zuiden in de noordelijke richting stroomt. Langs de Herk bevinden zich 2 natuurgebieden, de Broekbeemd (met kalkmoeras): ligt in het zuidelijk deel van de Herk vallei, tussen de dorpskern Wellen en Herten. In dit gebied werd in 1992 het eerste Limburgse begrazingsproject met Schotse hoogland runderen opgezet. Noordelijker vanaf de dorpskern, in de richting Alken ligt de Grotebeemd, dit uitgestekt natuurgegied ligt ingesloten tussen de rivier 'De Herk' en de 'Kleine Herk'. Vroeger was dit één grote hooivlakte en begrazingszone voor runderen. Jarenlange verwildering en aanplanting van canadabomen herschiep dit tot een wildernis en jachtgebied. Sinds verschillende jaren heeft de natuurvereniging 't Bokje en Limburg Landschap dit gebied als waardevol erkend en daarbij heeft de zeldzame en bedreigde 'Kamsalamander' geholpen. De genoemde natuurvereningingen hebben ondertussen het gebied gedeeltelijk aangekocht en de bedoeling is dit gebied te hervormen in begrazingszones, bloemrijke hooilanden en poelen ter bescherming van beschermde dieren en planten. Onlangs zijn er tegen overstromingen, 2 overstromingszones aangelegd tussen Wellen en Alken. Ook sinds vorig jaar zijn, naast de Schotse Hoogland-runderen, de eerste Gallowy-runderen geariveerd voor begrazing. Planten als Steenbreek, Sleutelbloem, Gele Dotterbloem, Meidoorn, Sleepruim enz.... vind je hier terug. 

We wandelen langs beide waterlopen. Het stuk door de dorpskern van Wellen en de Broekbeemd kunnen we helaas niet doen wegens de hoge waterstand in deze beemd. We passeren wel langs Graetmolen, het openluchtzwembad Malpertuus, de manege Alius in Alken en de 2 aangelegde overstromingszones als buffer bij hevige regenval..

Organisatie PASAR afdeling Alken

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zaterdag 7 augustus 2021 - 14:00
Praktische info

Voorinschrijving verplicht - Noteren van deelnemers - Deelnamebedrag gepast en ter plaatse te betalen - Afstand ongeveer 8 km. 

Start: 14u00                  Plaats: 3570 Alken, Koutermanstraat z/n (parking Sporthallen)

Degelijke wandelschoenen of laarzen, zeker na of bij regenweer. Liefst lange broek of hoge kousen

Honden moeten aan de leiband               Geen buggy's of rolstoelen

Halfweg een korte rustpauze in open lucht (drank en eten zelf te voorzien)

Onderweg regelmatig uitleg over het gebied en hoe het vroeger was.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Limburg
Lokaal of vertrekplaats
Parking Sporthallen 'De Alk'
Koutermanstraat (enkel nog bereikbaar via Alkerstraat)
3570 Alken

Deelname-informatie

Deelnemers
10 - 50
Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.50

Contactpersoon

Contactpersoon
Hermans Jos
h.jos124@gmail.com
0471/629630
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!