Van Outer naar Lebeke

Herfstwandeling van Outer, over het Galgenveld naar Lebeke.

In het noorden van Ninove ligt een prachtig koutercomplex dat vanuit historisch, landschappelijk en ecologisch oogpunt een hoogst waardevol onderdeel van het Ninoofs patrimonium vormt. In dat uitgestrekte landschap vind je ook 'de diepe straten'. Dit zijn holle wegen, biologisch zeer waardevol, en ongetwijfeld een van de mooiste stukjes natuur op Ninoofs grondgebied. Deze wandeling brengt ons door het unieke weidse en open landschap van de kerk van Outer naar de wijk Lebeke en terug. Hier kan je nog tot rust komen en genieten van groen en indrukwekkende vergezichten in een bijna ongerepte omgeving. De Galgenveldwandeling is een aanrader in alle seizoenen die steeds weer nieuwe kleuren te voorschijn toveren.

 

Outer is een  deelgemeente van Ninove, het was een zelfstandige gemeente tot de gemeentelijke herindeling van 1977. De dorpskern ligt net ten westen van het stadscentrum van Ninove, dat zich tegenwoordig door lintbebouwing echter ook uitstrekt over het grondgebied van Outer

De Sint-Amanduskerk gaat terug tot een gotische kerk uit de 15de eeuw, waarvan alleen de onderbouw van de westertoren is bewaard. De bovenbouw dateert uit 1752, en werd in de volgende eeuwen nog sterk aangepast. De kerk is beschermd als monument; de omgeving en het nabijgelegen populierenbos over de beek zijn beschermd als dorpsgezicht.

Lebeke is een gehucht waarvan de kerk staat op het grondgebied van de voormalige gemeente Outer, thans Ninove. Enkele straten van Denderhoutem (Haaltert) en Nederhasselt behoren tot de parochie.

Tot begin 20e eeuw gingen de bewoners van deze wijk naar de wekelijkse zondagsmis in de vernoemde dorpen. In 1913 bouwden de bewoners een houten noodkerk. In 1946 werd er een nieuwe stenen Sint-Antoniuskerk gebouwd.

We starten de wandeling aan de kerk van Outer uitzonderlijk om 13u30. Zo zijn we vóór zonsondergang terug in Outer!

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 19 november 2023 - 13:30
Praktische info

Carpooling tot 13u00 aan de kerk van Aaigem.

Start wandeling aan de kerk van Outer.om 13u30 !!!! (uitzonderlijk)

Stop aan PADEL - Lebeke, Stuypenberg 13, 9406 Outer

Afstand 10,6 km

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Kerk Aaigem
Aaigemdorp
9420 Erpe-Mere

Deelname-informatie

Deelnemers
1 - 100
Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.50

Contactpersonen

Contactpersoon
Gaston Van De Keer
g.vandekeer@telenet.be
0477/366285
Georganiseerd door

 

 

Extra contactpersonen
Contactpersoon:
Carine Boterberg
carine_boterberg@hotmail.com
0496/040668

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!