Wandeling van St. Truiden naar Alken

Haspengouw is, na Zuid-Tirol in Italië, de grootste producent van appelen in Europa. Naast appelbomen staan er ook veel peren- en kersenbomen in deze mooie fruitstreek. Dit gedeelte van Haspengouw wordt ‘Vochtig-Haspengouw’ genoemd.  De bodem is er zanderiger dan in het zuidelijker gelegen ‘Droog-Haspengouw’. De vochtigheid komt voort uit de aanwezigheid van ondoordringbare lagen in de diepe ondergrond. In dit overgangsgebied naar de Kempen tref je naast boomgaarden ook veel akkers met diverse graansoorten, groenten en aardbeien aan.

We vertrekken aan het station van Sint-Truiden en wandelen via de GR 128 Stadsvariant door het stadspark. Daarna zetten we onze tocht verder op de Streek-GR-Haspengouw en stappen via het Domein Speelhof naar Melveren. We doorkruisen hier de eerste laagstamplantages en passeren hoogstamkersenbomen. In de plantages zijn de voorbereidende werkzaamheden aan de gang; de bloesems laten nog even op zich wachten. We wandelen verder naar het domein Nieuwenhoven, onze rustplek voor de middagpauze. De bossen rond het domein dragen de oude benaming Galgenbos; ze zijn een overblijfsel van het vroegere bosgebied ‘Brudelholtwoud’. Het provinciebestuur redde het bos van bebouwing. Het Provinciaal Domein is thans een prachtig stuk natuur met verscheidene uitgezette wandelroutes. Na het Provinciaal Domein domein komt de Streek-GR voorbij de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos; voor duizenden pelgrims nog steeds een bedevaartsoord. We doorkruisen verder plantages, het Kluisbos en het Eikenbos.  Deze twee kleine bossen maakten ook  deel uit van het historische bosgebied ‘Brudelholtwoud’. Als we in de verte de kerktoren van Alken zien, keren we terug naar het station.https://www.groteroutepaden.be/nl/kalender/van-sint-truiden-naar-alken?f...

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 8 maart 2020 - 09:15
Praktische info

Station Alken om 09.15 u.
Vertrek wandeling: station Alken om 09.30 u.
We nemen de trein naar Sint-Truiden.
Parking: ruime gratis parking aan de overkant van het station. 

Afstand: 21 km

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Limburg
Lokaal of vertrekplaats
station Alken
Stationsstraat
3570 Alken

Deelname-informatie

Deelnameinformatie

gratis

Contactpersonen

Contactpersoon
Arlette Venderix
arlette.venderix@telenet.be
0478-713324
In samenwerking met
GR Limburg

 

 

Extra contactpersonen
Contactpersoon:
Ronny Pecinovsky
ronny.pe@telenet.be
32(0)486 86 33 07

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!