Wandelen in Essene

Essene  is een deelgemeente van de fusiegemeente Affligem, waartoe ook de dorpen Teralfene en Hekelgem behoren. Essene is gelegen in de provincie Vlaams-Brabant. Heeft een oppervlakte van 714 ha.

De naam "Essene" (historische schrijfwijze: Esschene) is van Keltische oorsprong en betekent vermoedelijk bij het water en houdt geen verband met de boomsoort "es", zoals soms gezegd wordt.

Een aantal van de Romaanse toponiemen in de gemeente (Doment, Avenelle, Montil) hebben een exogene oorsprong. Dit komt vermoedelijk door de bosontginners uit de Moezelstreek en/of de Ardennen ten tijde van de graven van Verdun (10e-11e eeuw).

Essene behoorde tijdens de Karolingische Periode tot de Brabantgouw. Vanaf omstreeks 1085/1086 maakt het deel uit van het landgraafschap Brabant onder de graven van Leuven, voorvaderen van de hertogen van Brabant. Binnen dit graafschap ressorteerde het onder de heerlijkheid Asse (vanaf de 17e eeuw een markizaat). In de bestuurlijke geografie van het hertogdom Brabant behoorde Essene tot de meierij van Asse in het kwartier Brussel.

Aan de grens van Essene met Sint-Katherina-Lombeek verlegden de monniken van Affligem in de 12e eeuw de loop van de Bellebeek (ook Alfene genoemd) om er een watermolen met maalvijver aan te leggen. Op het grondgebied van Sint-Katherina-Lombeek bevindt zich de wijk Essene-Winkel of Essene-Hoek, vermoedelijk het deel van Essene dat in de 12e eeuw door de rechttrekking van de Bellebeek aan de parochie van Lombeek werd overgedragen. In het gehucht Overnellen op de grens met Ternat bevond zich eveneens een watermolen. Op het veld Montil nabij de grens met Asse ten slotte, heeft er lange tijd een windmolen gestaan.

Samenkomst aan de kerk van Essene om 14u.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 17 maart 2019 - 14:00
Praktische info

Afstand 10km met tussenstop. Start aan de kerk van Essene; carpooling aan de kerk van Aaigem

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Vlaams-Brabant
Lokaal of vertrekplaats
Kerkplein Essene
Essene-Kerkplein
1790 Essene (Affligem)

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€1.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 1.00
Deelnameinformatie

Wandelschoenen is een aanrader

Contactpersoon

Contactpersoon
Gaston Van De Keer
g.vandekeer@telenet.be
053/624905
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!