Zaterdagwandeling 23 maart in Branst

.

 

Branst  is vooral bekend om zijn mooie wandelroutes langs de Schelde. Branst was vroeger bekend voor zijn grote kermis die dagenlang duurde en zijn wielerkoersen.

Vandaag zijn het vooral de Scheldedijk en de Koningsrek die vele bezoekers naar deze parochie halen. Als we zeggen Koningsrek bedoelen we niet enkel het bekende café van Leonie van Zates, het café waar de tijd al 180 jaar stilstaat

Maar hebben we het ook over het uitzonderlijk rechte stuk in de Scheldeloop waar vissers maar al te graag hun netten uitwierpen. Branst is geen echte deelgemeente maar een gehucht. Het is steeds afhankelijk geweest van Bornem.

Zandstuivers

De Branstenaar gaat al jaar en dag door het leven als ‘de zandstuiver’. Branst ligt namelijk in een stuifzandgebied. Deze gronden staan op de bodemkaart van België gemarkeerd als ‘zeer droge gronden op zand’. De gronden houden geen vocht vast omwille van hun grote korrelgrootte. Bij droogte glijdt het letterlijk ‘als zand tussen de vingers’. Zandstuiver, verwijst ook naar de tijd dat de droge Branstse gronden bezaaid waren met aspergebermen.

Vliegende Geit

Aan de Scheldedijk leeft ook een andere mythe. Net na de oorlog ontstond er commotie. Enkele Branstenaren dachten dat er een geit in de schorren zat. Er ontstond een ellenlange discussie, “Van wie was die geit nu eigenlijk?” Toen ze besloten om een kijkje te nemen, vloog de geit plots weg. Het bleek een watersnip te zijn. Hun gekwetter lijkt vaak op dat van een geit. De mythe was geboren en de rest is geschiedenis!

 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zaterdag 23 maart 2019 - 13:00
Praktische info

Vertrek: kerk van Branst, Benedenstraat 18, 2880 Branst, Bornem om 14 u.

Of 13u30 carpoolparking Meise.

27 km van Meise

 

Afstand: 7,6 km , vlak. Stop in taverne Oud Gemeentehuis, na 4,2 km.

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Vlaams-Brabant
Lokaal of vertrekplaats
Branst
benedenstraat 18
2880 Branst

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
René Franqui
rene.franqui@telenet.be
+32476241589
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!