10 mooie fietstochten in West-Vlaanderen

Fietsen is de ideale manier om zowel actief te ontspannen als een regio te verkennen. Voor sportievelingen en gezinnen, voor jong en oud, voor snel en langzaam, voor iedereen. Onze reporters helpen je graag op weg met deze toppers in de provincie West-Vlaanderen.

2

De Kustroute  

De Kustroute combineert strand, duinen en polders met badplaatsen, het Beaufort-beeldenpark en maritiem erfgoed. Het traject is bewegwijzerd met rechthoekige bordjes in twee richtingen. Wie niet genoeg heeft aan 93 kilometer, fietst over de grens gewoon verder op de Nederlandse Kustroute of het Franse La Vélomaritime. 

Bekijk de route

IJzerbroekenroute 

Deze 41 km lange fietsroute die start in het historische stadje Lo voert je door het waterrijke landschap van de IJzerbroeken, op de grens van de polders en de zandleemstreek. Het gaat na de start naar het Ieperleekanaal en deze waterweg leidt je vervolgens naar het gehucht Steenstrate, waar in de Eerste Wereldoorlog een stellingoorlog werd gestreden. Via Reninge gaat het naar de IJzer en via o.a. de Lovaart, historische hoeves en het rustige dorpje Pollinkhove gaat het terug naar de vertrekplaats. 

Bekijk de route

Cobergherfietsroute

Een 51 km lange fietstocht met start in Adinkerke, deelgemeente van De Panne. De tocht brengt je door een heerlijk nog schier ongerept polderlandschap met indrukwekkende hoeves, sfeervolle, bijna ingeslapen dorpjes, brede sloten en oude windmolens. De tocht brengt je ook voor een deel ‘over de schreve’ o.a. naar het Frans-Vlaamse stadje Hondschoote. Centraal staan tijdens de rit echter de Moeren, een 3.000 ha uitgestrekt landbouwgebied, ooit een groot binnenmeer dat echter in de 17de eeuw werd drooggelegd door Wenzel Cobergher, naar wie deze fietstocht werd genoemd.

Bekijk de route

Fietsen voor de vrede 

Combineer je licht sportieve fietsbenen met een stevige portie beladen geschiedenis langs de 45 km lange bewegwijzerde fietsroute rond Ieper: de Vredesroute. Je rijdt van op de Grote Markt van Ieper een grote lus langs de oostelijke zijde van de stad, je komt daarbij onder andere in het domein De Palingbeek, Zonnebeke, Passendaele en Langemark en rijdt zo terug naar Ieper.
De tocht brengt je langsheen de meest indrukwekkende relicten van de wrede geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. "

Bekijk de route

Gentelefietsroute 

Liever een kortere, familiale fietsuitstap te midden van de natuur? Dan is de 33 km lange Gentelefietsroute, die je in en rond Blankenberge leidt, beslist iets voor jou! Het is een authentieke route voor de natuurliefhebbers waarbij je o.a. de vogelweidegebieden van de Uitkerkse Polders en de Meetkerkse Moere voorbij rijdt. De tocht gaat verder ook langs de eeuwenoude Genteledijk en via Uitkerke, Zuienkerke en mooie polderdorpjes als Houtave en Nieuwmunster bereik je uiteindelijk terug je vertrekpunt.

Bekijk de route

Hoppelandroute

Wie Westhoek zegt, zegt hop. Door het hoppeland, de regio rond Poperinge, is het heerlijk fietsen, wetende dat de lekkerste biertjes met een zalige hopsmaak nooit veraf zijn. De mooie Hoppelandroute, ten noordwesten van Poperinge,  is een traject van 43 km, met vertrek en aankomst op de mooie Grote Markt van Poperinge. 

Bekijk de route

Krekedalfietsroute 

Deze 47 km lange fietsroute met vertrek in Diksmuide verkent de vallei van de Krekebeek. Zij vormt samen met de Handzamevallei een oostelijke uitloper van het IJzerbekken. De tocht start in Diksmuide en het gaat door een stuk broekland richting Koekelare waar de klim van de Ruidenberg wacht. In Kortemark kom je terug in het Krekedal en langs de terugweg fiets je nog langs diverse charmante, ingeslapen dorpjes zoals Werken, Houthulst en Klerken. 

Bekijk de route

Lange Lisfietsroute 

Een 39 km lange fietstocht doorheen de heerlijke Westhoek met start op het Marktplein van Nieuwpoort. De rit brengt je o.a. naar Veurne doorheen het gebied dat tijdens de Eerste Wereldoorlog om strategische redenen onder water werd gezet. Je fietst onder andere langs de IJzer, het Hemmeleed, de Proostdijkvaart en het Langgeleed – in de volksmond ook wel Lange Lis genoemd. Een deel van het traject loopt ook over de oude spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide. En je fietst eveneens door enkele leuke polderdorpjes.

Bekijk de route

Kastelenfietsroute

Het Houtland in de driehoek Brugge, Oostkamp en Torhout is een onvervalste kastelen- en landgoedregio. Zij vormen dan ook de rode draad doorheen de Kastelenfietsroute. Het vertrekpunt ligt in het provinciedomein Tillegembos. Je fietst van daaruit naar het Merkemveld in Zedelgem. Vervolgens wordt Oostkamp aangedaan, met o.m. de kastelen Pecsteen, Raepenburgh en Lakebos. Via Wingene en het aloude Vrijgeweed gaat het naar de bossen van het Vloetemveld te Zedelgem. De terugweg leidt door de stedelijke kasteelparken Tudor en Beisbroek te Sint-Andries (Brugge). 

Bekijk de route

Oude Dijkenfietsroute

De polders en het platteland ten oosten van Oostende kan je al fietsend verkennen langs de Oude Dijkenfietsroute. Van op de kanaaloevers en de oude zeedijken heb je een uniek zicht over het vlakke landschap. Het landschap opent zich naar de weidse poldervlakte met haar statige boerderijen en pittoreske dorpjes. De fietsroute vertrekt vanuit De Haan en gaat richting Vlissegem, Stalhille en Klemskerke. Je fietst tot in Jabbeke en Oudenburg waar je vooral moet letten op het rijke bouwkundig erfgoed.

Bekijk de route

Word lid van Pasar en ontvang het hele jaar fietsinspiratie

Als lid van Pasar Fietsen wordt je het hele jaar door verwend met boeiende reisreportages, originele routes en handige tips - in de magazines, de digitale nieuwsbrieven en op de Pasar-website.

Bovendien kan je voordelig deelnemen aan de vele activiteiten van Pasar en geniet je van alle Pasar-voordelen: korting bij Kompas Camping, op het Intersoc Travel-aanbod en voordelige verzekeringen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!