Sint-Livinusroute te Sint-Lievens-Esse

WEGENS ONVEILIGE WEERSOMSTANDIGHEDEN KAN DEZE WANDELING NIET DOORGAAN

Onze nabije omgeving heeft best wat troeven voor heerlijke wandelingen. Dit konden we vorige maand nog ervaren. Ook deze tocht heeft heel wat te bieden! Het landschap in deze regio is redelijk golvend met weidse vergezichten. We herkennen in de verte de Oudenberg,  de Bosberg en zelfs de toppen van “Pays des Collines” in Henegouwen.

Maar er is meer: Het Sint-Lievensplein vormt een uniek dorpslandschap en is integraal beschermd. We zien enkele statige huizen en de familiebrouwerij Van Den Bossche met haar brouwershuis in Jugendstil-architectuur. Vandaag is de 4de generatie van dit brouwersgeslacht nog altijd actief. Hier vloeit onder meer de bekende Pater Lieven en de Buffalo uit de ketels.

In de Bronstraat ligt de Sint-Lievensbron, een bedevaartsoord gewijd aan de Ierse bisschop Livinus. Hij kwam destijds naar het land van Aalst om zieltjes te winnen, maar werd letterlijk een kopje kleiner gemaakt. Volgens de legende kroop de vurige prediker recht en strompelde hij verdder met zijn hoofd onder zijn arm. Hij werd begraven in Sint-Lievens-Houtem. Aan het bronwater worden bijzondere krachten toegeschreven.

Sint-Livinuskapel:  In 1576 was er zeker reeds een kapel te Sint-Lievens-Esse aanwezig. Ze werd hersteld of vernieuwd in 1624 en 1680. De kapel bezat oorspronkelijk zelf heel wat land en was financieel sterk genoeg om zelfstandig bestuurd worden. De oudere kapel uit 1680 werd tussen juni 1905 en juli 1906 wegens verregaande staat van verval volledig afgebroken en door een nieuw exemplaar vervangen. De huidige neogotische kapel ligt op een kleine helling buiten de dorpskern. Het bouwwerk was net op tijd klaar om gewijd te worden bij de feesten ter ere van de Heilige Livinus in 1907.

De vaasvormige watertoren staat als een baken in het landschap.  De hoogte is 42,5 meter en bovenaan meten we een diameter van 26 meter. Binnenin wordt een watermassa van 800.000 liter tot 36 meter boven de begane grond opgepompt uit een ondergronds reservoir. Dit zorgt voor een constante druk in de waterleidingen van de deelgemeenten Sint-Lievens-Esse, Sint-Antelinks en Woubrechtegem.

Ook het dorpsplein van Steenhuize-Wijnhuize is een beschermd dorpszicht. Het wordt gedomineerd door de noordelijk gelegen parochiekerk en het 17de-eeuwse kasteel, middenin een prachtig park (niet toegankelijk). Voorbij het dorp prijkt 80 meter hoog de imposante Kapel  O.L.V.van Zeven Weeën. Van heinde en ver kwam men vroeger in dit bedevaartoord ‘den ommegang’ doen langs 7 momenten van leed en verdriet in het leven van Maria. …Halfweg de wandeling bezoeken we nóg een “kapelleken”, als stop,  met een bijzondere verrassing!

De Voskens komen samen aan de kerk van Sint-Lievens-Esse om 14 u. De afstand is 9,6 km met tussenstop. Iedereen hartelijk welkom!

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 16 februari 2020 - 14:00
Praktische info

groepswandeling van ongeveer 10km met tussenstop

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats

Sint-Lievensplein
9550 Sint-Lievens-Esse (Herzele)

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Gaston Van De Keer
g.vandekeer@telenet.be
+3253624905
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!