Camper van de toekomst rijdt op zonne-energie

2 minuten leestijd
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelden de Stella Vita. Die duurzame en zelfvoorzienende camper kan op zonne-energie meer dan 700 kilometer op één batterijlading rijden.
actua
  • Kamperen met de motorhome

Camperaars houden van de vrijheid die hun huis op wielen hen biedt. Helaas: die vrijheid komt tegen een prijs. Roadtrippen met een gulzige mobilhome is niet meteen de meest ecologische manier van reizen. Met de Stella Vita hopen 22 studenten van het Solar Team van de Nederlandse Technische Universiteit Eindhoven daar verandering in te brengen. Ze ontwikkelden een prototype van een camper die 100 procent op zonne-energie draait.

Daarvoor zijn 17,5 vierkante meter zonnepanelen nodig, goed voor in totaal 1096 zonnecellen. Geen wonder dat de Stella Vita een beetje lijkt op een rijdend zonnepaneel. Twee uitschuifbare panelen worden voor het rijden ingeklapt, om de camper een efficiënte stroomlijn te geven. Op de camping kan het dak opgetild worden, wat zorgt voor voldoende leefruimte. De batterij van 60 kWh, die volledig opgeladen wordt door zonne-energie, verzekert een rijbereik van minstens 700 kilometer. Meer dan voldoende voor de doorsnee camperaar. Enkel bij langdurige periodes zonder zon moet de Stella Vita aan de laadpaal.

Het Solar Team is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder ontwikkelden de studenten al een reeks gezinsauto’s die de basis vormden voor Lightyear One, de eerste auto op zonne-energie voor consumenten. Om de Stella Vita aan de ultieme test te onderwerpen, vertrokken enkele teamleden in september vanuit Eindhoven richting het Spaanse Tarifa, het meest zuidelijke punt van Europa. Goed voor een trip van meer dan 3000 kilometer. Ondanks een haperend begin - een technisch mankement gooide roet in het eten - loopt die European Solar Tour op wieltjes. De studenten hopen later deze week, op 15 oktober, aan te komen in Tarifa.

De Stella Vita is voorlopig nog in volle ontwikkelingsfase. De productie ervan is nog niet voor meteen. Nog even geduld uitoefenen om zelf met zo’n futuristische zonnemobiel op pad te trekken.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer