Kamperen met een vouwwagen

Kamperen met een vouwwagen
4 minuten leestijd

Kamperen is hip! Niet alleen caravans en campers noteren stijgende verkoopcijfers, ook een klassieker maakt zijn comeback: de vouwwagen. Je weet wel: een aanhangwagen die je kan omvormen tot een grote tent. Neem maar eens de proef op de som wanneer je op een camping verblijft. Je zal verbaasd zijn hoeveel kampeerders deze budgetvriendelijke vorm van kamperen herontdekt hebben.

praktisch
 • Kamperen
 1. Is een vouwwagen iets voor jou?

  De term ‘vouwwagen’ dekt de lading. Je sleept een aanhangwagen mee die je ter plaatse openvouwt tot een vakantieverblijf voor twee of meerdere personen. Je slaapt niet op de grond maar op een vaste ondergrond met matras en lattenbodem. Het is de perfecte upgrade van een klassieke tent. Een zware trekauto is overbodig en je stalt de aanhanger makkelijk in een gewone garage. Het is een zeer budgetvriendelijke kampeervorm. Een nieuwe vouwwagen heb je vanaf € 5.000, een tweedehands model vind je al rond de € 1.000. Accessoires zoals een keuken, toilet, grondtapijt, … zijn niet altijd standaard. Dat is positief als je al heel wat kampeermateriaal hebt dat je dan perfect in je nieuwe kampeermiddel kan gebruiken. Zo spaar je weer wat vakantiegeld uit.
   

 2. Welke soort vouwwagen kies je?

  Er bestaan twee soorten vouwwagens. Bij de eerste variant doet de laadbak van de aanhangwagen dienst als zithoek met links en/of rechts een deel dat uitvouwt. Die extensies doen dienst als slaapcompartimenten. De tweede variant is compacter en heeft geen zithoek maar het bed gemonteerd boven op de laadbak van de aanhangwagen. Hier heb je ofwel enkel een voortent die naar voren uitklapt en/of dit in combinatie met een extra zijstuk. Je hebt ook een combinatie van beiden waarbij je het bed op de laadbak kan ombouwen tot een zitbank.
   

 3. Hoeveel slaapplaatsen heb je nodig?

  Een vouwwagen heeft standaard twee vaste slaapplaatsen: als dubbel bed op de aanhangwagen of in een uitgevouwen zijstuk. Grotere modellen kunnen twee tot zelfs drie extra compartimenten omvatten met telkens een tweepersoonsbed erin. Daarnaast, standaard of optioneel, kan je nog een ‘ondertent’ aanritsen die nog eens voorziet in slaapgelegenheid. Geef zeker extra aandacht aan de keuze van de matras. Denk eraan: in dat bed slaap je elke avond. Kijk ook of de matras op een comfortabele lattenbodem ligt of gewoon op een plank.
   

 4. Welke soort doek kies je?

  Bij een vouwwagen kampeer je onder doek. Er worden twee soorten gebruikt: (poly)katoen en all-seasondoek. De keuze van het doek is afhankelijk van je favoriete bestemming(en). Kampeer je vooral in eigen land? Of ga je veel naar zuiderse landen? Ook het seizoen waarin je kampeert speelt een rol. Kampeer je voornamelijk in warme streken, kies dan voor een katoenen doek. Het ademt beter, waardoor de binnentemperatuur draaglijk blijft. Kampeer je het jaar rond? Hou dan rekening met mindere weersomstandigheden en kies voor een all-seasondoek of een zwaar katoenen doek, bijvoorbeeld minimaal 280 gram per m².
   

 5. Hoeveel laadvermogen heb je nodig?

  Belangrijk bij vouwwagens is het laadvermogen. Veel mogelijkheden zijn er niet, want het grootste gedeelte van de aanhangwagen wordt ingenomen door de vouwtent. In de vouwwagen met het bed op de laadbak kan je de meeste spullen kwijt. Deze ruimte kan je volledig beladen. Denk er wel aan: meer lading betekent meer gewicht. Kijk goed na wat het leeggewicht is van de aanhangwagen en tot hoeveel hij beladen mag worden. De meeste vouwwagens hebben een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 750 kg waardoor ze keuringsvrij zijn.

Deze 10 vragen helpen bij het maken van de juiste keuze:

 1. Hoeveel weegt de aanhangwagen?

  Tip: Voor leeggewicht is 350/450 kg oké, de MTM (Maximaal Toegelaten Massa) is het best max. 750 kg omdat je vouwwagen dan niet verplicht naar de keuring moet. Is de MTM 751 kg, dan moet je jaarlijks naar de keuring. Het verschil tussen MTM en leeggewicht geeft aan wat je nog mag laden tijdens het transport.
   

 2. Heeft de aanhangwagen een standaardkoppeling of een stabilisatorkoppeling?

  Tip: Een stabilisatorkoppeling gaat het slingeren van de aanhangwagen zoveel mogelijk tegen. Dat maakt het rijden een stuk comfortabeler.
   

 3. Is de aanhangwagen voorzien van uitdraaisteunen voor de stabiliteit?
   
 4. Hoeveel slaapplaatsen zijn er?
   
 5. Liggen de matrassen op een lattenbodem?
   
 6. Hoeveel tijd neemt het opzetten in beslag?

  Tip: Tegenwoordig moet dat kunnen in 5 tot 10 minuutjes.
   

 7. Heeft de voortent vensters die al dan niet opengezet kunnen worden?
   
 8. Welk soort doek is gebruikt voor de tent?
   
 9. Hoeveel opbergruimte is er als de vouwwagen dicht- en opengevouwen is?
   
 10. Hoeveel jaar garantie krijg je?

  Tip: 5 jaar is gangbaar.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer