PASAR ZOMERT: Natuurgebied Grote Beemd te Wellen

Deze activiteit is voorbij
2 minuten leestijd

Het grondgebied Wellen bevindt zich in het Vochtig-Haspengouw. De hoogte varieert van 40 tot 81 meter. De gemeente is gelegen in de vallei van de Herk, die hier, vanuit het zuiden in de noordelijke richting stroomt. Langs de Herk bevinden zich 2 natuurgebieden, de Broekbeemd (met kalkmoeras): ligt in het zuidelijk deel van de Herk vallei, tussen de dorpskern Wellen en Herten. In dit gebied werd in 1992 het eerste Limburgse begrazingsproject met Schotse hoogland runderen opgezet. Noordelijker vanaf de dorpskern, in de richting Alken ligt de Grotebeemd, dit uitgestekt natuurgegied ligt ingesloten tussen de rivier 'De Herk' en de 'Kleine Herk'. Vroeger was dit één grote hooivlakte en begrazingszone voor runderen. Jarenlange verwildering en aanplanting van canadabomen herschiep dit tot een wildernis en jachtgebied. Sinds verschillende jaren heeft de natuurvereniging 't Bokje en Limburg Landschap dit gebied als waardevol erkend en daarbij heeft de zeldzame en bedreigde 'Kamsalamander' geholpen. De genoemde natuurvereningingen hebben ondertussen het gebied gedeeltelijk aangekocht en de bedoeling is dit gebied te hervormen in begrazingszones, bloemrijke hooilanden en poelen ter bescherming van beschermde dieren en planten. Onlangs zijn er tegen overstromingen, 2 overstromingszones aangelegd tussen Wellen en Alken. Ook sinds vorig jaar zijn, naast de Schotse Hoogland-runderen, de eerste Gallowy-runderen geariveerd voor begrazing. Planten als Steenbreek, Sleutelbloem, Gele Dotterbloem, Meidoorn, Sleepruim enz.... vind je hier terug. 

We wandelen langs beide waterlopen. Het stuk door de dorpskern van Wellen en de Broekbeemd kunnen we helaas niet doen wegens de hoge waterstand in deze beemd. We passeren wel langs Graetmolen, het openluchtzwembad Malpertuus, de manege Alius in Alken en de 2 aangelegde overstromingszones als buffer bij hevige regenval..

Organisatie PASAR afdeling Alken

  • Wandelen
  • Pasar Zomert
Alken

Praktische info

Deze activiteit is voorbij.
locatie

Parking Sporthallen 'De Alk'
Koutermanstraat (enkel nog bereikbaar via Alkerstraat)
3570 Alken
België

beginuur
14h00
aantal deelnemers
10-50
leden: €1.00 niet-leden: €1.50

deel Activiteit

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer