Drastische verandering in rijgedrag door hoge brandstofprijzen

2 minuten leestijd
Uit onderzoek van AutoGids bij meer dan 2.000 landgenoten, blijkt dat Belgen massaal hun rijgedrag veranderd hebben sinds de brandstofprijzen de hoogte in zijn gegaan. Opvallend is het grote verschil tussen bestuurders van elektrische- en dieselwagens. Ook de aankoop van een nieuwe auto blijkt beïnvloed door de hoge prijzen aan de pomp.
actua
  • Kamperen

Maar  liefst 8 op de 10 landgenoten geven aan dat ze hun rijgedrag wijzigen onder druk van de hoge brandstofprijzen. Vooral lagere snelheid, een minder sportieve rijstijl en kortere routes blijken de populairste manieren om het verbruik van dure brandstof te verminderen. Naast veranderd rijgedrag laten we de wagen ook vaker aan de kant staan. Onder andere minder verplaatsingen in de vrije tijd en meer thuiswerk zorgen daarvoor.

Enorm contrast tussen diesel en elektrische wagens

Hoewel ook de elektriciteitsprijzen de hoogte in gingen, voelen bestuurders van een elektrische wagen zich minder genoodzaakt hun rijstijl aan te passen. Binnen deze groep geeft minder dan de helft van de bestuurders aan iets te veranderen. Dat staat in groot contrast met dieselrijders, waarvan maar liefst 85% aangeeft het rijgedrag te wijzigen door de dieselprijs die al geruime tijd de recordprijs van 2€/liter overschrijdt. 

Ook de aankoop van auto’s beïnvloed

Naast het rijgedrag wordt ook het aankoopgedrag beïnvloed door de brandstofprijzen. Eén Belg op vier geeft aan de aankoop van een nieuwe wagen tijdelijk uit te stellen. Van een enorme shift richting elektrisch is voorlopig nog geen sprake, vertelt Alain Devos, hoofdredacteur van AutoGids: “Onder andere de lange levertermijnen en de hoge prijzen van vele elektrische modellen, verklaren dat slechts één op vijf landgenoten momenteel de aankoop van een elektrische wagen overweegt. In de stad ligt dat cijfer zelfs nog wat lager, ook omdat de infrastructuur van openbare laadpalen nog ontoereikend is.”   De aankoop van tweedehandswagens is wel aan een opmars bezig, terwijl ook een kwart van de respondenten aangeeft dat de huidige situatie helemaal geen impact heeft op hun volgende aankoop van een nieuwe auto.

Link naar het AutoGids-artikel:
https://www.autogids.be/autonieuws/ontcijferd/enquete-impact-van-de-brandstofprijzen-op-het-autogebruik.html

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer