Wandeling Meerdaelbos en bezoek De Kluis

Pasar nam een bosbad in het Meerdaalwoud

Zondag 1 september, onder een mager ochtendzonnetje trokken we met drie moedige Pasarleden, Iréne, John en Jan naar het 1250 ha grote Meerdaalbos, dat vroeger deel uitmaakte van het Brabants Kolenwoud, één van de weinige plaatsen in Vlaanderen dat altijd is bebost geweest en heel wat wild: vossen ,evers , reeën enz herbergt.

We vertrokken ’s morgens na koffie of thee te hebben gedronken (meegebracht door den John) vanuit de chemin de la trace in Nethen en wandelden de boslucht inademend richting scoutsheem De Kluis over een heuvelend parcours door een grotendeels met beuk beplant bos, dus met weinig onderbegroeiing. Het bos kampte met de droogte, want de meeste vijvers waren leeg en uit het bronnetje van De Kluis druppelde slechts een beetje water, vele eeuwenoude bomen waren omgevallen, misschien ook wel door de droogte..?

Tijdens onze picknick op de Kluis, kregen we gezelschap van een grote groep mannen die daar een mannenweekend doorbrachten, een zweverig gebeuren met yoga, outen van emoties, zingen van shanty’s, een aantal in hippiekleren. Het leek wel een sekte en we voelden ons buitenstaanders.. dus vertrokken we daar vrij snel voor het tweede deel van onze trip. Deze keer stapten we door een gemengd loof- en naaldbos met een onderbegroeiing van hoge varens, we merkten regelmatig poelen op van everzwijnen. In de namiddag waren er ook meer wandelaars, maar meer dan twintig stappers en een tiental fietsers zijn we niet tegengekomen. Het eindpunt van de heenweg was de 102 meer hoge Tommeberg, waar in de middeleeuwen werd rechtgesproken en waar silexwerktuigen uit de jongste steentijd werden gevonden. Daarna keerden we door een weg in een dichtbegroeide vallei naar onze startplaats, deze weg werd af en toe moeilijk begaanbaar door braamstruiken en afgevallen takken . Na een laatste steile afdaling en 15 km wandelen bereikten we de bosrand waar onze wagen was geparkeerd, moe maar voldaan bolden we huiswaarts waarbij ondergetekende een paar keer indommelde..

PS: Veel respect voor het oriëntatietalent van den John en voor het uitwandelen door Irène, die met haar kortere benen heel wat meer stappen moest nemen dan de twee heren..

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 1 september 2019 - 10:00
Praktische info

We wandelen over rustige weggetjes in het dichte bos, 's middag eten we in de De Kluis een gebouw midden in het bos.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Vlaams-Brabant
Lokaal of vertrekplaats
De Kluis
Kluis 1 3051 St.-Joris-Weert
3051 Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee)

Deelname-informatie

Deelnemers
10 - 25
Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 2.00

Contactpersoon

Contactpersoon
John Vander Linden
john.vander.Linden@skynet.be
0473489083
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!