75% van caravans & motorhomes volledig in orde op Weegactie Pasar

2 minuten leestijd
Zaterdag 7 mei 2022 organiseerde kampeerorganisatie Pasar i.s.m. de erkende ondernemingen voor autokeuring lid bij GOCA Vlaanderen, een gratis veiligheidscheck met weegactie voor caravans en motorhomes in 5 verschillende keuringsstations in Vlaanderen (Londerzeel, Roeselare, Hechtel-Eksel, Stekene en Kontich).
actua
  • Kamperen met de caravan

 Van de 247 kampeerinstallaties die op controle kwamen, bleek 25 % te zwaar geladen was of vertoonde andere afwijkingen m.b.t. het gewicht, zoals te veel kogeldruk bij caravans bijvoorbeeld. Voor campers is dat ongeveer 30% en voor caravans 15%.  Aangezien campers in de meerderheid zijn, is dit toch wel een aandachtspunt. 

Te zwaar geladen kampeerinstallaties zijn dus nog steeds het grootste probleem. Een te zware caravan of motorhome gaat veel sneller aan het slingeren. Kampeerders letten er dus best op niet boven het hoogst toelaten gewicht te laden en de lading mooi te verdelen over de hele caravan. De zware stukken onderaan en in het midden vlak boven de wielas, lichtere bagage kan voor- of achteraan geplaatst worden of in de kastjes van de caravan of motorhome.

Opvallend is dat het vaak jonge campers zijn die problemen hebben met het overgewicht.  Pasar  Kamperen roept nogmaals op dat wie een camper koopt, er goed aan doet zich te informeren over het toegelaten gewicht en het laadvermogen dat je best nodig hebt. Extra opties aan en in de camper kunnen dit nuttige laadvermogen beperken… Naast het veiligheidsaspect weten we ook dat de controles opgeschroefd worden. Sinds 2021 valt de wegeninspectie onder de vernieuwde VLABEL controle.  Een boete met minimale overgewicht is al € 400.
 
De staat van de banden is ook een belangrijk aspect. In principe moeten die om de zes tot zeven jaar vervangen worden. Bij hoge temperaturen kunnen kleine scheurtjes in versleten banden makkelijker tot een klapband leiden. Tijdig vervangen is dus de boodschap! De banden dienen aangepast te zijn aan het gewicht en in heel wat gevallen kan je dan ook beter camperbanden monteren die je voldoende oppompt (2 tot 3 bar).
 
Tot slot is een aangepaste snelheid zeker van belang. Vooral voor rijden met de caravan zijn de snelheidsbeperkingen verschillend. In veel landen is de maximum snelheid 80 km/u.  Ook voor campers is 'slow travel' de beste keuze.  Eens je vertrokken bent, ben je immers met vakantie!

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer