Een campingcar of tentvouwwagen aanschaffen

Een campingcar of tentvouwwagen aanschaffen
2 minuten leestijd

Kamperen met de huidige generatie vouwwagens kenmerkt zich door meer gebruikscomfort en meer luxe dan bij kamperen met de tent. De vouwwagen is voorzien van aparte slaap- en leefruimtes en ze hebben nagenoeg allen een keukenblok als standaardinrichting. Er zijn verschillende opzetsystemen beschikbaar, zowel voor het frame als voor de tentopbouw. Eens opgezet heeft de tentvouwwagen meer weg van een grote tent dan van een aanhangwagen.

praktisch
  • Kamperen

Daar het maximaal toelaatbaar gewicht (MTM) meestal onder de 750 kilogram ligt, kan de vouwwagen door nagenoeg iedere auto getrokken worden, en heb je geen bijzonder rijbewijs E nodig en moet de campingcar ook niet naar de technische autokeuring. Het is de ideale installatie voor grote gezinnen: de slaapplaatsen zijn in bepaalde types uit te breiden tot 8 personen!

Campingcars bestaan in diverse modellen qua opbouw: symmetrisch, asymmetrisch en het meer zeldzame hefdaksysteem.

  • Bij het symmetrisch model bevinden de slaapplaatsen zich links en rechts ten opzichte van de lengterichting van de aanhanger.
  • Bij het asymmetrische model wordt het deksel zijwaarts op de grond opengeklapt en dient als woonruimte. In sommige modellen zijn ook een dwars geplaatste tafel en banken aanwezig. De slaapplaats ligt op dezelfde hoogte als de bankkasten. De slaapplaatsen kunnen bij dit type worden uitgebreid door middel van zijtenten (optioneel).
  • Bij het hefdaksysteem vormt het polyester deksel het dak van de vouwwagen, en de wanden zijn in tentzeil.

Met behulp van uitschuifbare steunpoten kan de tentvouwwagen (makkelijk) op ongelijk terrein worden neergezet.

De slaapplaatsen hebben meestal schuimrubberen matrassen.

Steeds meer vouwwagens worden voorzien van een aan de achterkant van de aanhanger vast of af te haken keukenblok.

Het af te haken keukenblok kan eens aangekomen op de camping al dan niet op een willekeurige plaats in de voortent worden geplaatst. Sommige voortenten hebben een speciale uitbouw die dienst doet als keukenhoek.
Tijdens het rijden kan de ruimte tussen de bankkasten dienst doen als bagageruimte.

Vouwwagens, met of zonder oplooprem?
Voor de eigen veiligheid en voor die van anderen is het aan te raden om voor een vouwwagen te kiezen met een oplooprem. Dit is zelfs wettelijk verplicht indien het MTM (maximaal toelaatbaar gewicht) van de vouwwagen groter is dan het leeggewicht van de trekauto; de vouwwagen moet dan uitgerust zijn met een oplooprem.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer