Bestemming: andermans tuin

7 minuten leestijd
Kamperen in andermans tuin? Tuurlijk. Wel even checken of ze het goed vinden, en dat kan via Campspace. Het mooie aan dit platform is niet alleen dat je de kans krijgt om kleinschalig te kamperen, maar ook de verrassende ontmoetingen met tuin- en boseigenaars die daaruit voortvloeien.
reportage
  • Kamperen

Tussen zonnebloemen en tuinbonen

Onze eerste Campspace-halte zit in het Kempense Mol, en de rustige landweggetjes die ons er naartoe leiden doen het beste vermoeden. Eenmaal gearriveerd in Samentuin Warmoes wordt het snel duidelijk: iedereen met een tent zal het prima naar z’n zin hebben in dit kleine paradijsje. Vervang boter door tomaten, courgetten en frambozen in ‘met je gat in de boter vallen’ en je snapt wat hier de aantrekkingskracht is.  

Bezielers Peter en Rit, maatschappelijk werker en kleuterleidster, maken deel uit van het vijfkoppige team dat zich het lot van de Samentuin aantrekt. Beiden engageren ze zich volop in de transitiebeweging, je merkt dan ook dat duurzaamheid hier geen loos begrip is. In de weekends zijn er geregeld workshops en activiteiten - ook voor jonge moestuiniers - zoals ‘Moesmeesters’, ‘Tuinieren doorheen het seizoen’, ‘Kampvuurlekkernijen’: alles wat het seizoen met zich meebrengt. Zelfs voor een filosofisch café elke derde zondag van de maand zit je goed op het overdekte terras met zithoek, waar ook de moestuiniers verzamelen blazen als er moet overlegd worden. Geen van de samentuiniers woont hier, wat betekent dat je als kampeerder het rijk voor jou alleen hebt. Ze zijn wel in de buurt mocht dat nodig zijn, uiteraard. 

Kamperen doe je simpelweg in en rond de moes- en bloementuin, op een zeer rustige plek omzoomd door bomen. Wat een uitzicht als je in de ochtend je tent openritst! De buren? Dat zijn twee varkens, een stel schapen en een handvol kippen, die zich overigens erg gedeisd houden. Het enige wat je hier hoort, is af en toe een trein die in de verte passeert.  

Verscholen tussen de groentebedden staat een ingenieuze waterpomp in de vorm van een fiets, die Peter samen met een paar tuincompagnons bouwde. Het water daarvan is niet drinkbaar, dus zelf een watervoorraadje meebrengen is een goed idee. Op sanitair vlak is er een droogtoilet voorzien, dat werkt met zaagsel. Aan de rand van het terrein vind je een speelbosje, een magneet voor ravotters en ander speels gespuis. Natuurlijk is er ook een vuurplek voorzien, want wat is kamperen zonder kampvuur? Maximaal tien kampeerders kunnen hier terecht, druk wordt het bijgevolg nooit. Plukken in de moestuin is toegestaan (o wat zijn die courgettes lekker), maar wel in samenspraak met de moestuiniers. Je neemt je afval mee terug naar huis, behalve groenafval: dat kan gewoon in de compost.  

Conclusie? Al wie fan is van kleinschalig en rustig kamperen tussen manshoge zonnebloemen, kleurrijke cosmea en slingerende tuinbonen, zit hier gebeiteld. En dat nog voor een prikje ook (€ 5 per persoon). 

Samentuin Warmoes, Stokt, Mol 

Te boeken via Campspace en ook via welcometomygarden.org 

Info: http://bit.ly/warmoes 

Afspraak in het bossalon 

In een gehucht van het Oost-Vlaamse Herzele beheert Pascal een stuk bos waar je je midden in de wildernis waant, ook al zit je niet ver van een woonwijk. Kan het hier zijn, vragen we ons af wanneer we met de auto diep in een aardeweg verzeild geraakt zijn. Ja, zo blijkt wanneer we het bordje ‘Campspace’ spotten op een boom. Pascal wacht ons op en vertelt honderduit en met veel liefde over ‘zijn’ bos, dat van oorsprong vooral door populieren bevolkt werd. Intussen is hij, samen met zijn kompanen van Natuurpunt, al jaren bezig het langzaam en geduldig om te smeden tot gemengd bos, met eiken, notelaars, wilgen en andere inheemse bomen en struiken.  

Er zijn drie plekken voorzien om je tent te zetten, de rest wordt heerlijk wild gelaten. Aan de rand van het terrein stroomt een beek, daarachter liggen paardenweides. Best grappig hoe het gifgroene, gemillimeterde gras contrasteert met het pure natuurgevoel van het bos. Tja, de kans dat een paardeneigenaar zijn weide zal aanmelden bij Campspace lijkt dan ook vrij onbestaand. 

Aan de rand van het terrein is een voedselbos in volle groei, bedoeld voor vogels, met volop bessen en ander eetbaars om gevleugelde vrienden te plezieren. Vuur maken mag je in de daartoe voorziene korf, met droog sprokkelhout. De eigenaar - die architect is - knutselde een heus bossalon in elkaar, perfect voor een uitgebreide picknick. Wij kozen voor de kampeerplek in de buurt van dat bossalon, wel zo handig voor het avondeten. 

En wat met sanitaire behoeftes, zo midden in de wildernis? Daarvoor kan je terecht in een hoogst origineel bostoilet, volledig gemaakt met lokaal gevonden takken en recuperatiemateriaal.  

Wie zin heeft in een privé mijmermoment zit goed in het cirkelvormige wilgenlabyrint, dat eruitziet alsof hier uit de losse pols wel een paar wereldproblemen kunnen opgelost worden. Het bos wordt sowieso uitsluitend aan één groep verhuurd, dus je hebt hier het ruisende rijk voor jou alleen.  

Conclusie? Wie houdt van privacy en ‘puur natuur’ kamperen zonder liflafjes, zal hier een heerlijk weekend doorbrengen. Prijs: € 12,50 per persoon. 

Bovenstraat z/n, Hillegem (Herzele) 

Niet geschikt voor grote campers. Te boeken via Campspace.  

Info: bit.ly/hillegem 

De wow-factor van de wiglo 

Dezelfde eigenaar biedt nog een tweede kampeerplek aan. Een echte trouvaille, in zijn eigen tuin in de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Daar kan je de nacht doorbrengen in een wiglo, discreet verborgen in een hoekje van de tuin, grenzend aan een perceel waar geitjes wonen. Zijn opleiding als architect kwam Pascal ongetwijfeld van pas bij het bouwen van de wilgenhut. Die voelt binnenin aan als een ruime wi(l)gwam, maar dan met plantaardige muren. Een magische ervaring! Je slaapt eigenlijk buiten, doorheen de wilgenblaadjes kan je ’s nachts de sterren zien.  

Op de vloer van de wiglo liggen wollen paardendekens en schapenvachten, die ervoor zorgen dat de kilte van de bodem niet opstijgt. Toen wij er sliepen was het ’s nachts 12°, maar in de wilgenhut hadden we het lekker warm. Het wiegen van de blaadjes zorgt voor een subtiele soundtrack waar geen enkel slaapmiddel tegenop kan.  

Slapen doe je trouwens op een comfortabel matras, zodat je zelf alleen je slaapzak moet meebrengen.  

Toilet en douche gebruik je in het huis van de gastheer, op zich ook al een bezienswaardigheid: een coole, van onder tot boven met vintage design volgestouwde bungalow uit 1969. In de tuin mag je vuur maken in een schaal, er zijn gezellige – vintage, uiteraard – stoelen om rond het kampvuur te zitten. Huis en tuin liggen op een heuvel, wat maakt dat je heel ver kan kijken over de mooie Zwalmvallei. De haan die hier woont klinkt in de ochtend een beetje als een piepende deur, maar voor de rest heeft hij louter goede bedoelingen. Wie in plaats van de wiglo liever kiest voor zijn eigen tent, is hier ook welkom.  

Conclusie? Minder privacy dan in het bos of de samentuin, aangezien je in iemands tuin logeert, maar wat een heerlijke, unieke beleving om in een wilgenhut te slapen. Prijs: € 15 per persoon. 

Kortendries 2, Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem)  

Te boeken via Campspace.  

Info: bit.ly/wiglozottegem 

Groeten uit de seventies 

Geen zin in gesleep met tent en slaapzak maar wél in microkamperen? Dan biedt de tuin van Kirsten en Dirk in Bekkevoort uitkomst. Toen hun zomerplannen door corona in het water vielen, kregen ze een lumineus idee: als wij niet naar de vakantie kunnen, dan halen we de vakantie toch gewoon naar hier? Hun tuin veranderde gezwind in een camping met vier magnifieke retrocaravannetjes van Belgische makelij. En dus logeer je hier bijvoorbeeld in je eigen Château 350 uit 1977, compleet met sfeervolle oranje-bruine binnenbekleding.  

La Petite Vie Nostalgique noemde Kirsten haar gloednieuwe tuincamping, verwijzend naar haar eigen kindertijd die ze vakantiegewijs steevast met familie in een caravan doorbracht. Die zoete nostalgie voel je in tal van details: van het bijpassend seventiesservies en de zelfgemaakte gordijnen tot de vintage gezelschapsspelletjes.  

Ontbijt kan je zelf maken aan je compacte fornuisje of bestellen bij je gastvrouw. Sanitair gebruik je in de wachtkamer van Kirsten, die in het huis ook haar praktijk als psycholoog heeft.  

De grote tuin biedt gras genoeg om languit te liggen en naar de wolken te staren, alsof er sinds de jaren zeventig niets veranderd is. De koeien en geitjes in de weide ernaast vinden het allemaal prima en ook de kippen in de tuin zullen je geen strobreed in de weg leggen. Wie kinderen meebrengt, vindt het vast ook leuk om te weten dat er speeltuigen, een trampoline en zelfs een heus zelfgebouwd laserparcours achteraan in de tuin voorhanden zijn. Overigens ben je ook welkom met je eigen tent. 

In de buurt valt er goed te wandelen (twee GR-routes lopen vlakbij) en te fietsen - Kirsten heeft heel wat rollend materiaal in de aanbieding voor wie de streek op twee wielen wil verkennen. Regent het? Dan kruip je gezellig weg met een spelletje Mens Erger Je Niet, terwijl je luistert naar het zachte getokkel van de regen op het dak van je Château. Beter dan dat wordt het niet.  

Conclusie? Een kampeertrip die voelt als een ritje met de teletijdmachine naar de jaren zeventig, toen geluk nog heel gewoon was.  

Prijs: € 55 per caravan (3 personen). 

Oude Tiensebaan 79, 3460 Bekkevoort 

Te boeken via Campspace.  

Info: bit.ly/nostalgiecaravan 

Wat is Campspace? 

 Campspace is een deelplatform voor microkamperen bij locals, dat je toelaat een kampeerplek te boeken bij particulieren die (een stuk van) hun tuin, bos of weide verhuren.  

  • Het aanbod is heel breed en gaat van een simpel hoekje tuin waar je je tent in mag zetten, tot kampeerplekken waar kant-en-klare accommodatie voorzien is (caravan, boomhut, daktent, …).  
  •  Ook campers zijn vaak welkom (en indien niet wordt dit vermeld).  
  • Op de website vind je tal van filters, zoals winterkamperen, kamperen met je huisdier… en je hoeft je niet te beperken tot België: ook in onze buurlanden vind je mooie microkampeerplekken in de natuur.  

www.campspace.com  

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer