3x feestelijke fietstochten

koers
3 minuten leestijd

Dender je graag in retro-stijl over Vlaamse kasseien of fiets je liever mee in een internationale fietsparade in Gent? Pasarreporter Gert Corremans selecteert drie feestelijke fietsevenementen.

actua
  • Fietsen

Terug in de tijd in Oudenaarde

Op 15 en 16 juni draait Oudenaarde de klok terug naar de goeie oude tijd. Die eindigde officieel in 1987, want op recentere fietsen mag je de Retro Ronde niet rijden. Hijs je in een oude wollen koerstrui en stoemp je stalen ros over legendarische ‘bergen’ en kasseien van de Ronde van Vlaanderen.

De organisatoren raden je aan om vooraf in te schrijven. Op zaterdag kan je deelnemen aan een gezapige groepsrit naar de Paterberg en de Koppenberg (25 km). Op zondag signeer je het startblad als een echte flandrien en vertrek je voor 40, 80 of 120 km. Maar eerst worden je outfit en je fiets gekeurd. Beantwoorden ze wel aan alle retro-regels?

Geen stalen ros uit de jaren stillekes in huis? Zak dan naar Oudenaarde af voor de ouderwetse sfeer en gezelligheid. Doe koopjes op de retro rommelmarkt, pimp je fiets of je outfit tijdens een workshop of volg een les swing, boogie of – gekker moet het écht niet worden – hoelahoep. Op zaterdagavond komen je nieuwe dansmoves van pas tijdens de Retro Soirée.

Retro Ronde, 15 en 16 juni, Centrum Ronde van Vlaanderen, Oudenaarde

Feestelijke fietsparade in Gent

Van 18 tot 21 juni is Gent gaststad voor Velo-City, de wereldtop van de fietsmobiliteit. Meer dan 1400 beleidsmakers, academici en bedrijfsleiders uit 60 landen komen ideeën uitwisselen over de toekomst van het fietsen. Bij het wereldfietscongres hoort ook het Velo Festival, dat de fiets drie weken lang viert op verschillende plekken in de stad.

Hoogtepunt van het festival? De Bike Parade op 19 juni. Inschrijven hoeft niet, zorg gewoon dat je om 18u30 vertrekkensklaar staat aan ’t Kuipke, en maak een feestelijke rit van 10 km door de stad, samen met naar verwachting duizenden fietsliefhebbers uit de hele wereld. De vrolijke optocht eindigt met hapjes, drankjes en een après-fiets-party waar je de beentjes kan losgooien op livemuziek.

Op het Velo Festival kan je ook een hele dag in het teken van de fiets doorbrengen. ‘Fiets door de collectie’ in het Industriemuseum en het Huis van Alijn: ze diepten fietsfoto’s en memorabilia op uit hun archieven. Of wil je als dagelijkse fietser inspiratie opdoen en ideeën uitwisselen over duurzame mobiliteit? Boek dan je ticket voor #Fietsverbinding, de open congresdag van de Fietsersbond bij VIERNULVIER.

Bike Parade, 19 juni, start aan ’t Kuipke, Citadelpark, Gent

Spaken, stemmen en snaren in Brugge

Tijdens Vélo Baroque in het Brugse Ommeland kan je dansen op de pedalen en heupwiegen op barok- en klassieke muziek. Vertrek om 10 of 11 uur in Brugge voor een rondrit van ongeveer 35 km en geniet onderweg van miniconcerten op bijzondere locaties.

Je start in de turnzaal van hogeschool Howest, waar Joined at the Hip je meteen in de juist stemming brengt. Hun uitgangspunt? Muziek beluister je niet alleen met je hoofd, maar met je hele lichaam. De wetenschap toont het aan, en ieder haartje dat overeind komt op je armen levert extra bewijsmateriaal.

Ook fietsen doe je met lichaam én hoofd. Je voelt de pedalen niet omdat je razend benieuwd bent naar het volgende concert op de route. En naar de kastelen en abdijen waar ze plaatsvinden. In het Kasteel van Loppem kruipt luitist Emma-Lisa Roux in de huid van een adellijke dame die zingt en zichzelf begeleidt. In de Sint-Godelievekerk van Oostkamp vertolkt GLoW Collective ondeugende 17de-eeuwse kloosterdansen. En in de Sint-Pietersabdij in Brugge brengt Paradise Repaired 16de-eeuwse misliederen in de volkstaal.

Reserveer tijdig je tickets voor Vélo Baroque. Je kan ook een lunch op de route boeken, in het Kasteel van Loppem. Voor het slotconcert keer je terug naar je vertrekpunt. Het Britse ensemble Noxwode speelt fluit- en strijkkwartetten uit Mozarts tijd zoals je ze nog nooit gehoord hebt, in ongewone bezettingen die toen soms werden uitgeprobeerd.

Vélo Baroque, 4 augustus, Turnzaal Howest, Klaverstraat 52, Brugge (startpunt)

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer