Winterse wandeling in het verrassende Weerde

We vertrekken voor een 7 km lange wandeling aan de andere kant van Mechelen, verrassend rustig en gevarieerd. In dit landschap vertoefde Rubens graag en in de loop der eeuwen lijkt er weinig veranderd. Weerde ligt als het ware op een groot eiland tussen de Nieuwe Zenne en de Oude Zenne. Ter hoogte van Eppegem splits de Zenne zich in een AfleidingsZenne en de Oude Zenne. Eerstgenoemde is tussen de twee wereldoorlogen aangelegd om Weerde te behoeden voor overstromingsgevaar. De nieuwe Zenne is deels aangelegd in de loop van de Oude Leibeek. We starten aan het kerkje van Weerde en trekken naar de kronkelende dijk van de oude Zenne. Na het verlaten van de dorpskern komen we vlug in een zee van groen en zien in de verte reeds de ruïne van de middeleeuwse sluistoren en Weerdemolen opduiken, die in 1914 door de Duitsers aan flarden werd geschoten. Gelukkig werd deze overgebleven ruïne beschermd als monument en gerestaureerd in 2008-2011. Via enkele kleinere baantjes en kleinere spoorwegbruggetjes komen we uiteindelijk in een turfgebied waar het in natte periodes wel wat modderig kan zijn. We bochten om de Weerdse visvijfer welke er eind jaren ’60 er gekomen is door de zandwinning, nodig voor de vlakbij aangelegde E-19, welke hier steeds in de achtergrond hoorbaar is. Ook stroomt de oude Zenne langs deze grote vijver. En denk er aan: naar jaarlijkse traditie vergeten we niet dat het de eerste wandeling in het nieuwe jaar is.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 14 januari 2018 - 14:00 tem 17:00
Praktische info

Iedereen is welkom en deelname is voor iedereen gratis, maar enkel de leden van Pasar Nationaal zijn verzekerd

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
KERSEMANS JAN
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!