5 tips voor de beginnende camperaar

2 minuten leestijd

Ga je voor het eerst op pad met de camper? Kampeertijd geeft 5 gouden tips!

praktisch
  • Kamperen
  • Kamperen met de motorhome

TIP 1: Navigeer op maat van je camper

Gebruik je in de auto een los navigatietoestel? In de camper kan die voor verrassingen zorgen, zoals het MBUX-systeem van Mercedes. Want die systemen houden geen rekening met de afmetingen van de camper. Handig is dan een gps waar je de afmetingen van je camper kan invoeren. TomTom en Garmin hebben zulke (losse) toestellen. Alpine en Zenec bieden speciale inbouwtoestellen.

TIP 2: Hou je afmetingen voor ogen

De hoogte, de breedte, het gewicht: soms gelden er bij bruggen en viaducten beperkingen. Dan moet je in een oogwenk weten hoe hoog je camper is, of hoe zwaar. Schrijf die op een sticker en kleef die als spiekbriefje op het dashboard.

TIP 3: Kies de meest rechtse tolbaan

Bij tolpoorten is het handig om zoveel mogelijk de rechterbaan te nemen. Die wordt na de tolpoortjes namelijk ook weer de rechterbaan van de snelweg. Zo hoef je na de tolpoort dus niet verschillende rijbanen over te steken voor je weer netjes rechts rijdt. Soms is de meest rechtse baan gereserveerd voor automatische herkenningssystemen zoals GoBox (Oostenrijk) en Télépéage (Frankrijk). Dan neem je natuurlijk de op een na meest rechtse baan.

TIP 4: Rijd achteruit met aanwijzingen

Een achteruitrijcamera is niet zaligmakend. Stap bij lastige situaties zelf even uit of vraag dat aan je bijrijder. Die gaat niet achter de camper staan, maar naast de achterkant. Via de spiegel zie je zijn of haar aanwijzingen en via het open raam hoor je ze ook. Dat kan zonder schreeuwen.

TIP 5: Vul je watertank nooit helemaal

Een drinkwatertank tot de rand vullen is vaak niet nodig en creëert veel extra gewicht. Meestal kan je met 30 liter al een paar dagen vooruit. Als het laadvermogen krap is, is een lege vuilwatertank je beste vriend.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer