10 originele campings in eigen land

8 minuten leestijd
Geen coronaveiliger vakantiebeleving dan in een camping of een andere bijzondere buitenbeleving met veel buitenlucht en ruimte voor sociale afstand, maar ook voor rust en genieten.
actua
  • Kamperen

BRUSSEL

Logeren in het hart van Europa

Het lijkt wel Brussels surrealisme ten top: het goedkoopste slaapadresje van de hoofdstad bevindt zich op nauwelijks enkele stappen van het Europees Parlement. In een wijk waar hotelprijzen de pan uit vliegen en bewoners klagen over haast onbetaalbare huurprijzen kan je voor een prikje overnachten op camping Ciel Ouvert. De campingsite bevindt zich in de tuin van de Heilig Sacramentskerk en is enkel geopend in de zomermaanden juli en augustus. Verwacht geen grote luxe, maar alle nodige sanitaire accommodatie is aanwezig en er is ruimte voor meer dan vijftig tentjes. De eigenaar van het terrein, de christelijke commune La Viale Europe, ziet het beheer van de camping als een gebaar van gastvrijheid. Het onthaal en de dagelijkse werking van de camping is in handen van studenten, die er hun studies mee betalen. En die humane en sympathieke aanpak trekt zowel buitenlandse bezoekers op doorreis aan als Brusselaars die eens op een originele plek van hun stad willen genieten.

Ciel Ouvert: Waversesteenweg 205 - vanaf € 7 - cielouvertcamping.wordpress.com

HENEGOUWEN 

Ontwaak tussen de vogels

Kamperen is avontuurlijk. Kamperen in de bomen is nog avontuurlijker. Dat hebben Henri en Brigitte goed begrepen, dus lieten ze een fantastische boomhut bouwen aan de oever van de Wartoise in Forge-Philippe, deelgemeente van Momignies. Hier slaap je op zes meter hoogte in een idyllisch stukje groen. Zonder elektriciteit of stromend water – koken kan op gas, drinken uit bidons – maar met des te meer charme. Want van zodra je geïnstalleerd bent in de chalet voor maximaal vier personen hoef je maar je ogen en oren de kost te geven om vollédig tot rust te komen. De stilte wordt enkel verstoord door het kabbelen van de rivier en het gezang van de vogels. Een aperitiefje erbij en genieten maar. Zin in wat meer actie? Trek dan je wandelschoenen aan, stap de Franse grens over en ga op verkenning in het Bos van Saint-Michel. Of open je geocaching-app en ga op schattenjacht in de streek. Of waarom reserveer je geen paardrijdtocht door de omgeving? De mogelijkheden zijn eindeloos.

La case de l’oncle Henri: rue de Cendron 12, Momignies - vanaf € 140 voor 2p - cabanedanslesarbres.be

LUXEMBURG

Slapen in een dubbeldekker

Altijd al eens willen overnachten in een dubbeldekkerbus of in een echte gipsycaravan? Of misschien wil je wel in een joert slapen, maar niet helemaal naar Mongolië reizen? Dan heb je geluk. Bij Camping de la Semois in Sainte-Cécile is er voor elk wat wils. De autoluwe camping aan de oevers van de Semois is eigenlijk één groot park waar je kan genieten van de rust, de natuur en overnachten op originele slaapplaatsen. Je kan gewoon je tentje neerprikken naast het water en er zijn enkele staanplaatsen voor campers, maar wat helemaal leuk is zijn de knotsgekke accommodaties: je kan er slapen in een Berlijnse dubbeldekker, een zigeunerwagen, joert, tipi of Marokkaanse tent, of zelfs in een wijnton. En als je er helemaal een memorabele uitstap van wil maken, kan je altijd kiezen voor het romantische arrangement met een flesje wijn, een ontbijtmand en later een kano- of mountainbiketocht.

Camping de la Semois : rue de Chassepierre 25, Florenville - vanaf € 10 - www.campingdelasemois.be 

NAMEN

Boomtenten bij de grotten

Slapen als een roosje? Op het domein van de Grotten van Han-sur-Lesse slaap je als een boompje. Of beter gezegd: in een boompje. Vanuit de boomtenten heb je uitzicht op een vallei waar moeflons, oerossen en damherten paraderen. ‘s Nachts hoor je met wat geluk de wolven huilen. Geen paniek: jij zit veilig. In de overnachtingsprijs zitten heel wat extra’s inbegrepen: naast toegang tot het wildpark en een privéwandeling met een gids bij valavond, mag je ook binnen in de grotten zelf en in twee musea:  PrehistoHan (een interactieve tentoonstelling) en Han 1900 (een museum over het leven 100 jaar geleden). Je krijgt ook nog een barbecuemaaltijd met drank en een ontbijt.

Tree tents Grotten van Han: rue Joseph Lamotte 2, Rochefort - bereikbaar met bus 29 vanaf het station van Rochefort-Jemelle - € 135 pp, k. € 80 (2 volw. en 2 k. per tent) - www.grotte-de-han.be/nl/tree-tents

OOST-VLAANDEREN 

Complete rust in gemeenschap

Het pittoreske dorp Munte ligt op een heuvelrug. Naast het dorpje bevindt zich op dezelfde heuvel de Christoforusgemeenschap, waar verstandelijk gehandicapten wonen en werken. In een afgeschermd gedeelte van de tuin werd een natuurkampeerterrein ingericht met plaats voor vijf tenten en twee caravans. Er is sanitair aanwezig. Je wordt er omringd door rust en stilte. Op het kampeerterrein heb je een prachtig uitzicht op de verborgen vallei van de Kerkensbeek. Verschillende wandel- en fietsroutes passeren voor de deur, zoals ook de GR122 (148 km), die het Scheldeland doorkruist.

Munte is een toeristische trekpleister. Elke hoek en kant van dit kleine dorpje ademt geschiedenis. In bistro-café Oud Munte kan je rustig tafelen en genieten van de vele streekbieren uit de Vlaamse Ardennen en Scheldeland.

Camping Christoforus: Asselkouter 34, Merelbeke - open van 1 juni t.e.m. 31 augustus - vanaf € 9 - www.christoforus.be

VLAAMS-BRABANT

Wakker worden in de wijngaard

Getest en goedgekeurd: de camperstandplaatsen van wijndomein Danouise in Houwaart, in het Hageland. Stroom heb je dicht bij het woonhuis, maar wie het zonder voorzieningen redt, kan naast de druiven overnachten. De wijngaard vlijt zich tegen een van de getuigenheuvels van de streek. Op de ijzerzandsteenbodem verbouwt wijnboer Daniël riesling, pinot blanc en gris, dornfelder…  alsof verderop de Rijn stroomt. Maar dat is niet het geval. Het uitzicht boven de wijngaard reikt ver genoeg om je daarvan te vergewissen. Prentkaartplekken als het wijndorp Wezemaal, de Vlooybergtoren en het kasteel van Horst liggen op wandel- of fietsafstand. Natuurlijk ontkurk je ook een van Danïëls bekroonde wijnen (probeer de rosé) op je plekje bij de druiven.

Wijngaard Danouise: Haldertstraat 217, Tielt-Winge - 4 plaatsen, waarvan 2 met stroom - € 6 - verplicht reserveren via www.danouise.be

WAALS-BRABANT

Ecoverblijf op de boerderij

Het landelijke verblijf La Bachée (3 korenaren) bevindt zich vlak bij het slagveld van Waterloo op grondgebied Plancenoit (gemeente Lasne) en dateert uit 1721. Deze bijzonder fraaie oude Brabantse landelijke vierkanthoeve, die bekroond werd met het eco-label, opende na grondige renovatiewerken in 2015 en wordt uitgebaat door de familie William en Bénédicte Willems-Huon.

Je verblijft er op het gelijkvloers van de voormalige stallen en schuur van deze 18de-eeuwse boerderij. Je geniet er van ruim comfort met een grote slaapkamer voor 2 personen en een kamer voor 3 personen. Verder is er een uitgeruste keuken, grote woonkamer met tv en internet, badkamer, twee wc’s, grote binnenplaats met parking, terras, barbecueplaats en tuin. Perfect toegankelijk ook voor minder mobiele personen. Vlakbij bevinden zich diverse handelszaken, restaurant, artsenkabinet enzovoort.

La Bachée: rue de la Bachée 72, Lasne - vanaf € 450/week (tot 7 p) of € 290/weekend in laagseizoen - www.labachee.be

ANTWERPEN

Nieuw bivak in ecoparadijsje

Wildkamperen is in ons land verboden, maar gelukkig zijn er alternatieven voor wie graag eens een nacht in de natuur doorbrengt. België telt intussen een heel aantal officiële bivakzones waar je je tent mag opslaan. Vorig jaar kwam daar nog Arcadia in Muizen bij. Op deze privé-bivakzone (max. 3 tenten) kampeer je tussen de fruitbomen, bijenkorven en ecologische tuintjes. Eigenaar Karsten van Lil verwelkomt je graag in zijn feelgoodplek in de Dijlevallei, waar respect voor mens en natuur centraal staan. Vlakbij liggen verschillende erkende natuurgebieden zoals het Mechels Broek, Mispeldonk, Pikhakendonk en de Barebeekvallei. Opgelet: een bivakzone is geen camping. Net zoals op andere bivakplaatsen mag je hier maar één nacht (24 uur) blijven, auto’s en caravans (en honden) zijn niet toegelaten.

Arcadia Muizen: enkel te voet of per fiets bereikbaar tussen fietsknooppunten 64 en 73 - open 15/5-15/9 - sms tevoren naam + aantal personen naar 0497/82.66.43 - bivakzone.be/arcadia-muizen.html

LUIK

Zeegevoel in Oostkantons

Camping Worriken ligt fraai aan de oever van het Meer van Bütgenbach. Dichter kan je het zeegevoel aan de oostkant van ons land niet benaderen. Er zijn ruime standplaatsen voor caravans, kampeerwagens en campers. Trekkers vinden een apart grasveld om hun tent voor één of enkele nachten neer te poten. De meeste van de ruime bungalows zijn gerenoveerd en bieden behoorlijk comfort en vooral een mooi uitzicht over het meer. Zelfs kamer met ontbijt is een optie. Het sanitair van de camping is prima; een restaurant serveert dagelijks een uitgebreid, verzorgd en zeer betaalbaar menu. Fietsen kan je huren. Er passeert een autovrije aanlooproute naar de Vennbahn. Het campingpersoneel is behulpzaam en spreekt Nederlands.

Sport- und Freizeitzentrum Worriken: Worriken 9, Bütgenbach - € 29 voor een standplaats voor tent, caravan of mobilhome met elektriciteit, inclusief twee personen (hoogseizoen) -  worriken.be

© PP Productions

WEST-VLAANDEREN

Microkamperen

Ook als je kampeert, kan je van kleinschaligheid houden. Microkamperen is terecht in opmars: kleine campings, soms met niet meer dan twee plaatsen, en vaak op kleine privéterreinen, maar met alle noodzakelijke accommodatie. Ook West-Vlaanderen telt enkele bijzonder fraaie microcampings.

Je kampeert in de achtertuin van een gezin, of tussen schapen en koeien, of ergens verscholen op het platteland.

Enkele voorbeelden:

Bijenhof: gezellige, kleine camping in Nieuwmunster, op 3 kilometer van de zee, dicht bij Brugge. Je logeert tussen de fruitbomen en de schapen. ’s Avonds zit je rond een gezellige vuurkorf.

Holiday Cyclist’s Place: in Wakken kan je je tent opzetten in de tuin. Ideaal voor fietsers, die hun fiets veilig in de garage kunnen stockeren. Badkamer en keuken deel je met de bewoners.

De Boomgaard: een ruime boomgaard in Nieuwmunster, met rondscharrelende kippen en mekkerende schaapjes. En je kan er een kampvuurtje stoken.

Een overzicht van de beste West-Vlaamse microcampings: campspace.com/nl/belgie/west-vlaanderen

LIMBURG

Natuurlijk in Natuurlijk Limburg

Op z’n Toscaans vanuit het zwembad uitkijken op de weidse groene heuvels, dat kan ook in Voeren. Kampeerders kunnen in camping Natuurlijk Limburg terecht op 125 plaatsen, maar ook in 2 authentieke slaaphutten, 4 luxueuzere chalets en 9 boerderij-appartementen.

De familiecamping in Remersdaal is het familiebedrijf van Paul Wimmers, Nicole Philips en hun drie zonen: “We bieden een totaalpakket aan, zodat bijvoorbeeld het ene gezin met een caravan hier samen kan verblijven met het andere zonder. Onze camping vlak bij het bos is ideaal voor wie rust zoekt of houdt van wandelen en fietsen. We zijn het hele jaar open. Onze tweede camping, vlak over de Nederlandse grens, is er eentje met onbemande receptie. Zo vullen ze elkaar goed aan: de ene kampeerder waardeert hier ons onthaal en gastheerschap, de andere daar de privacy en onafhankelijkheid.”

Natuurlijk Limburg: Roodbos 3, Voeren - vanaf € 25 + € 5,75/extra volw. - campingnatuurlijklimburg.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer