In volle natuur van Ede (Haaltert) naar "Den Dotter"

Na een heerlijke wandelvakantie in Duitsland wandelen weer dichtbij in onze eigen omgeving.

"De Voskens" trekken vanuit Ede naar het natuurgebied "Den Dotter"

We trekken in wijzerzin via vele smalle wegen richting "Den Dotter" en Gotegem.

Met dank aan W. Scheerlinck.

IEDEREEN WELKOM

 

Hierna leest u info over bezienswaardigheden in de omgeving van het wandelparcours:

(bron: RouteYou) 

Kruiskoutermolen

De houten staakmolen op de hoogte van de Kruiskouter heeft een oude geschiedenis die teruggaat tot 1387 en gesitueerd is in Nieuwerkerken. In 1923 werd hij te Mere opgericht door Jozef Van Der Haegen. In 2004-2006 werd de molen grondig gerestaureerd.

Molen te Broeck

Bovenslagmolen op de Molenbeek met ijzeren scheprad en sluis.

De Molen te Broeck of 't Hof Schuurke is een watermolen op de Molenbeek-Ter Erpenbeek in Mere, een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen.
De molen werd opgetrokken voor 1571. De molen is altijd een korenmolen geweest en is dat tot op de dag van vandaag nog. In 1994 werd de molen beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht. De vallei van de Molenbeek werd in 2004 als landschap beschermd.

Spoorwegviaduct Erpe-Mere

Op de grens met Mere: landschapsbepalende bakstenen spoorwegviaduct van de nieuwe lijn Brussel-Kortrijk, een boog (hoogte overbrugging circa 4,20 meter), met spoorweg langs weerszijden op talud. Circa 1900-1910.

 

Bakoven Gotegem, erpe-mere

Pal naast fietsknooppunt 41 tref je een gerenoveerde bakoven aan langs de straat. De oorsprong van deze oven gaat terug tot 1600.
 

Gotegemmolen

In het gehucht Gotegem vinden we de gelijknamige watermolen. Deze molen werd al vermeld in 1387 en behoorde bij het Hof te Gotegem. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich een heuvel, waar volgens de volksmond nog een kasteel gestaan heeft. Hier bestond er een tweede molen die verdween tussen 1680 en 1771.

In het dak komt het jaartal 1808 voor. Een ander jaartal, nl. 1815, lijkt erop te wijzen dat de lemen constructie door steen werd vervangen. In 1898 werd er een stoommachine geplaatst, die inmiddels sinds lang verdwenen is. Van de firma L. Cesbron Fils & Gendres uit Angers werden vijf walsenstoelen geplaatst.

Op 21 april 1993 werd de molen beschermd als monument (met inbegrip van het sluiswerk, het waterrad en alle roerend werk) en samen met zijn omgeving als dorpsgezicht. Daarenboven werd de vallei van de Molenbeek op 5 november 2004 beschermd als landschap. Eigenaar Paul De Meyer maalde nog tot rond 2000 alle soorten bak- en voedermeel. In 1999 werd nog een nieuwe watergoot geplaatst. Sinds 2007 draait de molen niet meer.

Het ijzeren bovenslagrad heeft een diameter van 2,80 meter en kan een natuursteenkoppel en een kunststeenkoppel aandrijven. Tot de uitrusting behoren verder nog walsenstoelen, een graankuiser, een plansichter en een haverbreker.

Den Dotter

Den Dotter is een 13 hectare groot natuurgebied in de omgeving van Aaigem en Heldergem in de Oost-Vlaamse Denderstreek. Het is een drassig, bijna onbewoond gebied, met centraal gelegen de Molenbeek-Ter Erpenbeek, zo genoemd om de talrijke watermolens die er destijds actief op waren. Het gebied bestaat uit alluviaal essen-olmenbos, alluviaal elzenbos, rietland, graslanden met grote zegge en dotterbloem en wilgenstruweel. Ook het Blauwbos in Mere maakt deel uit van het reservaat. Het gebied wordt beheerd door Natuurpunt

Het natuurgebied "Den Dotter" dankt zijn naam aan de vele gele dotterbloemen die er in maart en april hun kopje op- steken, naast driehonderd andere plantensoorten.

Molenbeekvallei

Haaltert

Het gave valleilandschap van de Molenbeek met zijn ruimere omgeving is een leemlandschap dat een golvend tot sterk golvend reliëf vertoont en wordt gekenmerkt door twee asymmetrische leemruggen die van elkaar gescheiden worden door de beekvallei waarin de Molenbeek meandert. Binnen het landschap vertakt de Molenbeek zich in meerdere korte zijdepressies.

Hoeve Haaltert

Van de Gotegemstraat afgelegen hoevetje aan een smal pad (Buurtweg nummer 30) in het beschermde landschap "Vallei van de Molenbeek", één van de oudste en vrij gaaf bewaarde landschappen van de ruimere regio, bestaande uit een afwisseling van kouters, velden, meers- en broekgebieden, dat zeer goed zijn uitgesproken landelijk karakter heeft behouden. De vallei van de Molenbeek vormt een waardevol landschap dat beschermd werd omwille van zijn natuurwetenschappelijke, historische, cultuurhistorische en esthetische waarde.

Sint-Rochuskapel Haaltert

Bakstenen wegkapel van één travee met halfronde sluiting onder een zadeldak (mechanische pannen) voorzien van ijzeren klokkenruiter, daterend uit de 18de eeuw (?). Latere beschilderde gevelcementering met schijnvoegen. Korfboogdeur geflankeerd door pilasters. In de top: halfrond nisje met beschilderd opschrift "H. Rochus B.V.O.".

Haaltert Topmolen (verdwenen) haaltert

De Topmolen ligt halverwege traject 83 tot 41. Enkele jaren geleden werd de romp verwijderd. Enkele informatie borden vertellen het verhaal van de molen. Op de zitbank mag je even verpozen om dan via het Kapittelstraatje (verharde weg) af te zakken naar de wat verderop gelegen gerenoveerde Kruiskoutermolen.
De topmolen bevindt zich 60 m boven de zeespiegel. Vroeger stond hier een stenen reus van 1770 tot 1997. Nu staat er nog een gedenkbord over de geschiedenis van de molen. 

Hier heb je mooie vergezichten over onze buurgemeentes Erpe, Mere en Aalst. 

Muurschilderij voetweg aan Keiberg, Haaltert

Onze muurschilderij kan je vinden aan een voetweg bij de Keiberg nr 5. Vorig schooljaar vertegenwoordigden kinderen uit alle Haaltertse basisscholen de kinderen van Haaltert in een participatieproces: Kabinet J. uit de workshops van dit kinderkabinet kwamen hun wensen voor Haaltert: meer veiligheid door bijvoorbeeld meer veilige fiets- en voetpaden, meer controle op de verkeersregels en een veilige schoolomgeving. Daarnaast willen ze nog meer groen in Haaltert en minder vervuiling.

Na de workshops mochten ze mee de aanzet geven voor een echte muurschildering om hun punt duidelijk te maken. Het idee van een afvalvrije toekomst werd uitgewerkt voor de muurschildering. Via de muurschildering willen ze de bewoners van Haaltert laten nadenken over hun afvalproductie en -consumptie en de toekomst van hun kinderen en het leefmilieu. 

Weverij Haaltert

Voormalige weverij. Vijf traveeën breed woonhuis, dubbelhuistype, met twee verdiepingen en een zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Voorgevelberaping op een gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in een geschilderde omlijsting, met oren op de bovenverdieping; bewaarde vensterluiken op de begane grond. Neoclassicistisch getinte deur geflankeerd door beschilderde pilasters die een architraaf en druiplijst schragen. Ateliergebouwen onder pannen raikemdak tegenover het woonhuis.

 

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood en Sint-Catharina, Haaltert

Neoclassicistisch getinte kapel met twee traveeën, driezijdige sluiting, een zadeldak en klokkenruiter, uit de 19de eeuw. Voorgevel uitlopend op een driehoekig fronton; cementering verrijkt met schijnvoegen en geometrische versieringen en voorzien van opschrift: "De nood zoekt troost".

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met gekandelaarde linden, Haaltert

De neoclassicistisch getinte devotiekapel werd in 1865 gebouwd en bestaat uit één travee en halfronde sluiting onder een zadeldak van mechanische pannen. De gevels zijn gecementeerd; de voorgevel heeft bovendien twee in cement uitgevoerde gecanneleerde hoekpilasters, een rondbogige toegang en een puntgevel. De ijzeren boogdeur omvat een ijzeren bovenlicht.

Stede Ten Driessche

Nieuwe vakantiewoning in vierkantshoeve. 5 slaapkamers waarvan 1 op het gelijkvloers, ruime leefruimtes, 2 badkamers, 2 toiletten, keuken met vaatwas, overdekt terras, binnenkoer met petanque, tuin met speeltoestellen, boomgaard met schapen, neerhofdieren, pingpongtafel, bbq,... Fietstochten, wandelingen, streekbezoek, ... Wandel- en fietskaarten ter beschikking. Mogelijkheid tot huur bed- en badlinnen, fietsen op maat. Op aanvraag ontbijtmand, streekbieren, natuur- of stadsgids, traiteurdienst voor feestjes, ...

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 17 september 2023 - 14:00
Praktische info

Inschrijven kan via e-mail of ter plaatse.

Start: Ede: Tennisclub Laereveld, Edestraat 99A HAALTERT

Afstand 9,50 km met tussenstop

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Kerk Aaigem
Aaigemdorp
9420 Erpe-Mere

Deelname-informatie

Deelnemers
1 - 100
Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.50

Contactpersonen

Contactpersoon
Gaston Van De Keer
g.vandekeer@telenet.be
0477/366285
Georganiseerd door

 

 

Extra contactpersonen
Contactpersoon:
Carine Boterberg
carine_boterberg@hotmail.com
0496/040668

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!