Beleef het multiculturele mijnverleden van Limburg

2 minuten leestijd
De laatste mijn sloot in de jaren tachtig. De hele twintigste eeuw haalden mijnwerkers steenkool naar boven. De gigantische mijnschachten, bijgebouwen en hoge terrils blijven als stille getuigen achter. De terrils werden grotendeels prijsgegeven aan de natuur.
reportage
  • Kamperen

Voor de mijngebouwen werden andere oplossingen bedacht. Zo is de voormalige mijn van Waterschei bij Genk nu een wetenschappelijk park, de Thor Centrale genoemd. Elke van de acht mijnsites in Limburg kregen een andere invulling. We zoeken er enkele op.

Genieten van het uitzicht

Wandelaars nodigen we uit aan be-MINE in Beringen. Het is de best bewaarde en grootse industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Je vindt er een klim- en duikcentrum, een tof museum en een Avonturenberg waar mountainbikers met zichtbaar plezier naar beneden fietsen. Aan de voet van deze berg starten verschillende met kleuren bewegwijzerde wandelingen, de rode (6,9 km) brengt je helemaal naar de top en laat je ook de ruime omgeving en de vallei van de Zwarte Beek ontdekken. Voor kinderen zijn er prikkelpaden met spelelementen.

Bij elke voormalige mijn starten trouwens met kleuren bewegwijzerde wandelingen.

Straat van de zintuigen

Genk telt drie voormalige mijnsites. Je kan ze via de Fietstour Genk vlotjes zelf ontdekken. In de mijn van Zwartberg zit nu het kunstpark Labiomista van kunstenaar Koen Vanmechelen. In de mijn van Winterslag zit het belevingscentrum C-Mine. Er zijn altijd wel tentoonstellingen gaande in de machinezaal en in de Expeditie ga je zowel ondergronds als bovengronds tot bovenaan één van de twee mijnbokken. Rondom C-Mine tref je nog de cités aan waar de vele gastarbeiders uit Italië, Turkije, Spanje en Polen werden ondergebracht.

Zij brachten ook hun culinaire achtergrond mee en die kan je proeven in de Vennestraat in Genk. Dat is de straat recht voor C-Mine. Het wordt ook wel de ‘straat van de zintuigen’ genoemd met zijn talrijke restaurants, cafés en galeries. Bij het C-Mine bezoekersonthaal kan je een gratis brochure ‘Food & Co’ afhalen om je wegwijs te maken in de Vennestraat.

Kamperen in de natuur

De mijnterril van Eisden wordt algemeen beschouwd als de plek waar je het mooiste uitzicht van Limburg kan bewonderen. Voor je strekt zich het Nationaal Park Hoge Kempen uit. Het gebied Terhills is gratis toegankelijk en bevindt zich net naast Maasmechelen Shopping Village.

Kampeerders kunnen van 31 maart tot 5 november terecht op de voortreffelijke en kindvriendelijke camping Holsteenbron in Zonhoven. De camping ligt aan de rand van natuurgebied De Teut. Wie zolang niet kan wachten, raden we de populaire maar sobere camperparking Kattevennen aan bij het Nationaal Park Hoge Kempen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer