5x Glamping in de Kempen

5 minuten leestijd

Robin (10) en Maya (11) hun ongeduld wordt beloond als we het kerkplein van Rosselaar opdraaien. Maanden geleden al boekten we de ‘Expeditie Buitengewoon’ in Balen. De avontuurlijke wandeldriedaagse door de wondermooie Kempense natuur is helemaal op maat van gezinnen. De onvergetelijke glampingplekjes zijn párels.

reportage
  • Kamperen met de tent

Rustige, landelijke wegen leiden naar het Kanaal Dessel – Kwaadmechelen. Eenmaal over het water worden we al snel omringd door het dichte groen van natuurgebied Molse Nete. Het riviertje is door recente regenval uit zijn oevers getreden. Dat maakt de doortocht net dat tikkeltje avontuurlijker. Niet dat Robin en Maya klagen… Op het terras van fietscafé Sint-Janneke (mét speelplein!) laten we alles drogen voor we verder trekken.

Aan de ingang van recreatiedomein De Keiheuvel volgen we de wegwijzers van Expeditie Buitengewoon. We stappen tussen het speelplein en het openluchtzwembad rechtdoor om dan aan de kinderboerderij links af te draaien naar ‘Het Vogelhuis’, onze eerste slaapplek. ’s Ochtends blijven we iets langer hangen, want in het arrangement zijn ook gratis zwembeurten, trampolinebeurten en gocart-bonnen inbegrepen.

Op blote voeten

Dag 2 begint aan knooppunt 8 naast ons huisje. We stappen over de landduinen van Keiheuvel. Vandaag volgt het ene natuurgebied het andere op. We dalen af naar De Most, de natte buur van Keiheuvel. In WOII verscholen verzetstrijders zich in dit moerasgebied. Na wat asfalt bereiken we natuurgebied De Vennen. Hier wijken we af van de knooppunten door aan de Kleine Hoofdgracht de oranje pijlen van Natuurpunt te volgen door het stiltegebied. Het gras staat kniehoog. Vlinders en libellen vliegen op voor onze voeten.

In natuurgebied Scheps dwarsen we opnieuw de Kleine Hoofdgracht. De krekels creëren hun eigen symfonieën in de bloemrijke hooiweiden. Rondom de Grote Neet bloeien prachtige moerasbloemen. We zien een spoor van een everzwijn. Bevers bouwden een burcht op de Asbeek waardoor het pad is overstroomd. We doen onze schoenen uit en waden door de snelstromende beek. Plezier gegarandeerd!

Plezier in de jungle

De tuin van de Oude Pastorie is een parel. Hier timmerden studenten houtbewerking ‘Het Nest’ in elkaar, een nestvormig chalet met een buitendouche. Vooral Maya heeft het de volgende dag moeilijk om afscheid te nemen van ons verblijf.

We stappen de tuin door en komen opnieuw aan het Kanaal Dessel - Kwaadmechelen. Wat verderop duiken we het bos in en komen uit aan Pakawi Park, de vroegere Olmense Zoo. Bezoekers stromen toe. Na wat asfaltwegen komen we in natuurgebied Griesbroek. Het pad wordt alsmaar smaller terwijl we stappen tussen de tientallen plassen, vroegere weekendvijvers. Puur genieten in deze jungle! De rustige laatste etappe brengt ons naadloos terug aan de kerk van Rosselaar waar het avontuur begon.

Praktisch

  • Afstanden: 11 + 15 + 11 km
  • Weekdagen: 290 euro – weekends 330 euro -> tarief voor max. 6 personen
  • Reserveer nu al voor zomer 2024 (snel volzet) via www.ontdekbalen.be
  • Nog meer avontuur op maat van gezinnen via www.kempen.be

1. Op safari in Turnhout

De luxe Ranger Lodge op camping Baalse Hei biedt plaats aan maar liefst acht personen. In deze ‘tent’ met bovenverdieping en terras zullen de kinderen zich zeker in hun sas voelen. Op camping Baalse Hei valt veel te beleven. Zo is er een zwemvijver, een visvijver en een vijver waar er watersporten op worden beoefend. Het wandelnetwerk Kempens Landgoed leunt tegen de camping aan en vlakbij passeert het Kanaal Dessel – Schoten waarlangs je heerlijk kan fietsen. Naast de camping zit je meteen in de Kempense natuur met het natuurgebied Dombergheide.

www.baalsehei.be

2. Slapen in een boom

In de naaldbomen die het grote meer van recreatiedomein Lilse Bergen omringen, groeien hutten. De boomhutten zijn klein, knus en gezellig en bieden plaats aan maximaal vier personen. Alles is er voorzien op een aangenaam verblijf , midden in de natuur. Vanop het terras heb je er een prachtig uitzicht op het meer. Er is een zwemzone en een speelplein op het domein. Je vindt er verder ook nog safaritenten, tipi’s en tenten op het water. Vanuit het recreatiedomein kan je prachtige fietstochten maken. Je kan er ter plekke fietsen huren.

www.delilsebergen.be

3. Met de ranger op stap

Camping Siësta in Wechelderzande is een verborgen parel vlakbij de Visbeekvallei. Midden in het bos geniet je hier van een puur natuur-vakantie. De comfortabel ingerichte safaritenten zijn geschikt voor maximaal vier personen. Op aanvraag kan ’s morgens een luxe ontbijtmand geleverd worden. De Siësta Ranger neemt de gasten graag mee op safari in de omgeving. Verder kan je er ook aan ArcheryTag of NerfTag doen of op zoek gaan naar geocaches. De camping ligt op het snijpunt van verschillende wandel- en fietsroutes. En voor wie honger krijgt van al die avonturen is er de tapasbar La Cantina.

www.campingsiesta.be

4. Potje op het vuur

‘Een plek waar je jezelf mag zijn’, noemt eigenares Jolanda het. Campspace Oplaadpnt in Retie ligt in een feeërieke tuin met uitzicht over de weiden. De twee comfortabel ingerichte tipi’s zijn geschikt voor maximaal vier personen. In de tuin is een kampvuurplaats waarboven je je potje kan koken. Er is ook een ecologisch composttoilet en een warmwaterdouche. De kinderen leven zich uit in een boomspeelhuisje. Je kan er allerlei activiteiten bijboeken, zoals suppen, mountainbiken, yoga, pilates en dans of een ritje met de paardenkoets. Regelmatig vinden in de tuin van Jolanda workshops of leuke projecten plaats.

www.oplaadpnt.com

5. Kamperen op het water

Het Zilvermeer in Mol draagt trots de Blauwe Vlag. Dat betekent dat het water van het meer van uitstekende kwaliteit is en dat dankzij een natuurlijk waterzuiveringssysteem. Naast de zwemvijver ligt een prachtig hagelwit strand. Ver weg van de drukte van het recreatiedomein ligt het Vlot XL. Dat is een tent op het water geschikt voor maximaal zes personen. Je ontdekt er geen luxe, wel absolute rust. Zachtjes dobberend op het water geniet je er van een heerlijke nachtrust. Je kan er ook gebruik maken van alle faciliteiten van het domein. Voor koppels is er trouwens ook nog het Tiny Vlot.

www.zilvermeer.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer