Sint-Denijs: Land van Mortagne 9,3 km

Zondag 12/08/2018: Sint-Denijs: Land van Mortagne 9,3 km

 

 

 

Sint-Denijsis een dorpin het zuiden van de Belgischeprovincie West-Vlaanderen. Het is een deelgemeentevan Zwevegem. Het is een landelijk woon- en landbouwdorp.

De gemeente heeft twee patroonheiligen, namelijk Sint-Dionysiusen Sint-Genesius, en ontleent haar beide namen aan deze patroonheiligen, respectievelijk, namelijk Sint-Denijs(in het Nederlands) en Saint-Genois(in het Frans)

“Land van Mortagne”: het landschap in dit wandelgebied van Toerisme Leiestreek wordt doorsneden door vele, vaak rechte veldwegen, maar daartussen kronkelen zich, vooral in de buurt van de dorpen, ook heel wat smalle tegelpaadjes.

Het wandelpad dankt zijn ietwat mystieke naam aan de adelijke familie Mortagne, die afkomstig was uit de buurt van de gelijknamige stad in Noord-Frankrijk en in de dertiende eeuw de Heerlijkheid van Spierre bezat.

 

De wandeling:

 

We starten de wandeling aan het kruispunt van de Kooigemstraat en de Grote Dalestraat. We wandelen  richting Grandvalbos en vervolgens naar knooppunt 60.

In de verte zien we de Sint-Laurentiuskerk van Kooigem (deelgemeente van Kortrijk).

We vervolgen richting knooppunt 59 en 58.

We gaan voorbij de gesloten vierkantshoeve het Goed te Walle ( voor het eerst vernoemd in 1439)  vroeger omgeven door een meervoudige omwalling.

Aan knooppunt 58 staat de Tontekapel op de flanken van de 52 m hoge Geitenberg.Volgens de overlevering zou de graaf Ter Tonte deze kapel hebben laten bouwen uit dank voor de miraculeuze genezing van zijn zoon. In de loop der eeuwen groeide de kapel uit tot een waar bedevaartsoord, waar Onze-Lieve-Vrouw werd aanroepen tegen de koorts.

Van knooppunt 58 naar 57, 78 en 79.

We gaan voorbij nog een kapelletje nabij de omwalde hoeve Brucq of Broucquette, een naam die verwijst naar het eerder drassig karaktervan de omgeving.Deze hofstede met zo’n 37 ha grond erbij was in de 18de eeuw eigendom van kanunnik Silmonon van het O.L.-Vrouwekapittel in Doornik. Op vandaag worden hier struisvogels gekweekt.

Van knooppunt 79 naar knooppunt 90.

Net voor knooppunt 90 hebben we een stukje langs de Kooigemsestraat gewandeld. Langs deze straat is het bewaarde gedeelte te zien van het historische domein Den Hut, vroeger de Belvedère geheten, dat dateerd van de achtiende eeuw. Het was het zomerverblijf van de bisschoppen van Doornik, die in het naburige Helkijn een kasteel hadden.

Van knooppunt 90 naar 91, 92 en 93 waar we een tussenstop voorzien.

Na de tussenstop naar 76, 77 en richting 60. Bij het verlaten van het Grandvalbos naar links de de Grote Dalestraat naar de startplaats

 

 

 

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 12 augustus 2018 - 14:15
Praktische info

Praktische gegevens:

We verzamelen om 13.00 uur aan de kerk van Kortemark voor carpooling. We rijden via Lichtervelde en nemen de snelweg riching Doornik. Bij de afslag Moeskroen  nemen we richting Dottenijs. Op de doorniksesteenweg naar rechts richting Kooigem en vervolgens naar Sint-Denijs. We starten de wandeling op het kruispunt van de Kooigemstraat en de Grote Dalestraat in Zwevegem (Sint-Denijs).

 

Daar wordt ingeschreven : 1 euro p.p. of 2 euro per gezin voor leden Pasar en 1,50 euro p.p. of 3 euro per gezin voor niet leden.

 

We verwachten u talrijk.

Het bestuur van Pasar Kortemark

Vandenweghe Luc:     GSM 0475 35 45 50

Ryckx Jaen Claude:     GSM 0474 95 53 34 

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie West-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Sint-Denijs (Zwevegem)
Kooigemstraat
8554 Sint-Denijs

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.50

Contactpersoon

Contactpersoon
Vandenweghe Luc
luc.vandenweghe@skynet.be
051567954

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!