10x kamperen in eigen land

9 minuten leestijd
Kiezen voor bubbels tussen de bomen? Dat is een optie op de camping. Geslaagd aperitief gegarandeerd. Maar ook slapen in een boom of slapen in een bubbel is kamperen! Kies snel het avontuur dat het best bij je past.
reportage
  • Kamperen

Met de camper door de Kempen

In de stille Kempen… staat een gloednieuwe campertour klaar. Neem je camper én je tijd en maak een heuse roadtrip door de Kempen. De route neemt je mee langs tal van toeristische aanraders. Stop voor een picknickpauze aan de Kalmthoutse Heide, geniet van een vers ijsje in de ‘Lekdreef’ in Averbode en koop een stuk truffelkaas in de kaasmakerij van de abdij van Postel. De route volgt voornamelijk minder drukke N-wegen. Onderweg kies je zelf waar je overnacht: op een camping, op een openbare camperplaats of bij een campergastbedrijf. Alles staat netjes aangegeven op de kaart.

Roadtrip door de Kempen

De totale route telt 245 km en is opgesplitst is een noordelijke lus (118 km) en zuidelijke lus (127 km). Bekijk en download de volledige route via www.kempen.be/camperplaatsen

Kampeer in een Brusselse tuin

Op het platform Welcome To My Garden stellen burgers hun tuin gratis beschikbaar voor wandelaars, fietsers en andere trage reizigers. ‘Welcome To My Garden ontstond tijdens de eerste lockdown’, vertelt stichter Dries Van Ransbeeck. ‘We vroegen ons af hoe we op avontuurlijke wijze door ons land zouden kunnen reizen. Na een oproep op sociale media waren na een week al meer dan 300 mensen bereid om hun tuin open te stellen.’ Intussen telt het netwerk bijna 2.000 tuinen, verspreid over heel België. Bovendien zijn er op het platform ook al ruim 500 tuinen in buurlanden bijgekomen.

Wie op de site van Welcome To My Garden op zoek gaat naar een overnachtingsplek, stuurt een verzoekje naar de eigenaar van de tuin. En als die bevestigt, mag je gerust zijn van je plaatsje om een tent op te slaan. Maar verwacht geen campingservice. Een toilet, een douche en andere faciliteiten zijn niet noodzakelijk aanwezig.

Uiteraard stelt Dries ook zijn eigen tuin, een kleine binnenkoer in Jette, open. Op het platform van Welcome To My Garden heb je voor een nachtje Brussel momenteel de keuze uit meer dan 30 tuinen, die zich overwegend in de groenere deelgemeenten bevinden. En zo word je tijdens je citytrip Brussel misschien wel wakker vlak bij het Woluwepark, wat voor een andere kijk op onze hoofdstad zorgt.

Welcome To My Garden

Verken de mogelijkheden op welcometomygarden.org

 

Ontwaken op het water

Wie al een nacht in de buitenlucht midden in het groen heeft doorgebracht, weet dat de ervaring ronduit magisch is. De fonkelende sterrenhemel, de frisse geuren, mysterieuze geluiden… Alleen muggen en een eventuele onverwachte plensbui kunnen de rust verstoren. Maar daar hebben ze bij de Aquascope van Virelles iets op gevonden! Het natuureducatief centrum aan de oever van het Meer van Virelles biedt immers niet alleen informatieve wandelingen en activiteiten aan, je kunt er ook overnachten in een ‘sphair’. Dat is een grote, doorzichtige bol aan de rand van het water, voorzien van alle comfort. Tweepersoonsbed, elektrische kachel, badkamer, terras én een zonsondergang vanop de eerste rij: check! Als je vroeg genoeg je wekker zet word je ook ‘s morgens getrakteerd op een schitterend kleurenspel bij zonsopgang. Zie je het zitten om voor het ochtendgloren uit je doorzichtige cocon te kruipen, kan je zelfs een georganiseerde kanotocht boeken tussen de - letterlijk - vroege vogels. Onvergetelijk.

Aquascope Virelles

Rue du Lac 42, Virelles - 3.04 t.e.m. 30.09 - vanaf € 180 per nacht voor 2 p. -www.aquascope.be/website/moment…

Ecoglamping voor jezelf

Eén ingerichte glampingtent (voor max. 5 p.) plus twee Campspace-plekken: dat is de ultieme bezetting van de Krekelwei achter de woning van biologe Ilse en boswachter Jan. Al hebben ze plaats zat (1,5 ha), is de hele zomer al sinds kerst volgeboekt en de vraag naar microcampings groot, ‘we houden het bewust kleinschalig’, zegt Ilse. ‘Rust is ook belangrijk voor onze gasten. Wat dat betreft, is onze locatie ideaal: aan het eind van de straat, aan de rand van het Schoonbeekbos.’ En als je dieper Haspengouw in wil, kan je er een elektrische step huren. Ilse en Jan hebben zelf ook altijd gekampeerd. ‘Waarom gaan jullie altijd weg, als je zelf zo mooi woont, zei men ons. En daarom besloten we vijf jaar geleden de mensen mee te laten genieten van waar we wonen.’ En van hoe ze wonen: zo zelfvoorzienend en duurzaam mogelijk. Op de ecoglamping mag je profiteren van hun moestuin, wordt het afvalwater gezuiverd, ga je op droogtoilet, kook je op een gerecycleerde buitenkeuken… ‘Onze gasten doen zo ideeën op. Het is fijn als je zo een ecologisch zaadje kan planten. En soms leren wij nog bij van gelijkgezinden.’

De Krekelwei

Bremstraat 14, Schoonbeek – open tot 12.09 – vanaf € 77 (2 p. - 2 nachten) – dekrekelwei.be

Het uitgestrekte Land van Herve

Het domein van Wégimont is zo’n kampeerplaats waar je je niet moet afvragen of er in de omgeving wat te beleven valt. Je vult er een hele week met actie en plezier zonder het domein te verlaten. Op de grote camping zijn er ruime plaatsen voor tenten en caravans, uitgerust met modern sanitair. De plek is gezinsvriendelijk met onder andere (avond)animatie en uitstappen voor kinderen. Wie op de camping verblijft, krijgt vrij toegang tot de andere delen van het grote domein, zoals het park met onder andere openluchtzwembaden en een roeivijver. Heb je toch behoefte om een stapje buiten de site te zetten, dan beland je meteen in rust van het uitgestrekte Land van Herve. Het domein van Wégimont wordt uitgebaat door de provincie Luik. Die hanteert een tariefformule met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Je krijgt er met andere woorden waar voor je geld.

Camping Domaine de Wégimont

Chaussée de Wégimont 76, Soumagne – caravan € 6, tent € 4 - www.provincedeliege.be/wegimont

Op een eiland in de Semois

Kamperen op een eiland in het midden van de Semois. Inderdaad, dat klinkt heerlijk. Op Camping Ile de Faigneul kampeer je in alle rust aan de waterkant. Het eiland behoort tot het beschermd gebied Natura2000 waardoor je helemaal omringd bent door natuurschoon. Het gemengd bos zorgt voor een uitgebreid kleurenpalet en in en uit het water zie je tal van dieren zoals bevers, otters, wasberen, uilen, spechten en de prachtig gekleurde ijsvogels. Buiten de camping biedt de natuur tal van wandel- en fietsmogelijkheden.

Naast gewoon met het tentje overnachten kan je op het eiland ook kamperen in een tiny house, ingericht voor vier personen, of in een tenthut waar je bedje al gemaakt is. Wie van al dat natuurschoon wil genieten met een lokaal biertje in de hand, kan dat vanop het terras van het gezellige bruine café.

Ile de Faigneul
Rue de la Chérizelle 54, Poupehan - vanaf € 25,50 – www.iledefaigneul.com

Hangend kamperen in Bohan

In de buurt van de fotogenieke restanten van een in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen brug over de Semois ligt Camping des Bouleaux. Naast de gebruikelijke plekken voor caravans, campers en tenten vind je er ook een specialleke: hangtenten. Een ideaal compromis voor wie niet graag op de koude grond ligt, maar wel het echte kampeergevoel wil ervaren. Elke hangtent heeft haar eigen terras, servies, barbecue, kachel, matras en kussens. Enkel een slaapzak breng je zelf mee. Dommel zoetjes in op het zacht wiegende ritme van een briesje.
In het dorp Bohan, op wandelafstand van de camping, zijn bakker, winkel en restaurants.

Camping des Bouleaux

Rue de Mont les Champs 208 c, Bohan - gelegen aan een kronkel in de Semois, het hele jaar door open. Een nacht in een hangtent kost € 35/2 p. - camping-des-bouleaux.be/nl

De groene schaduw van de hoofdstad

Camping Grimbergen is een oase van rust in de groene rand rond Brussel. Het kampeerterrein opende de deuren in 1958, het jaar van de EXPO in Brussel. ‘In 1982 nam mijn vader de uitbating op zich. Hij had, kamperend met zijn ouders, vele landen bezocht en had dus een goed zicht op de noden van kampeerders. Ikzelf ben op de camping opgegroeid en sinds 1996 ben ik er verantwoordelijk voor de uitbating en het beleid’, vertelt Geert Chrispeels. De kleine, gezellige camping beschikt over 49 caravan- en motorhomeplaatsen met stroomaansluiting en over een kampeerweide met 41 tentplaatsen. De familie Chrispeels zet vooral in op kortkampeerders met toeristisch karakter en heeft het kampeerterrein daarop afgestemd: een nette en rustige camping in een groene omgeving en met goed uitgerust sanitair. Bovendien bezorgen de uitbaters je met plezier informatie over bezienswaardigheden en fiets- en wandelroutes in de ruime omgeving.

Camping Grimbergen

Veldkantstraat 64, Grimbergen - vanaf 6 (tent) - camping-grimbergen.webs.com

Zweven boven de dreven

Boomkamp beleefde zijn eerste editie bij het Kasteel van Ryckevelde, maar zoekt dit jaar de rust op van de Lakebossen in Oostkamp, een gemeente bezaaid met bossen en kasteeldomeinen. Rechte beukendreven duwen de natuur er in percelen. Beken voeren het overtollige water af. Door de bomen heen zie je weides, akkerland en kastelen. Vogels die hier nesten bouwen, voelen zich edele dieren, maar Tobias en Kiki van Boomkamp bouwen dus nesten voor mensen. Hun boomtenten hangen aan stoere beuken en zweven metershoog boven de bosgrond. Een ladder leidt je naar je hemels natuurplekje. Je gaat onder zeil in een zacht bed en geniet op je balkonnetje van het laatste of eerste daglicht. Veel comfort hoef je niet te missen. Er is een klein sanitair blok en een barbecue- en kampvuurplek. De boomtent heeft een batterijlamp, maar het domein is onverlicht.

Boomkamp

Lakebossen 4, Oostkamp (Ruddervoorde), www.boomkamp.be. Nieuw dit jaar zijn de drijvende tenten van het Vlotkamp.

 

Trage wegen in een glooiend landschap

Gavere wordt het prinsbisdom aan de Schelde genoemd. Op dit snijpunt van de Leiestreek, het Scheldeland en de Vlaamse Ardennen werd pas vorig jaar een nieuwe camperparking ingericht langs de Schelde. Het is de ideale uitvalsbasis voor een fietsvakantie. De mooie Zwalmvallei is vlakbij. Wandelaars zoeken de pittoreske deelgemeenten van Gavere op, als Vurste, Dikkelvenne en Baaigem waar smalle, trage wegen het glooiende landschap ontsluiten. Het bosrijke domein Borgwal in Vurste is vrij toegankelijk.

De camperparking is gratis en het hele jaar toegankelijk. Je mag er 72 uur blijven staan. Vooraf reserveren is niet nodig. Naast de parking ligt een aanlegsteiger voor plezierboten. Zowel schippers als kampeerders kunnen gratis gebruikmaken van de douches en toiletten in het boothuis.

In het Toeristisch Onthaalpunt De Poort op de Markt vind je alle info voor een uitstap in de streek. Tijdens het seizoen is De Poort dagelijks open, onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen.

Camperparking aan de Schelde

Brandweerstraat, Gavere – gratis – www.gavere.be/toerisme

Stukje aards paradijs

Net bij de taalgrens in Beauvechain (Bevekom) kan je terecht op de kleine familiale camping Presentement. Recent werd ze verfraaid door de jonge uitbaatster Amélie Mulliez die er een 30-tal plaatsen aanbiedt, 20 voor wie met de tent onderweg is en een 12-tal plekken voor campers en caravans. Dat alles te midden van veel groen.

Er is een moestuin, een omheining waarbinnen lieve ezeltjes grazen en paarden rondhossen, verder een vijver en bosjes die voor verkoeling zorgen. Een waar stukje aards paradijs, waar je dus echt tot rust komt. En in de omgeving wandel je heerlijk, zo ver weg van de drukte.

Camping Presentement

Rue du Grand Brou 48, Tourinnes-la-Grosse - tarief € 10/staanplaats + € 5/volwassene - www.presentementcamping.com

Camperplek: voor campers biedt de gemeente een camperplek bij de gemeentelijke boomgaard. Er zijn 2 plaatsen, geen voorzieningen. Adres: Rue de la Cure, achter de Place Communale. www.beauvechain.eu

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer