10 mooie fietstochten in Limburg

Fietsen is de ideale manier om zowel actief te ontspannen als een regio te verkennen. Voor sportievelingen en gezinnen, voor jong en oud, voor snel en langzaam, voor iedereen. Onze reporters helpen je graag op weg met deze toppers in de provincie Limburg.

2

Kastelenroute Voerstreek

Een bewegwijzerde fietsroute van 68 km die start aan het kerkje van Sint-Pieters-Voeren en waarlangs je meer dan 20 burchten, kastelen en 16 kleine en middelgrote dorpen ontdekt. Hou er wel rekening mee dat het landschap hier flink heuvelt en dat de hoogteligging varieert tussen 150 en 340 meter boven de zeespiegel. Het is bovendien een vrij lange tocht, die zich dus eerder tot de meer geoefende fietsers richt. Drie soorten bordjes maken je wegwijs langs de route waarvoor je voor meer info ook terechtkunt bij Toerisme Voerstreek.

Bekijk de route

Toeren in Voeren

Een grensoverschrijdende 25,1 km lange fietstocht doorheen de heerlijke Voerstreek, met start aan het Bezoekerscentrum van de Voerstreek in ’s Gravenvoeren. De tocht brengt je langs de pittoreske Voerdorpen en als extraatje is er ook een kort bezoek aan Nederland voorzien. Hou wel rekening met het heuvelachtige karakter van deze streek, een beetje fietservaring is dus aanwezen, maar voor al die (zware) inspanningen word je op elke heuveltop opnieuw beloond met een prachtig panorama. De knooppunten van het knooppuntennetwerk wijzen je de weg.

Bekijk de route

Over bieren, kazen en teuten

Een vlakke route in de meest noordelijke uithoek van Limburg waarbij je zelfs de Nederlandse grens oversteekt. Je fietst dwars door bossen en uitgestrekte akkers en weilanden, langs landbouwbedrijven en het kanaal. In Hamont en Sint-Huibrechts-Lille ontdek je de fraaie woonhuizen van de teuten, rondreizende handelaars uit de 17de eeuw. Molens zijn in deze streek alomtegenwoordig. Proef onderweg van ambachtelijke kazen en de Achelse trappist, een authentiek bier gebrouwen in de Achelse Kluis.

Bekijk de route

Trappen voorbij hoge duinen en grote grazers

Deze afwisselende eerder vlakke route brengt je langs de uitgestrekte bossen, vennen, klaterende molens en landduinen van Duinengordel. Je fietst langs de eeuwenoude Dorpermolen en door Bergerven, een uitgestrekt natuurgebied met grindplassen en typische fauna en flora. Het zijn vooral de grote grazers die hier de show stelen. Konikpaarden en Schotse Hooglandrunderen zorgen voor de begrazing. Wijk tussen knooppunt 37 en 38 even af van het fietspad en beklim te voet de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen, voor het beste uitzicht van de dag.

Bekijk de route

Fietsen door de bomen

Deze vlakke fietstocht doorheen het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen, toont je het beste van Bosland. In de schaduw van de bomen fiets je richting Fietsen door de Bomen bij knooppunt 272, een unieke fietsbeleving die je meeneemt naar de toppen van de bomen. Onderweg breng je ook een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats van Lommel.

Bekijk de route

Van fruit tot stroop

Deze fietslus met stevige klimmetjes start in Borgloon. Onderweg passeer je kleurrijke fruitboomgaarden, kerkdorpjes, het oude fruitspoor, de mooie 15de-eeuws abdij Mariënlof, kastelen, de Stoomstroopfabriek Borgloon en de ambachtelijke Stroopstokerij Vrolingen. 

Bekijk de route

In het spoor van Bruegel

Start in Peer voor een grotendeels vlakke fietslus langs kanalen en zand, door landelijke dorpen en schaduwrijke bossen. Her en der staan acht werken van Bruegel in het landschap verspreid. De kanalen leiden een groot deel van de tocht. Op het jaagpad kom je vlotjes vooruit. Na een tijd kom je in het historische centrum van Bree terecht om dit al weer snel in te ruilen voor het groen van de Abeekvallei, een van de mooiste beekvalleien van Vlaanderen.

Bekijk de route

Langs vergezichten en over het oude kolenspoor

Deze fietslus biedt je indrukwekkende vergezichten over het Nationaal Park Hoge Kempen en RivierPark Maasvallei. Je passeert Connecterra met het mooiste panorama en voormalige mijnterrein Eisden, de Mechelse Heide en Station As met hoge uitkijktoren. Over het oude kolenspoor fiets je naar de Maasvallei. Daar volgt je de meanderende Maas en enkele oude Maasarmen doorheen charmante dorpjes en opgerepte natuur.

Bekijk de route  

Fietsen langs erfgoed en kastelen

Fiets doorheen het glooiende landschap van Haspengouw en ontdek indrukwekkende panorama’s, vierkantshoeves, stille kerkdorpen en prachtige kastelen. Onderweg duik je in het rijke Romeinse verleden van de eerste stad van ons land en stop je voor wijntje bij het enige wijnkasteel in België.

Bekijk de route

Fietsen doorheen een mozaïek van vijvers

Ontdek het imponerende mijnerfgoed en de kindvriendelijke domeinen van De Wijers. Op en langs het oude kolenspoor passeer je bossen, heidelandschappen, vijvers én fiets je door het water.  

Bekijk de route

Word lid van Pasar en ontvang het hele jaar fietsinspiratie

Als lid van Pasar Fietsen wordt je het hele jaar door verwend met boeiende reisreportages, originele routes en handige tips - in de magazines, de digitale nieuwsbrieven en op de Pasar-website.

Bovendien kan je voordelig deelnemen aan de vele activiteiten van Pasar en geniet je van alle Pasar-voordelen: korting bij Kompas Camping, op het Intersoc Travel-aanbod en voordelige verzekeringen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!